Сюмар виступає за регулювання та обмеження політичної реклами

Сюмар виступає за регулювання та обмеження політичної реклами

27 Серпня 2019
1483
27 Серпня 2019
18:25

Сюмар виступає за регулювання та обмеження політичної реклами

1483
Новообрана народна депутатка від «Європейської солідарності», а в минулому голова Комітету Верховної Ради восьмого скликання з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар вважає, що в позавиборчий період не повинно бути політичної реклами.
Сюмар виступає за регулювання та обмеження політичної реклами
Сюмар виступає за регулювання та обмеження політичної реклами

Таку думку Вікторія Сюмар висловила 27 серпня на круглому столі «Підсумки та висновки двох виборчих кампаній у медіа: що та як регулювати?».

Вона наголосила, що переможець президентських виборів Володимир Зеленський під час політичної кампанії використовував дуже різні форми агітації. Хоча, наприклад, у США є норма, яка забороняє кандидату бути присутнім у будь-яких формах агітації, крім політичної реклами. Фільми з Арнольдом Шварценеггером, коли він балотувався на пост губернатора Каліфорнії, були там заборонені, сказала депутатка.

«Зокрема, Володимир Зеленський показував себе в серіалі, який був прямо політичним і, як на мене, цілком можна трактувати як політичну агітацію. Він показував образ президента і те, що він буде робити. Це часто у виборців асоціювалося з тим, як це буде насправді… Ми бачили цей принцип не тільки з боку Зеленського, але й Вадима Рабіновича, який затесався у журналісти. Це сприймалося не як політична агітація, а як журналістика. Але це класична політична агітація. Людина говорить [в ефірі] популістські політичні речі», — зауважила пані Сюмар.

Вона запропонувала своє бачення покращення ситуації з регулюванням політичної агітації і реклами під час виборів. Зокрема, варто ухвалити закон «Про аудіовізуальні послуги» та вдосконалити закони «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування» і «Про рекламу». За її словами, до нового Виборчого кодексу було подано цілий пакет правок щодо передвиборної агітації — більшість із них були враховані. Хоча поки що цей кодекс не підписаний президентом України.

«Нам треба точно визначити, що таке політична реклама і в який період вона дозволена. Одним з найбільших порушень є те, що вона починається за півтора року до виборів і відбувається за готівку. Простежити рух коштів майже неможливо — це одне із суттєвих джерел політичної корупції в Україні», — вважає пані Сюмар.

Інше питання стосується соціальної реклами. Вікторія Сюмар нагадала, що раніше Нацрада з питань телебачення і радіомовлення визначала, яка реклама є соціальною. Проте прем’єр-міністр Володимир Гройсман віддав ці повноваження до Мінсоцполітики. «Я вважаю, що це зловживання владою. Це спроба влади отримувати політичну підтримку», — сказала депутатка.

Окрім цього, слід також чітко визначити, якою має бути політична реклама. На думку пані Сюмар, у ній мають бути лише кандидати, а не актори. Політики мають говорити про свої звіти і програми, а не «давити на емоції».

«Треба дійти до прозорості фінансування ЗМІ. Партії зараз отримують гроші і не соромляться витрачати їх на агітацію і рекламу. Але це треба обмежити, наприклад, 20-ма відсотками. Інше має йти на інституційну розбудову партії», — вважає вона.

Вікторія Сюмар виступає за обов’язкові дебати для політиків на Суспільному і введення санкцій, якщо політики їх ігноруватимуть. Також, на думку пані Сюмар, слід піднімати питання реєстрації і декларування редакційної політики онлайн-виданнями.

«Ми багато разів до цього підходили, але нас зупиняли, бо інтернет-видання не хочуть будь-якої регуляції. Хоча це навіть не регуляція, а мінімальний стандарт. Принаймні буде особа, до якої можна звернутися у разі порушення певних прав: і щодо захисту честі та гідності, і щодо опублікування спростування. Ми знаємо, що найбільше недостовірної інформації публікується у так званих зливних бачках. На жаль, це працює, бо далі така інформація запускається у групи в соціальних мережах, і люди це бачать», — сказала пані Сюмар.

Вона наголосила, що необхідними є і зміни до законодавства щодо зовнішньої реклами. По-перше, вона наразі псує естетичний вигляд міста. По-друге, є одним із тіньових ринків. «Часто місцева влада це використовує і не пускає туди конкурентів. Обов’язковим має бути право отримувати ці борди на конкурсах і аукціонах. У позавиборчий період не повинно бути політичної реклами ні в ЗМІ, ні на бордах. Це є фактично порушенням», — сказала пані Сюмар.

Нагадаємо, що під час круглого столу свої рекомендацій щодо змін до законодавства надав медіаюрист, виконавчий директор ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін. Він також покритикував діяльність Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка під час виборчого процесу зайняла функцію спостереження за порушеннями, а не функцію нагляду за дотриманням законодавства.

Фото: Комісія з журналістської етики / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1483
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
реформатор
1695 дн. тому
Когда олигархат достигает консенсуса по поводу того, кому быть следующим президентом, это уже практически невозможно изменить. Если этому будут мешать какие-то законы - их быстро перепишут и переголосуют (пример: Луценко - генпрокурор, обязательность высшего юридического образования переголосовали на просто "высшего"). Если бы вдруг олигархи решили сделать президентом, например, разносчика пиццы или девушку по вызову - то и в этих случаях вряд ли у народа были бы серьёзные шансы этому помешать. Сняли бы фильм, сериал, сагу, шоу... Задурили бы мозги политрекламой, слепили бы образ "нового лица", "человека из народа", "борца против олигархов" (да, сами против себя - какая разница что говорить, лишь бы выбрали)... Систему формирования органов власти нужно менять коренным образом. Если несколько последних президентов объективно не были лучшими, наиболее достойными представителями общества, то проблема в первую очередь в самой СИСТЕМЕ, в устройстве этого самого общества. Посмотрите правде в глаза. Система "выборов", в том виде как сейчас, работает очень неэффективно. Систему управления обществом нужно совершенствовать. Но вот этим как раз никто и не занимается. Чтобы всё изменить, нужна МЕРИТОКРАТИЯ - власть наиболее достойных людей, обладающих не только высоким интеллектом, способностями и квалификацией, но и высокими моральными качествами (это очень важно для недопущения злоупотреблений служебным положением). Для успешного развития страны необходимо обеспечить назначение на высокие посты наиболее достойных людей. Для этого можно использовать конкурсный отбор, тестирование, квалификационные экзамены. При этом важно поддерживать социальную мобильность: наиболее способные и образованные люди должны иметь возможность продвижения вверх по карьерной лестнице, без необходимости давать взятки, искать выгодные знакомства, "связи" и т.п. Вместо случайных людей, назначаемых по принципу личной преданности "начальнику" и блокирующих продвижение вверх более достойных. Тогда значительно улучшится качество менеджмента, во всех сферах. Закончится привычное "болото" и начнётся движение вперёд. Если найдутся люди, готовые лоббировать внедрение принципов меритократии (начиная хотя бы с популяризации в обществе), то ситуацию можно изменить уже к моменту следующих выборов президента, т.е. за несколько лет. А ещё через 10 лет проснёмся в обновлённой стране.
Аналітик
1695 дн. тому
В кого гроші - в того і свої медіа, тому взагалі треба обмежити цю політичну саморекламу олігархата, та взагалі позбавити партії державного фінансування за рахунок платників податків. Хто хоче мати таку забаганку, як розбудовувати свою партію, то хай це і робить за свої партійні кошти, а не за рахунок громадян.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду