У Києві багатьох журналістів не пустили на судове засідання в справі Януковича

У Києві багатьох журналістів не пустили на судове засідання в справі Януковича

10 Грудня 2020
4206

У Києві багатьох журналістів не пустили на судове засідання в справі Януковича

4206
На засіданні були телеканал «1+1» та Суспільне.
У Києві багатьох журналістів не пустили на судове засідання в справі Януковича
У Києві багатьох журналістів не пустили на судове засідання в справі Януковича

На засідання Печерського районного суду Києва 9 грудня не пустили багатьох журналістів. Про це повідомило Громадське радіо.

Спершу судова охорона зобов’язала всіх представників ЗМІ писати клопотання на перебування у залі суду. Пізніше загальна канцелярія суду повідомила, що більше журналістів не пропустять. Своє рішення в канцелярії пояснили тим, що клопотання треба подавати щонайменше за три години до початку засідання.

«У всіх присутніх одне питання: чому про таку норму не повідомила судова охорона і усі присутні змушені були перебували у малому приміщення, порушуючи цим рекомендовані карантинні обмеження», – розповіли на Громадському радіо та додали, що на засіданні були журналісти телеканалів «1+1» та Суспільного.

Нагадаємо, 23 червня 2020 року засновниця порталу «Судовий репортер» Ірина Салій повідомила, що Київський апеляційний суд обмежив допуск журналістів та вільних слухачів на судові засідання через «карантинні обмеження». Пресслужба Київського апеляційного суду підтвердила, що журналістів через «карантинні обмеження», згідно з наказом голови суду від 17 березня, не пускають на засідання, на них присутні лише учасники слухань. Водночас у суді додали, що в резонансних справах діють певні виключення – проводять онлайн-трансляції та допускають журналістів.

Щоб потрапити на засідання Київського апеляційного суду журналісти попередньо мають подати клопотанням, яке розгляне колегія суддів (у провадженні якої перебуває справа) та вирішить, чи допускати їх на засідання.  

Медіаюрист Інститут масової інформації Алі Сафаров сказав, що недопуск журналістів на засідання порушує вимоги статті про перешкоджання, проте в умовах карантину – необхідно зважати, як це виписано в документі. За його словами, якщо в документі не зазначено, що суд вважає резонансними справами – тоді це не відповідає вимогам законодавства України. У наказах, які суд надав «Детектору медіа», ця інформація відсутня.

Фото: Громадське радіо

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4206
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду