Україна приєдналася до Глобального зобов’язання щодо свободи медіа - МІП

Україна приєдналася до Глобального зобов’язання щодо свободи медіа - МІП

13 Липня 2019
1796
13 Липня 2019
17:38

Україна приєдналася до Глобального зобов’язання щодо свободи медіа - МІП

1796
У рамках Міжнародної конференції з питань свободи медіа (Global Conference for Media Freedom), яка пройшла у Лондоні 10-11 липня 2019 року, відбулося підписання програмного документу під назвою «Глобальне зобов’язання щодо свободи медіа».
Україна приєдналася до Глобального зобов’язання щодо свободи медіа - МІП
Україна приєдналася до Глобального зобов’язання щодо свободи медіа - МІП

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інформаційної політики України.

Від України документ підписала голова української делегації, перша заступниця міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

У документі зазначається, що загроз свободі медіа у світі стає все більше і все частіше журналісти позбавляються свободи або життя через професійну діяльність.

«Почастішали випадки, коли загрозою свободі медіа є уряди. Уряди, на які покладено відповідальність за захист прав людини, натомість їх же і порушують. Інколи уряди переслідують окремих журналістів чи окремі засоби масової інформації, часто порушуючи їхнє право на справедливий суд і привселюдний розгляд їхньої справи. [...] Якщо уряди і не є джерелом цих проблем, вони часто відмовляються ухвалити рішення, необхідні для протидії діяльності тих, хто посягає на свободу медіа – від терористичних груп до злочинних угруповань», - йдеться в документі.

Країни, які підписали документ, зобов’язалися:

1) робити спільні заяви й вживати дії у межах Коаліції за свободу медіа, яка буде:

  • обґрунтовувати основоположне значення свободи медіа для безпеки, процвітання й добробуту будь-якого суспільства;
  • об’єднувати сили для обміну необхідною інформацією та вжиття заходів у випадках, коли журналісти і медійній організації перебувають під загрозою;
  • висвітлювати порушення свободи медіа та зловживання нею, доводячи їх до відома світової громадськості та діючи в напрямку їхньої підзвітності;
  • вживати спільних дій, аби на найвищому рівні втручатися в діяльність урядів країн, де свобода медіа перебуває під загрозою, і виявляти солідарність із країнами, які діють для зміцнення свободи медіа;
  • розглядати всі можливі заходи з метою реагування на порушення міжнародних прав людини та зловживання ними, в тому числі прав, пов’язаних зі свободою медіа.

2) використати вплив своїх дипломатичних мереж у межах нової Контактної групи з питань свободи медіа, аби офіційні особи мали вказівки:

  • працювати безпосередньо з тими, хто перебуває під загрозою, щоб діяльність урядів не завдала їм шкоди;
  • взаємодіяти з місцевими журналістами та громадськими організаціями, щоб підтримувати зв’язок із тими, хто перебуває безпосередньо у вирі подій;
  • підтримувати зв’язок із місцевими органами влади, щоб шукати рішень.

3) сприяти міжнародним ініціативам із утвердження свободи медіа.

4) підтримувати та покращувати зусилля багатосторонніх інституцій, журналістських об’єднань і громадських організацій, які надають підтримку працівникам медіа і медійним організаціям, що перебувають під загрозою; до таких зусиль можуть входити механізми з ініціювання окремих справ щодо порушення прав чи зловживання ними, а також реагування на такі справи.

5) заохочувати й підтримувати уряди, аби ті вживали заходів зі зміцнення свободи медіа, залучати громадянське суспільство, медійні організації, юристів, журналістів та фахівців з комунікацій для сприяння створенню сталих міжурядових структур, аби втілювати заплановані дії в життя. Це передбачатиме виявлення солідарності з урядами, які розробляють національні рамкові документи й плани дій для впровадження Плану дій ООН із забезпечення безпеки журналістів та проблеми безкарності.

6) підтримувати роботу ООН та інших організацій з подолання низки викликів, які впливають на журналістів.

7) підтримувати розвиток різноманітних, незалежних і таких, що відповідають інтересам громадськості, медіа.

Також представники урядів країн-підписантів планують щорічно зустрічатися для перегляду своїх зобов’язань і реагування на нові загрози й можливості.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ Великої Британії 8 липня повідомило, що не акредитувало на глобальну конференцію зі свободи ЗМІ в Лондоні російські телекомпанії RT і Sputnik через їх «активну роль у поширенні дезінформації».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1796
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду