У Держкомтелерадіо визначили лауреатів премії імені Івана Франка 2019 року

У Держкомтелерадіо визначили лауреатів премії імені Івана Франка 2019 року

19 Червня 2019
1871
19 Червня 2019
18:28

У Держкомтелерадіо визначили лауреатів премії імені Івана Франка 2019 року

1871
19 червня у Держкомтелерадіо відбулось засідання комітету з премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності. На ньому визначили лауреатів премії 2019 року.
У Держкомтелерадіо визначили лауреатів премії імені Івана Франка 2019 року
У Держкомтелерадіо визначили лауреатів премії імені Івана Франка 2019 року

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

Так, члени комітету розглянули 23 роботи, подані на здобуття премії у чотирьох номінаціях.

У номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» комітет ухвалив рішення присудити премію Олегу Романчуку, шеф-редактору журналу «Універсум» за статтю «Україна і Росія є несумісними системами», опубліковану в журналі «Країна» (№ 34) 8 вересня 2016 р.

У цій роботі автор аналізує причини нинішнього українсько-російського протистояння. На думку членів комітету, він «порушує і водночас дає відповідь на важливі для державного будівництва питання». Наприклад, чи готове українське суспільство до відвертої розмови про себе? Що мають робити українські політики-державники, щоб вистояти і перемогти?

У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» премію присуджено редактору відділу авторських програм телеканалу Дніпровської міської ради «ДніпроTV» Людмилі Загоскіній за телевізійний твір «Прадавнє небо України».

«Яскравий фільм у поетичній манері розповідає про те, як розуміли зоряні таємниці, закономірності руху і взаємодію Сонця, Землі, Місяця, планет та зірок наші предки, і що залишилося від того у сучасній українській культурі», - зазначили у Держкомтелерадіо.

У номінації «За кращий твір у радіомовній сфері» перемогу здобули заслужена журналістка України, автор сценарію і режисер документально-художнього радіофільму «Валерій Марченко. Дорога до вічності» Нелля Даниленко та звукорежисер цього фільму Олена Єфимчук

Ця робота увійшла до започаткованого пані Даниленко циклу радіофільмів «Світочі епохи» - радіопортретів видатних українців. У радіофільмі розповідається про політв’язня радянських концтаборів, який виступав проти русифікації України, за право кожної людини на власну гідність і свободу, за незалежність України. Радіофільм транслювався в 2018 році в ефірі «UA: Радіо Культура» та «UA: Українське радіо».

У номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» із 13 висунутих робіт премію здобула книга науковців Львівського національного університету ім. І. Франка Галини та Андрія Яценків «Публіцистика Івана Франка», видана університетом в 2017 році.  Книга знайомить читачів із основними ідейно-концептуальними засадами та тематично-змістовими моделями публіцистики  Івана Франка. Вона допомагає осмислити знакові та невідомі статті Івана Франка в сучасному контексті та зрозуміти, чому почалася війна на Сході України, чого бракує українцям для економічного буму, як регулювати світові еміграційні процеси, куди прямує сучасна Україна тощо. 

Нагадаємо, що премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності засновано 2004 року, вона присуджується щорічно до дня народження Івана Франка - 27 серпня. Розмір грошової винагороди -10 тис. грн у кожній номінації. Премією відзначаються автори нових оригінальних творів, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

У 2018 році кращою публікацію у друкованих ЗМІ стала робота письменника-публіциста Сергія Шевченка «Рік жертв Великого терору: вшануймо пам'ять репресованих», оприлюднена 27 травня 2017 року в газеті «Дзеркало тижня».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1871
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду