Зміни в охороні здоров’я від кандидата на пост президента Петра Порошенка: фактчек обіцянок

Зміни в охороні здоров’я від кандидата на пост президента Петра Порошенка: фактчек обіцянок

26 Березня 2019
4334
26 Березня 2019
17:00

Зміни в охороні здоров’я від кандидата на пост президента Петра Порошенка: фактчек обіцянок

4334
Обіцянки щодо охорони здоров'я дуже популярні у програмах більшості претендентів на пост президента, та, на жаль, заяви кандидатів часто містять фейки або маніпуляції. «Детектор медіа» публікує другу частину спецпроекту, у якому аналізує найрезонансніші заяви потенційних очільників держави щодо розвитку системи охорони здоров’я. Експертами проекту є Міністерство охорони здоров’я України.
Зміни в охороні здоров’я від кандидата на пост президента Петра Порошенка: фактчек обіцянок
Зміни в охороні здоров’я від кандидата на пост президента Петра Порошенка: фактчек обіцянок

Читайте також про обіцянки Володимира Зеленського.

На відміну від інших кандидатів, Петру Порошенку з охороною здоров’я простіше: у 2017 році він ініціював ухвалення закону про сільську медицину і нині це по праву є одним із пунктів його програми. Несподівано наступним кроком Петро Порошенко обрав ремонт закладів по усій країні.

Обіцянка: По всій Україні розпочнемо масштабну програму ремонту медичних закладів.

Факт: Ремонт закладів охорони здоров’я – відповідальність власників цих закладів, тобто місцевої влади. Керівництво медзакладів разом з місцевою владою мають планувати і здійснювати ремонт приміщень.

На рівні первинної допомоги, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, автономізовані медзаклади вже не залежать від вказівок «згори». Вони самостійно проводять фінансову і господарську діяльність, тобто самі планують і розпоряджаються заробленими коштами. Крім того, на цьому рівні надання допомоги за ініціативи Петра Порошенка розбудовується спроможна мережа – нові амбулаторії і транспорт для лікарів, аби жителі сіл мали доступ до якісного медичного обслуговування.

Комплексні зміни на всіх рівнях медичної допомоги розпочнуться з 2020 року. Незмінним залишиться той факт, що медзаклади належать громаді – села, селища, міста, ОТГ тощо. І дбати про належний рівень у медичних закладах має передусім місцева влада, а не президент країни.

Обіцянка: Завершимо медичну реформу, спрямовану на підвищення якості і доступності медичних послуг, зокрема і на селі, на підвищення зарплат медикам.

Факт: Президент підтримував початок трансформації охорони здоров’я: він закликав депутатів не затягувати ухвалення важливих законопроектів про трансформацію системи, пришвидшити впровадження необхідних змін, а 28 грудня 2017 року підписав ключовий Закон, який дозволив уже з 2018 року запустити перші якісні зміни в системі охорони здоров’я країни.

Крім того, у 2017 році Порошенко ініціював ухвалення закону, який поліпшує доступ до послуг лікаря в сільській місцевості («Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості»). Визначено перелік з 517 проектів сільських амбулаторій, що будуть побудовані в сільській місцевості всіх регіонів України. Загалом на це розподілено 2,7 млрд грн.

Серед затверджених проектів:

  • амбулаторії монопрактики на 1-2 лікаря без житла – 155 об’єктів;
  • амбулаторії монопрактики на 1-2 лікаря з житлом – 153 об’єкти;
  • амбулаторії групової практики на 3-4 лікаря – 189 об’єктів;
  • центри первинної медико-санітарної допомоги на 5-7 лікарів – 17 об’єктів.

Власне, програма Порошенка щодо охорони здоров’я є однією з найбільш лаконічних, простих і по суті. Але тут треба розуміти, що в нього, як у чинного президента, є значна фора в розумінні процесів – він, на відміну від більшості кандидатів, розрізняє функції президента й уряду, тому подає стратегічне бачення: завершити трансформацію охорони здоров’я, яку він підтримував від початку роботи нової команди МОЗу.

Тільки з ремонтом медзакладів він якось промахнувся.

Фото: прес-служба Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4334
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду