Порошенко підписав указ про аудит «Укроборонпрому» після розслідування «Наших грошей»

Порошенко підписав указ про аудит «Укроборонпрому» після розслідування «Наших грошей»

16 Березня 2019
2369
16 Березня 2019
17:11

Порошенко підписав указ про аудит «Укроборонпрому» після розслідування «Наших грошей»

2369
Президент Петро Порошенко підписав Указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від б березня 2019 року «Про реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення».
Порошенко підписав указ про аудит «Укроборонпрому» після розслідування «Наших грошей»
Порошенко підписав указ про аудит «Укроборонпрому» після розслідування «Наших грошей»

Про це повідомляється на офіційному сайті голови держави.

Згідно з рішенням РНБО буде проведено огляд оборонно-промислового комплексу. Кабінету Міністрів України доручено забезпечити проведення такого огляду в установленому порядку.

Також уряду доручено забезпечити усунення корупційних ризиків, підвищення рівня прозорості та посилення контролю з боку держави і громадськості за діяльністю Державного концерну «Укроборонпром» та інших державних підприємств оборонно-промислового комплексу. Для цього уряд має залучити представників держав-партнерів до роботи Наглядової ради Державного концерну «Укроборонпром».

Кабінет міністрів також має в місячний строк організувати із залученням міжнародних експертів аудит Державного концерну «Укроборонпром» та підприємств – учасників цього концерну та за його результатами інформувати громадськість.

Нагадаємо, 25 лютого було оприлюднено дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проекту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування - про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського - Ігор Гладковський.

26 лютого президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в програмі, та підтримав відсторонення Гладковського на час проведення розслідування.

Син Олега Гладковського Ігор сказав, що подаватиме на журналістів до суду. У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію.

27 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами фактів. 

4 березня Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Увечері 4 березня в ефір вийшла наступна частина розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)». Ігор Гладковський у відповідь «Нашим грошам» запустив фейсбук-проект «Ваші гроші»

5 березня стало відомо, що Ігор Гладковський подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову.

6 березня Петро Порошенко анонсував міжнародний аудит «Укроборонпрому» як наслідок розслідування «Наших грошей». 

10 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що генінспекція за допомогою поліграфа шукає, хто злив журналістам інформацію про «Укроборонпром».

11 березня вийшла четверта серія розслідування, в якій журналісти розповіли, що організатори корупційної схеми давали хабарі представникам правоохоронних органів, зокрема ГПУ, СБУ, ДФСУ та НАБУ, аби ті не проводили досудові розслідування та не притягували до відповідальності за незаконні дії. 

Речниця ГПУ Лариса Сарган після виходу серії в ефір заперечила інформацію про хабарі та затягування справи. 

12 березня в ДБР повідомили, що слідчі центрального апарату бюро розпочали досудове розслідування за матеріалами журналістського розслідування під назвою «За скільки зливали справи по оборонці. Роль НАБУ, СБУ і прокуратури (таємна переписка, ч. 4-5)».

Як написала перший заступник директора ДБР Ольга Варченко на своїй сторінці у Facebook, розслідування триває за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

12 березня Рада громадського контролю (РГК) при НАБУ закликала директора НАБУ Артема Ситника відсторонити працівників, які фігурують у розслідуванні. Він, у свою чергу, записав відеозвернення, в якому заявив про неточності в інформації журналістів. Згодом на сайті НАБУ з'явилося роз'яснення ситуації, в якому сказано, що звинувачення журналістів на адресу бюро є безпідставними, також було оприлюднено листування з «Укроборонпромом» та журналісткою «Наших грошей».

14 березня у НАБУ повідомили, що відсторонили двох детективів, які фігурують в журналістському розслідуванні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2369
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду