НАБУ оприлюднило листування з «Укроборонпромом» та журналісткою «Наших грошей»

НАБУ оприлюднило листування з «Укроборонпромом» та журналісткою «Наших грошей»

13 Березня 2019
3796
13 Березня 2019
11:50

НАБУ оприлюднило листування з «Укроборонпромом» та журналісткою «Наших грошей»

3796
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) опубліковало роз’яснення щодо розслідування «Наших грошей» та назвало звинувачення журналістів на свою адресу безпідставними.
НАБУ оприлюднило листування з «Укроборонпромом» та журналісткою «Наших грошей»
НАБУ оприлюднило листування з «Укроборонпромом» та журналісткою «Наших грошей»

Відповідні документи оприлюднено на сайті НАБУ. 

НАБУ опубліковало роз'яснення щодо інформації, викладеної в четвертій серії журналістського розслідування проекту Дениса Бігуса «Наші гроші» про корупцію в оборонній сфері. За даними журналістів, організатори корупційної схеми давали хабарі представникам правоохоронних органів, зокрема ГПУ, СБУ, ДФСУ та НАБУ, аби ті не проводили досудові розслідування та не притягували вказаних осіб до відповідальності за незаконні дії.

Нацбюро назвало звинувачення жураналістів безпідставними, розписавши по пунктах, де саме в розслідуванні були неточності. 

Зокрема, НАБУ заперечило інформацію, що в 2016 році викреслило зі списку фіктивних фірм «Оптимумспецдеталь». У заяві йдеться, що бюро не вповноважене давати подібні довідки про фіктивність (так само, як і формувати чи вести перелік/реєстр компаній, що є фіктивними). Водночас впродовж 2016-2017 років державний концерн «Укроборонпром» неодноразово звертався до НАБУ з проханням надати інформацію щодо компаній-контрагентів. Відповіді стосувалися виключно тих компаній, про які запитував «Укроборонпром». 

Також у роз'ясненнях НАБУ сказано, що ТОВ «Оптимумспецдеталь» згадується у чотирьох листах бюро до «Укроборонпрому» і в жодному з них не спростовується факт того, що компанія займається протиправною діяльністю. Також наводяться документально підтверджені на той момент дані, зібрані під час досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння грошовими коштами ДП «Харківський бронетанковий завод» («ХБТЗ») при постачанні впродовж 2014-2016 років запчастин і комплектуючих до бронетанкової техніки. 

У листі від 20.01.2017, підписаному Першим заступником Директора НАБУ Гізо Углавою, повідомлено про наявність ознак протиправної діяльності чотирьох компаній на підставі акту Державної фінансової інспекції №08-20/13. Цим актом протиправна діяльність встановлена тільки у згаданих у відповіді компаній. Підстав відносити до них інші, в тому числі ТОВ «Оптимумспецдеталь», про які запитувалося у запиті «Укроборонпрому», на час підпису листа не існувало, - пояснюється в повідомленні.

НАБУ також опублікувало листування із авторкою розслідування Лесею Івановою. 

НАБУ також стверджує, перший заступник директора Гізо Углава не підписував жодних листів щодо згаданих у розслідуванні компаній в період 21-31 січня 2017 року, а отже згадки про лист, який нібито «лежить у Гіві на столі» не можуть вказувати на нього.
Нацбюро заперечило і тезу про те, що три роки не розслідувало корупцію в оборонній сфері.  «НАБУ не "відсиджувалося". Вже притягнуто до відповідальності за корупційні злочини в оборонці низку топ-посадовців. З-поміж них: заступник міністра оборони, начальник бронетанкового управління Збройних Сил України, керівництво Львівського бронетанкового заводу, держкомпанії «СпецТехноЕкспорт» (входить до складу «Укроборонпрому»). До речі, ці кримінальні провадження розслідували 11 детективів, які окрім ОПК здійснюють слідство у низці інших сфер», - сказано в повідомленні. 
Крім того, НАБУ заявляє, що ніколи і нікому не видавало жодних виправдальних листів, і, на відміну від інших правоохоронних органів, не закрило жодного кримінального провадження за викритими фактами корупції в оборонній сфері. 
Як писав «Детектор медіа», Директор НАБУ Артем Ситник записав відеозвернення щодо розслідування «Наших грошей» про корупцію в оборонці.

Нагадаємо, 25 лютого було оприлюднено дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проекту Дениса Бігуса«Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування - про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського - Ігор Гладковський.

26 лютого президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в програмі «Наші гроші», щодо корупції в оборонному секторі держави, та підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування.

Син Олега Гладковського. Ігор Гладковський, сказав, що подаватиме на журналістів до суду. У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО будуть призупинені.

27 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

4 березня Президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Увечері 4 березня в ефір вийшла наступна частина розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)». Ігор Гладковський у відповідь «Нашим грошам» запустив фейсбук-проект «Ваші гроші»

5 березня стало відомо, що Ігор Гладковський подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову.

6 березня Петро Порошенко анонсував міжнародний аудит«Укроборонпрому» як наслідок розслідування програми «Наші гроші». 

10 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що генінспекція за допомогою поліграфа шукає, хто злив журналістам інформацію про «Укроборонпром».

Ще до виходу розслідування, 22 лютого, Денис Бігус заявляв, що за офісом редакції стежать невідомі особи, він пов’язував це з анонсованим раніше сюжетом журналістки Лесі Іванової про корупцію в оборонній сфері України. 

Після виходу четвертої серії розслідування 11 березня Державне бюро розслідувань повідомило, що відкрило кримінальне провадження щодо можливого отримання хабарів службовими особами ГПУ, СБУ, ДФСУ та НАБУ. 

ГПУ заперечує інформацію «Наших грошей» щодо хабарів та закриття справ про корупцію в оборонці. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3796
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду