Комітет свободи слова просить КМУ та Мін’юст посприяти завершенню реформи друкованих ЗМІ

Комітет свободи слова просить КМУ та Мін’юст посприяти завершенню реформи друкованих ЗМІ

28 Лютого 2019
1554
28 Лютого 2019
14:13

Комітет свободи слова просить КМУ та Мін’юст посприяти завершенню реформи друкованих ЗМІ

1554
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 27 лютого розглянув підсумки реформи друкованих державних та комунальних ЗМІ, яка відповідно до закону мала завершитися 31 грудня 2018 року.
Комітет свободи слова просить КМУ та Мін’юст посприяти завершенню реформи друкованих ЗМІ
Комітет свободи слова просить КМУ та Мін’юст посприяти завершенню реформи друкованих ЗМІ

На засіданні виступили голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко, редактори газет «Обрії Ізюмщини» Костянтин Григоренко (Харківщина) та «Новини Сватівщини» – Юлія Огданська (Луганщина), голова НСЖУ Сергій Томіленко, представник Міністерства юстиції України, в.о. начальника відділу правової експертизи документів друкованих ЗМІ та інформаційних агентств України Денис Чоловський, юристка Тетяна Котюжинська та ін.

За словами Олега Наливайка, встигли реформуватися понад 500 комунальних видань з понад 600. І всі, хто подав заяву до Мін’юсту до 1 січня 2019 року, ще мали шанс завершити реформу. Представник Мін’юсту зазначив, що закон один для всіх, і що міністерство може діяти тільки в рамках закону.

Майже всі виступаючі зазначили, що деякі видання досі не завершили реформування, через різноманітні перешкоди, в тому числі через судові процеси з місцевою владою. Місцева влада здебільшого має на меті повернути приміщення редакцій, водночас створюючи нові газети завуальовуючи їх під офіційні бюлетені.

Члени комітету зазначили, що необхідно звернутися до Кабінету Міністрів України і Міністерства юстиції України щодо забезпечення єдиних підходів у вирішення питань завершення реформи та підтримки реформованих ЗМІ. Також Олег Наливайко зазначив, що треба ще раз напрацювати зміни до чинного законодавства, зокрема й щодо надання одноразової державної допомоги виданням, які реформувалися.

Учасники обговорення критикували  політику «Укрпошти» щодо передплати та доставки періодичних видань передплатникам, відсутність українського паперу для періодичних видань. А також обговорили питання забезпечення періодикою потреб Збройних сил України.

Держкомтелерадіо повідомив, що в Україні реформувалися 516 видань.

Нагадаємо, 1 березня 2018 року Верховна Рада відхилила законопроект № 6560 про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації, внесений членами Комітету з питань свободи слова та рекомендований Комітетом до ухвалення за основу.

6 червня 2018 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №8441про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», ініціаторами якого стали дев’ять членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Також у парламенті зареєстровано кілька законопроектів №№ 65607291 і 7395, які пропонують зміни до закону про реформування державної та комунальної друкованої преси.

Медійні громадські організації закликали Верховну Раду якнайшвидше розглянути і ухвалити саме законопроект № 8441.

2 жовтня Верховна Рада не змогла ухвалити жодного з двох законопроектів «Про внесення змін до Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації"». У результаті голосування обидва законопроекти відхилені.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1554
Читайте також
15.02.2019 13:30
Віра Черемних
для «Детектора медіа»
2 647
08.02.2019 13:00
Віра Черемних
для «Детектора медіа»
3 381
15.01.2019 14:30
Павло Смовж
для «Детектора медіа»
5 079
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду