Нацрада перевірить «112 Україна» через висловлювання Азарова й Рабіновича та поширення фейку

Нацрада перевірить «112 Україна» через висловлювання Азарова й Рабіновича та поширення фейку

21 Лютого 2019
3474
21 Лютого 2019
15:46

Нацрада перевірить «112 Україна» через висловлювання Азарова й Рабіновича та поширення фейку

3474
21 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «112 Україна» (ТОВ «ТРК “112-ТВ”») за його супутниковою ліцензією через ознаки розпалювання ворожнечі у висловлюваннях Миколи Азарова та Вадима Рабіновича, а також поширення фейку про нібито захоплення собору УПЦ (МП) у Вінниці.
Нацрада перевірить «112 Україна» через висловлювання Азарова й Рабіновича та поширення фейку
Нацрада перевірить «112 Україна» через висловлювання Азарова й Рабіновича та поширення фейку

Зокрема, під час моніторингу ефіру «112 Україна» Нацрада зафіксувала 15 грудня 2018 року сюжет і рухомий рядок про те, що «у Вінниці 20 молодиків увірвалися до кафедрального собору після служби та вигнали священиків». У сюжеті також був синхрон архієпископа УПЦ (МП) Климента про те, що «СБУ активно намагається змусити священиків Вінницької єпархії підтримати автокефальну церкву», але вінницьке духовенство в більшості проти цього, через що нібито є погрози священикам.

Інформація про «захоплення» собору у Вінниці в день проведення об’єднавчого собору українських православних церков виявилася фейком, про що повідомив спеціалізований інтернет-ресурс StopFake. Хвиля фейкових повідомлень прокотилися в російських ЗМІ з посиланням на першоджерело – «Союз православних журналістів». Працівники собору у Вінниці спростували інформацію про захоплення.

За даними Нацради, телеканал «112 Україна» у своєму ефірі не спростував недостовірної інформації. Нацрада вбачає в цьому ознаки порушення каналом вимоги законодавства «Про телебачення і радіомовлення» про об’єктивність інформації.

Також під час моніторингу ефіру «112 Україна» Нацрада зафіксувала поширення в програмах «Хто кому Рабінович» і Live висловлювань народного депутата Вадима Рабіновича про розвішування в Україні пам’ятних дощок «фашистам», про героїзацію «послідовників фашизму», про «нав’язування штучної ідеології “бандерштату”». А 16 лютого Нацрада зафіксувала в програмі «Велике інтерв’ю» трансляцію інтерв’ю Миколи Азарова – прем’єр-міністра України часів президента Віктора Януковича.

У цих програмах Нацрада вбачає ознаки таких порушень законів «Про телебачення і радіомовлення» та «Про інформацію», як пропаганда війни, розпалювання ворожнечі, популяризація або пропаганда органів держави-агресора та їхніх окремих дій, виправдання чи визнання правомірною окупації території України.

Член Нацради Олег Черниш запитав у колег, чому перевірка призначається лише за супутниковою ліцензією каналу «112 Україна» і не призначається за цифровими ліцензіями, якими володіють п’ять регіональних компаній групи «112 Укрїана».

Його колега Сергій Костинський відповів, що в Нацради обмежені ресурси відділу моніторингу: «Ми не можемо сьогодні 24 години на добу 7 днів на тиждень записувати всі українські канали. Те, що ми можемо записати, завдяки вибірковому моніторингу 400 телеканалів, ми записуємо. Тут найголовніше, що це материнський телеканал, який має супутникову ліцензію, завдяки якому йде ретрансляція на інших каналах. Ми оперативно записали сюжети, які мають ознаки порушення, і оперативно підготували проект рішення».

За словами пана Костинського, моніторинг регіональних каналів здійснюють регіональні представники Нацради і, щоб отримати записи ефірів, треба звернутися до самих телеканалів: «Якби ми хотіли затягти процес – треба було б готувати звернення до телеканалів надати записи ефіру. Ми б отримали ці записи впродовж 2-3 тижнів, і тільки тоді могли б призначати перевірку. А так ми можемо вже зараз оперативно відреагувати на трансляцію інтервю, яке містить ознаки порушення законів про телебачення і радіомовлення та про інформацію».

Сергій Костинський нагадав, що по цифрових ліцензіях каналу «112 Україна» тривають судові процеси. Олег Черниш зауважив, що є заборона суду Нацраді відмовляти регіональним компаніям групи «112 Україна» в продовженні їхніх ліцензій, але суд не заборонив проводити перевірки.

Голова Нацради Юрій Артеменко запропонував компромісне рішення – призначити перевірку за супутниковою ліцензією та водночас звернутися до п’яти регіональних компаній з проханням надати записи ефірів. Члени Нацради одноголосно підтримали цю пропозицію.

Очільниця юридичного управління Нацради Ганна Литвищенко додала, що процес анулювання цифрових ліцензій каналу «112 Україна» триває давно, там є санкції попереджень, штрафів і позови до суду щодо анулювання ліцензій (заблоковані зустрічними позовами каналу), тож до цього процесу нові порушення не будуть дотичні.

Член Нацради Валентин Коваль зауважив, що телеканали зобов’язані зберігати записи ефірів не довше 14 днів, тому запит Нацради слід надіслати якнайшвидше. Тоді Юрій Артеменко сказав, що знімає свою пропозицію про звернення до телеканалів. «Ви розумієте їхню відповідь. Вони зберігають записи 14 днів. А остання передача була 3 лютого», – сказав він (однак інтерв’ю Азарова вийшло 16 лютого, і його запис компанії ще мають зберігати). Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко сказав, що звернутися все одно варто.

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасимюк згадала про норму виборчого законодавства, згідно з якою на час виборів збільшується строк зберігання записів ефірів мовників. Однак Ганна Литвищенко сказала, що ця норма стосується політичної агітації: запис матеріалів передвиборної агітації зберігається протягом 30 днів після завершення виборів, але немає зобов’язання зберігати весь ефір.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3474
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
vvvv
1852 дн. тому
Еще не закрыли?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду