Нацрада призначила ще одну перевірку телеканалу Мураєва

Нацрада призначила ще одну перевірку телеканалу Мураєва

14 Лютого 2019
3218
14 Лютого 2019
14:35

Нацрада призначила ще одну перевірку телеканалу Мураєва

3218
14 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила ще одну позапланову перевірку телеканалу «Максі-ТВ» (ТОВ «Наша Прага»), який переформатувався на телеканал «Наш» без дозволу Нацради.
Нацрада призначила ще одну перевірку телеканалу Мураєва
Нацрада призначила ще одну перевірку телеканалу Мураєва

Нацрада спершу розглянула результати призначеної 10 січня і проведеної позапланової перевірки каналу. Вона виявила, що телеканал не виправив порушень, за які отримав попередження 6 грудня 2018 року, та не привів свою діяльність у відповідність до ліцензії, до чого його зобов’язувала Нацрада окремим розпорядженням. Підготовлений Нацрадою проект рішення передбачав звернення до суду з позовом про анулювання ліцензії за невиконання рішення і розпорядження Нацради про усунення порушень.

Телеканал «Наш» розпочав тестове мовлення на супутнику і в кабельних мережах на базі нішевого жіночого телеканалу «Максі-ТВ» (ТОВ «Наша Прага») 7 листопада 2018 року. Перед тим власником телеканалу став батько народного депутата Євгена Мураєва, очільника партії «Наші», Володимир Мураєв.

6 грудня Нацрада оголосила попередження ТОВ «Наша Прага» за самовільне переформатування жіночого телеканалу «Максі-ТВ» на інформаційний телеканал «Наш». Також Нацрада відмовила в переоформленні ліцензії компанії, яка б узаконила переформатування каналу. Підставою для цього стало прийняте Нацрадою того ж дня рішення про перейменування іншого телеканалу «#Наше» на «#Наш» (ТОВ «Наше медіа»).

Директор телеканалу «Наш» Тигран Мартиросян на засіданні 14 лютого сказав, що телеканал у середині грудня подав до Нацради повторну заяву про переоформлення ліцензії та зміну програмної концепції, яку Нацрада протягом двох місяців так і не розглянула, хоча мала зробити це протягом місяця. «Ми як власники супутникової ліцензії маємо право мовити в межах того формату, який вважаємо за потрібне, ми не ефірний канал», – сказав пан Мартиросян.

За словами директора, телеканал «Наш» створив 350 нових робочих місць і за минулий місяць сплатив у державний бюджет понад 3 млн грн. податків. «Ми плануємо розширюватися, створювати понад 500 робочих місць і платити ще більше податків», – повідомив він.

Представниця каналу «Наш» Олена Рудік додала, що розпорядження про усунення порушень, датоване 11 грудня 2018 року, давало телеканалу місячний строк на приведення діяльності у відповідність до умов ліцензії та законодавства. «Однак через 10 днів було проведено моніторинг, на підставі якого була проведена перевірка. Ми вважаємо це грубим порушенням і все, що відбувається, вважаємо незаконним», – сказала вона.

Члени Нацради оголосили 10-хвилинну перерву, щоб розібратися зі строками. Вони з’ясували, що дійсно в розпорядженні про усунення порушень ішлося про місячний строк, хоча в рішенні Нацради про оголошення попередження регулятор зобов’язував канал виправити порушення протягом двох тижнів.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук зауважила, що це може бути процесуальною зачіпкою в суді для скасування рішення Нацради. Тому вона запропонувала альтернативний проект – провести ще одну перевірку каналу. Члени Нацради підтримали її одноголосно.

Голова Нацради Юрій Артеменко доручив апарату Нацради провести внутрішню перевірку того, яким чином трапилася помилка. За його словами, він підписує документи, які готує апарат, і апарат має стежити, щоб не було помилок.

Члени Нацради дорікнули каналу, що він змінив формат культурологічно-розважального з фільмопоказом жіночого каналу на інформаційно-аналітичний, не дочекавшись рішення Нацради, і цим порушив закон. «Згідно із законодавством ви мали спочатку подати заявку до Національної ради, отримати переоформлену ліцензію, і тільки після того змінювати концепцію в ефірі», – зауважила Уляна Фещук.

Також пані Фещук висловила застереження щодо походження коштів, на які фінансується канал: «Виходячи з декларації власника, поданої до Національної ради, у мене виникають питання, звідки гроші, щоб платити такі зарплати і такі податки».

На засіданні Нацради також був присутній народний депутат від «Народного фронту», член Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Сергій Висоцький, який зарахував телеканал «Наш» до проросійських медіа: «На телеканалах, які ми вважаємо проросійськими, ми бачимо постійно ротацію одних і тих самих спікерів… На п’ятому році війни ми продовжуємо дозволяти роботу проросійських телеканалів, які зареєстровані на політика, який намагаєтеся допомогти побудувати “русскій мір”». Тигран Мартиросян назвав ці заяви політичними і вимагав надати докази проросійської редакційної політики.

Телеканал «Наш» транслював засідання Нацради в прямому ефірі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3218
Читайте також
19.11.2019 18:50
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
5 282
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Українець
1869 дн. тому
Геть вальцмана!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду