Правозахисники та медійники закликають СБУ припинити практики непрозорого блокування інтернету

Правозахисники та медійники закликають СБУ припинити практики непрозорого блокування інтернету

13 Лютого 2019
2464
13 Лютого 2019
12:55

Правозахисники та медійники закликають СБУ припинити практики непрозорого блокування інтернету

2464
Коаліція «За вільний інтернет», до якої входять медійні, правозахисні громадські організації, підготувала заяву, в якій закликає відмовитись від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні і прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками.
Правозахисники та медійники закликають СБУ припинити практики непрозорого блокування інтернету
Правозахисники та медійники закликають СБУ припинити практики непрозорого блокування інтернету

Таким чином Коаліція відреагувала на виступ начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександра Климчука, який заявив, що найближчим часом указом Президента буде введено рішення РНБО про блокування ще 100 сайтів.

Також нагадується, що восени 2018 року представники Коаліції «За вільний інтернет» намагались з’ясувати, за якими критеріями складають списки сайтів/ресурсів, доступ до яких пропонується  заборонити. Проте і Рада національної безпеки і оборони, і Служба безпеки України відмовили в наданні такої інформації.

Наразі в Окружному адміністративному суді міста Києва триває розгляд судової справи про порушення права на доступ до публічної інформації. Аргументів щодо відмови в наданні інформації РНБО та СБУ до суду також не надали.

Зазначимо, що «Детектору медіа» в наданні вищезгаданих критеріїв Міністерство інформаційної політики також відмовило.

Коаліція називає ефективність блокувань сайтів як способу протидії російській пропаганді «дуже сумнівною, адже відвідуваність таких сайтів українцями для отримання інформації – мізерний».

Наприклад, дослідження «Детектор медіа», яке проводилось до Указу Президента про блокування близько 200 сайтів, показало, що лише 0,5% людей використовують російські сайти і 0,1% сайти ОРДЛО для отримання інформації.

«До захисту критичної інфраструктури від кібератак блокування сайтів взагалі не має ніякого стосунку, про що неодноразово заявляли експерти з кібербезпеки та професійні об’єднання», – зауважує Коаліція.

Підписанти наголошують, що наявність абсолютно непрозорого механізму обмеження інтернету – це порушення українських законів та міжнародних договорів.

Під заявою підписались:

Учасники Коаліції «За вільний Інтернет»:

  • Платформа прав людини
  • Лабораторія цифрової безпеки
  • Центр інформації про права людини
  • Кримська правозахисна група
  • Представництво Freedom House в Україні
  • Микола Костинян

А також:

  • Катерина Сергацкова, медіа-проект Заборона
  • Центр громадянських свобод
  • Інститут масової інформації
  • Детектор медіа
  • Ресурсний центр ГУРТ
  • Донецький інститут інформації
  • Точка опори ЮА

Нагадаємо, у 2017 році із запровадженням санкцій РНБО та Президент зобов’язали інтернет-провайдерів блокувати доступ до російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Одноклассники», інтернет-порталу «Яндекс» і його сервісів, а також поштового сервісу Mail.ru, ресурсів виробників програмного забезпечення «Лабораторія Касперського», «Доктор Веб», 1С та інших. За підрахунками «Детектора медіа», нині під санкціями у списках юридичних і фізичних осіб опинилися 198 сайтів і веб-ресурсів із Росії та з окупованих територій України, а також три українські інтернет-ресурси.

4 липня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки підтримав законопроект №6688 про досудове блокування сайтів. Зокрема вважає, що слід ухвалити проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» в першому читанні. З тим, щоб до другого читання доопрацювати з врахуванням Конвенції про права людини і практики європейського суду з прав людини. 5 липня Верховна Рада України не включила до порядку денного сесії для прийняття рішення проект закону.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2464
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду