СБУ очікує втручань у вибори і пропонує заблокувати 100 сайтів, – Климчук

СБУ очікує втручань у вибори і пропонує заблокувати 100 сайтів, – Климчук

12 Лютого 2019
1604
12 Лютого 2019
15:00

СБУ очікує втручань у вибори і пропонує заблокувати 100 сайтів, – Климчук

1604
Начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України Олександр Климчук повідомив про системні втручання російських спецслужб в інформаційний простір України напередодні виборів Президента України. За його словами, СБУ підготувала список із 100 інтернет-ресурсів, які пропонує заблокувати
СБУ очікує втручань у вибори і пропонує заблокувати 100 сайтів, – Климчук
СБУ очікує втручань у вибори і пропонує заблокувати 100 сайтів, – Климчук

Про це він сказав 11 лютого в ефірі програми «Свобод слова» на телеканалі ICTV.

Представник СБУ повідомив, що під час виборів російські спецслужби робитимуть основний акцент на кібератаки та інформаційні впливи. За його словами, Росія розвиває в Україні інтернет-сайти, які пропагують ідею «руського миру» та тероризму.

«Наявна в СБУ інформація свідчить, що Росія готує потужні кібератаки під час виборів та напередодні виборів. І вони можуть проходити не тільки на електронні системи Центральної виборчої комісії, а можуть атакувати будь-які об’єкти критичної інфраструктури. Всі ці кібератаки можуть привести до порушення виборчого процесу і негативно вплинути на процес виборів... Російська сторона намагається через підконтрольні їм інтернет-ресурси і групи у соцмережах максимально стабілізувати ситуацію напередодні та під час виборів», – сказав він і зазначив, що Україна готова протистояти таким кібератакам.

За словами пана Климчука, після блокування в Україні соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники» російські спецслужби використовують Facebook і Twitter.

Пан Климчук повідомив, що протягом 2018 року було заблоковано близько 2 тис фейкових акаунтів, а також подано на блокування близько 200 інтернет-сайтів, «які пропагували російську ідеологію».

За його словами, цього року було подано ще 100 сайтів, які пропонується заблокувати: «В цьому році подано ще 100 сайтів, які найближчим часом, найближчим указом президента буде введено в дію рішення РНБО і вони будуть також заблоковані», – сказав він.

Нагадаємо, у 2017 році із запровадженням санкцій РНБО та Президент зобов’язали інтернет-провайдерів блокувати доступ до російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Одноклассники», інтернет-порталу «Яндекс» і його сервісів, а також поштового сервісу Mail.ru, ресурсів виробників програмного забезпечення «Лабораторія Касперського», «Доктор Веб», 1С та інших. За підрахунками «Детектора медіа», нині під санкціями у списках юридичних і фізичних осіб опинилися 198 сайтів і веб-ресурсів із Росії та з окупованих територій України, а також три українські інтернет-ресурси.

4 липня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки підтримав законопроект №6688 про досудове блокування сайтів. Зокрема вважає, що слід ухвалити проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» в першому читанні. З тим, щоб до другого читання доопрацювати з врахуванням Конвенції про права людини і практики європейського суду з прав людини. 5 липня Верховна Рада України не включила до порядку денного сесії для прийняття рішення проект закону.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1604
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду