Суд заборонив називати Олександра Петровського «Наріком»

Суд заборонив називати Олександра Петровського «Наріком»

5 Лютого 2019
3831
5 Лютого 2019
13:14

Суд заборонив називати Олександра Петровського «Наріком»

3831
Дніпровський бізнесмен Олександр Петровський подав до суду на інтернет-видання «Цензор.нет», його головреда Юрія Бутусова та ще двох осіб через «висвітлення його особи в негативному світлі» і «твердження про його причетність до кримінального світу»
Суд заборонив називати Олександра Петровського «Наріком»
Суд заборонив називати Олександра Петровського «Наріком»

Про позов Петровського дізналася журналістка видання «Новое время» Крістіни Бердинських, коли готувала про нього матеріал. Про це журналістка повідомила «Детектору медіа».

«Коли я писала статтю про Олександра Петровського, то знайшла два судових рішення Жовтневого райсуду Дніпра. Перше судове рішення – це позов за репост у Facebook однієї журналістки, а інший – у тому числі на Юрія Бутусова і "Цензор". Суд зобов'язав виплатити Бутусову і "Цензор" по 2 тис. грн. за те, що називали Петровського у публікаціях Нарік і кримінальний авторитет», – розказала вона.

Йдеться про публікацію на порталі «Цензор.нет» «Глава ФФУ, нардеп від БПП Павелко притягнув своєму свату, кримінальному авторитету Наріку, Кубок європейських чемпіонів, - Сініцин. ФОТОфакт», пост пана Бутусова у Facebook «"Нарик" - главный меценат Днепра» та репост цього допису двома жінками.

Зокрема, у публікаціях є така фраза: «Петровський, відомий в певних колах під ім'ям "Нарік", проходив за матеріалами МВС як лідер організованого злочинного угруповання. Пік активності цієї ОПГ припадав на період 2000-2004 років. У 2005 році він покинув територію України, декількох членів його угруповання було затримано, а саме угруповання було фактично розгромлено».

У позовній заяві Петровський зазначає, що жодного відношення до кримінального авторитету за прізвиськом «Нарік» він не має та вважає, що «автором статті поплюжиться його ділова репутація та незаплямоване імя».

«Висвітлення його особи в негативному світлі, твердження про його причетність до "кримінального світу", поширення інформації що він "кримінальний злодій" та "кримінальний авторитет", безпосередньо торкається його честі, гідності та ділової репутації, оскільки в очах законослухняних громадян ці факти ганьблять його моральні якості та етичні принципи, знижують суспільну оцінку його моральних, духовних та професійних якостей як члена суспільства»,цитує позовну заяву пані Бердинських.

13 серпня 2018 року Дніпровський Жовтневий райсуд частково задовольнив позов Петровського та зобов’язав Бутусова, видання та ще двох осіб виплатити по 2 тис. грн і опублікувати спростування.

«Визнати такими, що не відповідають дійсності, принижують ділову репутацію громадянина ОСОБА_1, відомості, про те, що ОСОБА_1 відомий в кримінальних колах як "Нарик", "керівник організованої злочинної групировки", "кримінальний авторитет", які опубліковані в мережі Інтернет…», – йдеться в рішенні суду.

Головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов повідомив виданню «Новое время», що не знав про позов і рішення суду, а сам процес проходив без відповідачів або їхніх адвокатів.

«Для мене це демонстрація замовного характеру правосуддя», – сказав Бутусов виданню. Він припустив, що «тихе судове рішення потрібно було Петровському для того, щоб уникнути проблем у роботі із західними банками та мати чисту історію».

Журналістка Крістіна Бердинських вважає, що це небезпечна практика, «коли проти ЗМІ позиваються без їхнього відома».

«Це дуже дивний кейс, коли райсуд якогось міста приймає рішення не надаючи права на захист. От я тепер думаю, як я дізнаюся про позов, якщо Петровський звернеться до суду з приводу моєї публікації? Підстав ніби не має, але усе одно. Тільки потім шукати у судових реєстрах», – зауважила вона.

«Детектор медіа» звернувся до Бутусова по коментарі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3831
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Санчо
1905 дн. тому
Майбутній президент повинен бути чистим.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду