У Дніпрі пікетували кінофестиваль, що проходить за підтримки УПЦ (МП)

У Дніпрі пікетували кінофестиваль, що проходить за підтримки УПЦ (МП)

1 Лютого 2019
2687
1 Лютого 2019
11:22

У Дніпрі пікетували кінофестиваль, що проходить за підтримки УПЦ (МП)

2687
Увечері 31 січня у Дніпрі активісти пікетували будівлю обласної філармонії, де відкрився 10-й фестиваль документальних фільмів «Міжнародна кіноасамблея на Дніпрі-2019» та вимагали від організаторів не використовувати фестиваль для пропаганди ідеології «русского мира».
У Дніпрі пікетували кінофестиваль, що проходить за підтримки УПЦ (МП)
У Дніпрі пікетували кінофестиваль, що проходить за підтримки УПЦ (МП)

Захід відбувається з благословення керівника місцевої єпархії УПЦ (МП) Іринея та за підтримки одного з депутатів Верховної Ради, повідомляє «Радіо Свобода».

Зазначено, що учасники пікету тримали в руках плакати з написами «Вимагаємо заяву від фестивалю до російської влади про звільнення українських політв’язнів», «Варшавський кінофестиваль розпочався з акції на підтримку Олега Сенцова. Шановні митці, а що ви?», «На Каннському кінофестивалі закликали звільнити Сенцова. Чому мовчить «Кіноасамблея»?».

Учасники пікету заявляли, що хочуть нагадати міжнародній режисерській спільноті про українського режисера Олега Сенцова, який майже п'ять років є «заручником Кремля», та про взятих у полон українських моряків.

«Відомо, що попередні фестивалі мали проросійський характер і несли пропаганду «русского мира». Ми не можемо допустити, щоб у нашій країні пропагували «руський мир». Наша мета сьогодні, виходячи з того, що це міжнародний фестиваль, нагадати про наших політичних в'язнів. Олег Сенцов – це колега тих режисерів, які сюди приїхали», – сказала організаторка акції Людмила Шамрай.

Водночас один з організаторів фестивалю священик УПЦ (МП) Ігор Собко, коментуючи пікет, зазначив, що «кожна людина має право на висловлення своєї думки». Він також запевнив, що всі фільми, представлені на фестивалі, він переглянув особисто.

Як повідомляє «Радіо Свобода», 10-й фестиваль документальних фільмів «Міжнародна кіноасамблея на Дніпрі-2019» триватиме в Дніпрі три дні. У програмі заявлено понад 20 стрічок режисерів з Росії, України, Білорусі, Сербії, Грузії, Вірменії. У програмці фестивалю щодо одного з фільмів («Точка опори Миколи Доненка», режисер – Олена Сергєєва) країною-виробником зазначено «Крим».

Нагадаємо, режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

 

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2687
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
андрей
1905 дн. тому
николай доненко пропагандист рузького мира еще с 90 х годов. бердичев для него в 93 был городом юга россии. в совдепе ему не нравилось,что за ним кгб присматривает. а сейчас в крыму активно сотрудничает с фсб. стряпает литературу перекраивающую историю в пользу путлера и гундяя. и это показывать в Днепре. где минстець,сбу и проч
Виктор
1905 дн. тому
Почему активисты пикетируют российский шабаш а власти Днепра дают "добро" этому шабашу? Выходит что активисты это украинцы борющиеся с российской пропагандой а власти города засланные "казачки"? Или и того хуже?
андрей
1905 дн. тому
надо запретить все пропагандистские шабаши рпц,а уж фильмы их рашки и крыма давно в бан
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду