Представник Латвії при ООН закликав РФ звільнити Сенцова та Сущенка

Представник Латвії при ООН закликав РФ звільнити Сенцова та Сущенка

21 Лютого 2019
967

Представник Латвії при ООН закликав РФ звільнити Сенцова та Сущенка

967
Постійний представник Латвії при ООН Андрейс Пилдеговічс (Andrejs Pildegovičs) закликав Росію звільнити ув'язнених українського кінорежисера Олега Сенцова, журналіста Романа Сущенка, а також припинити переслідування інших політв'язнів.
Представник Латвії при ООН закликав РФ звільнити Сенцова та Сущенка
Представник Латвії при ООН закликав РФ звільнити Сенцова та Сущенка

Про це він заявив під час виступу на Генасамблеї ООН щодо розгляду питання російської агресії проти України, повідомляє «Укрінформ».

«Латвія закликає Росію звільнити всіх незаконно затриманих українських політичних в'язнів, у тому числі українського кінорежисера Олега Сенцова та журналіста Романа Сущенка», – сказав європейський дипломат.

Він також звернув увагу на судові переслідування, вбивства та порушення прав громадян на окупованих Росією українських територіях, особливо в Криму: «Найбільш уразливі групи в Криму – це кримські татари, чия історія повна страждань і переслідувань. Ми глибоко занепокоєні повідомленнями про катування, насильницькі зникнення та вбивства, а також порушення свободи висловлювання думок, релігії чи віросповідання, свободи ЗМІ».

Нагадаємо, Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. Його звинувачують у «шпигунстві». 4 червня 2018-го Сущенка засудили до 12 років колонії суворого режиму. 8 жовтня журналіста етапували до колонії.

Ррежисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
967
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду