«Чесно» назвав канали, які перетворилися на прес-служби політиків

«Чесно» назвав канали, які перетворилися на прес-служби політиків

31 Серпня 2018
3666
31 Серпня 2018
17:34

«Чесно» назвав канали, які перетворилися на прес-служби політиків

3666
Окремі ЗМІ перетворюються на прес-служби політиків та партій, а ведучими програми становляться нардепи
«Чесно» назвав канали, які перетворилися на прес-служби політиків
«Чесно» назвав канали, які перетворилися на прес-служби політиків

Про це йдеться на сайті руху «Чесно».

Зокрема повідомляється, що телеканали «112 Україна», News One, Прямий канал та новинні редакції  «Інтера» і «України» «системно висвітлюють діяльність та висловлювання “Опозиційного блоку”, “Радикальної партії” та інших».

Також «Чесно» зазначає, що подібна «співпраця» медіа та телеканалів не відображена у фінансовій звітності політичних партій, «що свідчить про ймовірне приховування витрат та внесків на користь політичних партій».

«Поширеним явищем стає створення “припарнійних” ЗМІ. Особливо інтенсивним цей процес є із онлайн-виданнями, які не несуть жодної відповідальності за поширений контент, а також в цілому знижують довіру до ЗМІ», – йдеться на сайті.

Крім, того, за повідомленням руху «Чесно», масовим явищем стало ведення політиками власних програм на телебаченні. Так ведучими стали Вадим Рабинович, Нестор Шуфрич, Віталій Купрій, Володимир Ар’єв, Дмитро Добродомов, Микола Княжицький та інші політики. Також власні відеоблоги на телебаченні мають Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Єгор Соболєв, Роман Семенуха, Тетяна Острікова тощо.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що проблемою є не лише матеріали з ознаками замовності у ЗМІ без належного маркування, але й «кишенькові ЗМІ» певних політичних сил.

Заступниця шеф-редактора ГО «Детектор медіа» Світлана Остапа вбачає причину цього відсутність реального українського медіаринку.

«Ми маємо квазімедіаринок, у якому немає прозорості фінансування: практично кожне медіа виживає, як може, в тому числі завдяки джинсі. Хто розуміє, що це незаконно – не говорить про це вголос, проте в наших медіа достатньо керівників, які навіть не розуміють, що джинса – це погано. – прокоментувала вона.

Нагадаємо упродовж квітня-червня 2018 року парламентські політичні партії сукупно витратили на оплату рекламних матеріалів 46,3 млн грн. Найбільше витратили на рекламу ВО «Батьківщина», «Самопоміч» та Радикальна партія Олега Ляшка.

Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційний блок», ВО «Батьківщина» та «Самопоміч» сумарно витратили 12,2 млн грн на рекламу на телебаченні.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3666
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
2063 дн. тому
А где в списке "5 канал", который является пресс-службой Петра Порошенко?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду