CPJ закликав Україну утриматись від блокування росЗМІ

CPJ закликав Україну утриматись від блокування росЗМІ

25 Травня 2018
1142
25 Травня 2018
13:12

CPJ закликав Україну утриматись від блокування росЗМІ

1142
Після оприлюднення Президентом України нового санкційного указу №126/2018, який з-поміж іншого встановлює вимогу до провайдерів блокувати сайти, Комітет захисту журналістів закликав українську владу «скасувати заборону російських медіакомпаній»
CPJ закликав Україну утриматись від блокування росЗМІ
CPJ закликав Україну утриматись від блокування росЗМІ

Заява опублікована на сайті Комітету.

«Ми закликаємо українську владу утримуватися від заборони ЗМІ, незалежно від того, позитивно чи негативно вони висвітлюють події», – сказала координатор програми CPJ Європи та Центральної Азії Ніна Огнянова. – Боротьба з пропагандою шляхом цензури не тільки недемократична, але також неефективна. Ми закликаємо Україну скасувати заборону російських медіакомпаній».

Зазначимо, раніше CPJ вимагала від України оприлюднити докази у справі затриманого керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського. Координатор програми CPJ у Європі і Центальній Азії Ніна Огнянова заявила, що «криміналізація альтернативних новин та поглядів не має місця в демократичній».

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко своїм указом від 14 травня 2018 року надав чинності рішенню Ради нацбезпеки та оборони від 2 травня «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». До розширених санкційних списків увійшли 756 юридичних осіб та 1748 фізосіб, у тому числі чимало російських ЗМІ та окремих медіаперсон.

За підрахунками громадської організації «Лабораторія цифрової безпеки», нові санкції зобов’язують українських інтернет-провайдерів блокувати додаткові 192 сайти. «Лабораторія цифрової безпеки» наголошує, що такий спосіб блокування є незаконним.

Рік тому, 15 травня 2017 року, Президент України Петро Порошенко увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачали блокування mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». У списку санкцій було 468 юридичних осіб та 1228 фізичних осіб. Цим же указом під санкції потрапили 13 іноземних журналістів з Росії, Болгарії, Польщі, Молдови та Німеччини.

Попередні санкції РНБО були запровадежні указом президента № 467/2016 від 17 жовтня 2016 року. Тоді під санкції потрапили 12 журналістів і співробітників ЗМІ, двоє блогерів, чотири російські телеканали і три розробники програмного забезпечення, п’ятеро російських чиновників та семеро діячів ОРДЛО і Криму, дотичних до сфери медіа.

За результатами експертного опитування ГО «Інтерньюз-Україна», більше половини експертів вважають, що ситуація зі свободою інтернету в Україні погіршилася, порівняно з 2016 роком. Експерти очікують негативного сценарію щодо інтернету та вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві.

25 травня медійні громадські організації закликали українську владу відмовитися від практики ухвалення рішень про блокування сайтів без встановлення юридичного факту порушення закону та без дотримання належних юридичних процедур.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1142
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду