«РИА – Новости Украина», «Россия сегодня», Дмитро Кисельов, Сергій Курченко потрапили до оновленого списку санкцій проти Росії

«РИА – Новости Украина», «Россия сегодня», Дмитро Кисельов, Сергій Курченко потрапили до оновленого списку санкцій проти Росії

24 Травня 2018
1892

«РИА – Новости Украина», «Россия сегодня», Дмитро Кисельов, Сергій Курченко потрапили до оновленого списку санкцій проти Росії

1892
У списках, оприлюднених Офіційним інтернет-представництвом Президента України та на сайті Ради національної безпеки та оборони, чимало російських ЗМІ та окремих медіаперсон
«РИА – Новости Украина», «Россия сегодня», Дмитро Кисельов, Сергій Курченко потрапили до оновленого списку санкцій проти Росії
«РИА – Новости Украина», «Россия сегодня», Дмитро Кисельов, Сергій Курченко потрапили до оновленого списку санкцій проти Росії

Президент України Петро Порошенко своїм указом від 14 травня 2018 року надав чинності рішенню Ради нацбезпеки та оборони від 2 травня «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

До розширених списків, які містяться в двох додатках до президентського указу, увійшли 756 юридичних осіб та 1748 фізосіб, - рік тому в цих переліках було 468 юридичних осіб та 1228 фізичних.

Зокрема до списку потрапили власник «Українського медіа холдингу» Сергій Курченко, керівник створеного інформагентством «Россия сегодня» інтернет-видання «Украина.ру» Олена Березовська, гендиректор міжнародної мережі «Первый канал» Олексій Єфімов, гендиректор російського міжнародного інформаційного агентства «Россия сегодня» Дмитро Кисельов, президент медіа-холдингу «Красная звезда» Олексій Піманов (на відміну від більшості інших осіб, на Дмитра Кисельова й Олексія Піманова санкції накладено не на три роки, а безстроково), головний редактор журналу «Эксперт» Валерій Фадєєв, ізраїльський політтехнолог і журналіст Ескін Авігдор тощо.

А також – РИА «Новости-Україна» і ТОВ «Інтерселект», через яке, за даними Служби безпеки України, фінансувалася діяльність «РИА Новости-Україна», «Первый канал» і його офіційне представництво в Україні, «Телекомпания НТВ», Телеканали «РТР-Планета», «Росія-24», які входять до структури Федерального державного унітарного підприємства «Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія», «НТВ-плюс», Федеральне державне унітарне підприємство «Международное информационное агентство «Россия сегодня», ТОВ «Медіа Інновейшн груп» та інші.

Санкції передбачають блокування активів – обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном, запобігання виведенню капіталів за межі України, відмову в наданні та скасування віз резидентам іноземних держав, обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг, блокування доступу до сайтів, які належать переліченим агентствам, наприклад, «россиясегодня.рф», «sputniknews.com», «ria.ru» тощо.

Зазначимо, що Рада нацбезпеки і оборони України на своєму засіданні 2 травня підтримала запровадження персональних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо юридичних та фізичних осіб, пов'язаних із російською агресією проти України, а також щодо яких уряду США і країн ЄС застосували відповідні рішення. Зазначалося, що санкції запроваджуються зокрема щодо осіб, причетних до інформаційної та кіберагресіі проти нашої країни, до протиправних дій проти громадян України, які незаконно утримуються в Росії, депутатів Державної Думи і членів Ради федерації Федеральних зборів Російської Федерації тощо.

Президент Петро Порошенко своїм указом від 14 травня увів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій. Додатки до указу з переліком юридичних та фізичних осіб, які потрапили під санкції, було оприлюднено 24 травня.

Нагадаємо, що 15 травня (тобто наступного дня після підписання Президентом відповідного указу) затримали керівника РИА «Новости-Україна» Кирила Вишинського, якому пред'явили підозру в державній зраді.  

Рік тому, 15 травня 2017 року, Президент України Петро Порошенко увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники».

У списку санкцій було 468 юридичних осіб та 1228 фізичних осіб. Проти юридичних осіб термін санкцій продовжувався на 1-3 роки, проти фізичних – на термін 1-5 років, а також безстроково.

До списку компаній тоді потрапили ТОВ «Мэйл.ру груп» (ООО «Мэйл.ру груп»), ТОВ «Мейл.ру Україна», ТОВ «ВКонтакте» (ООО «ВКонтакте»), ТОВ «В Контакті», ТОВ «Яндекс» і ТОВ «Яндекс.Україна», а також низка компаній-розробників програмного забезпечення та айті-компаній, у тому числі «Лаборатория Касперского», «Доктор Веб», 1С та інших. Щодо них строком на три роки застосовано низку економічних санкцій.

Цим же указом під санкції потрапили 13 іноземних журналістів з Росії, Болгарії, Польщі, Молдови та Німеччини.

Попередні санкції РНБО були запровадежні указом президента № 467/2016 від 17 жовтня 2016 року. Тоді під санкції потрапили 12 журналістів і співробітників ЗМІ, двоє блогерів, чотири російські телеканали і три розробники програмного забезпечення, п’ятеро російських чиновників та семеро діячів ОРДЛО і Криму, дотичних до сфери медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду