Комітет свободи слова рекомендував парламенту затвердити звіт Нацради за 2017 рік

Комітет свободи слова рекомендував парламенту затвердити звіт Нацради за 2017 рік

15 Березня 2018
1213
15 Березня 2018
09:57

Комітет свободи слова рекомендував парламенту затвердити звіт Нацради за 2017 рік

1213
14 березня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2017 рік, взяв його до відома і рекомендував парламенту його затвердити.
Комітет свободи слова рекомендував парламенту затвердити звіт Нацради за 2017 рік
Комітет свободи слова рекомендував парламенту затвердити звіт Нацради за 2017 рік

Звіт представив голова Нацради Юрій Артеменко. Він розповів про основні напрями в діяльності регулятора: захист інформаційного простору, розвиток мереж мовлення в зоні АТО і на окупований Крим, розвиток мовлення комунальних радіостанцій (так зване «мовлення громад» у розумінні Нацради), контроль за дотриманням мовних квот і національного продукту, нагляд за діяльністю ліцензіатів (загальна сума штрафів для порушників сягнула 3,5 млн грн, з них сплачено близько 70%, решта оскаржується в суді), співпраця з індустрією та громадськістю, становлення суспільного мовлення (Нацрада підтримує позицію щодо необхідності належного фінансування суспільного мовника), міжнародна співпраця, модернізація веб-порталу Нацради та моніторингового центру.

Юрій Артеменко також окреслив проблеми, з якими зіштовхнувся регулятор, і висловив до комітету побажання допомогти їх вирішити. Це проблеми з «чорними списками» і визначенням копродукції, боротьба з фейками, ведення передач політиками, проблеми з прозорістю медіавласності та саморегуляцією галузі, з переходом до цифрового мовлення. Нацрада з нетерпінням очікує на ухвалення закону про аудіовізуальні послуги, резюмував голова Нацради.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар назвала цей склад Нацради найбільш професійним. «Ще жоден склад не робив стільки для захисту інформаційного простору та наведення ладу в інформаційній сфері», – сказала вона. Водночас пані Сюмар розкритикувала публічну заяву Нацради з вимогами до депутатів і попросила «проговорювати» ці питання з нею та комітетом особисто.

Члени комітету одноголосно підтримали пропозицію Вікторії Сюмар взяти звіт регуляторного органу до відома та рекомендувати Верховній Раді його затвердити. Водночас вони висловили сумнів у тому, що парламент розглядатиме це питання (минулого року Рада так і не розглянула звіту Нацради).

Нагадаємо, Нацрада затвердила свій звіт за 2017 рік на засіданні 25 січня та подала його до 1 лютого на розгляд президенту і Верховній Раді. Завантажити звіт Нацради можна тут (.pdf, 16,4 Mb).

Відповідно до закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» Нацрада щорічно готує звіт про свою діяльність, оприлюднює його до 1 лютого наступного за звітним року та надсилає до Верховної Ради і Президента України. За результатами розгляду звіту і Верховна Рада, і Президент України можуть прийняти рішення про незадовільну оцінку діяльності члена (членів) Нацради, призначених за їхніми квотами, і достроково припинити повноваження члена (членів Нацради).

Нагадаємо, що звіт за 2016 рік Нацрада затвердила 24 січня 2017 року. 22 лютого 2017 року парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув звіт Нацради і рекомендував Верховній Раді взяти його до відома. Але в парламенті звіт так і не заслуховували. Інформації про схвалення чи несхвалення звіту Нацради за 2016 рік Президентом України в публічному просторі не було.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1213
Читайте також
15.01.2021 12:19
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 767
26.01.2018 13:15
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 503
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду