Нацрада порахувала втрати українського мовлення на Донбасі та в Криму

Нацрада порахувала втрати українського мовлення на Донбасі та в Криму

30 Січня 2018
1776
30 Січня 2018
17:10

Нацрада порахувала втрати українського мовлення на Донбасі та в Криму

1776
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у своєму звіті за 2017 рік підрахувала кількість українських мовників, позбавлених права мовити на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях Донецької та Луганської областей і в окупованому Криму внаслідок захоплення передавачів і телевеж військовими угрупуваннями та трансляції програм Російської Федерації і так званих «народних республік».
Нацрада порахувала втрати українського мовлення на Донбасі та в Криму
Нацрада порахувала втрати українського мовлення на Донбасі та в Криму

На тимчасово непідконтрольній українській владі території Донецької області позбавлені права мовити 23 ефірні телекомпанії та 28 цифрові телекомпанії з використанням 42 частот у 12 населених пунктах, а також 23 радіостанції з використанням 30 частот у 7 населених пунктах.

На тимчасово непідконтрольній українській владі території Луганської області позбавлені права мовити 24 ефірні телекомпанії з використанням 61 частоти в 15 населених пунктах, 29 цифрових телекомпаній з використанням 12 частот у 3 населених пунктах, а також 19 радіостанцій з використанням 29 частот у 5 населених пунктах.

В Автономній Республіці Крим та м. Севастополі позбавлені права здійснювати:

  • ефірне телевізійне мовлення − 31 телекомпанія, не використовується 292 частот у 69 населених пунктах;
  • цифрове наземне телевізійне мовлення − 28 телекомпаній, не використовується 72 частоти у 18 населених пунктах;
  • ефірне радіомовлення − 39 радіокомпаній, не використовується 139 частот у 31 населеному пункті.

Над відновленням мовлення українських телеканалів і радіостанцій з 2014 року працює міжвідомча Комісія з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики. У рамках цієї комісії Нацрада замовляла прорахунок нових радіочастот і надавала ліцензіатам дозволи на тимчасове мовлення.

У 2017 році Нацрада видали дозволи на тимчасове мовлення на 44 частотах. На підставі рішень Нацради від 17.08.2017 № 1420, від 05.10.2017 № 1793, від 09.11.2017 № 2126, від 30.11.2017 № 2241 тимчасове мовлення на період проведення антитерористичної операції здійснюють 5 ФМ-радіостанцій, 10 телеканалів у цифровому стандарті DVB-T2 і 2 телеканали в аналоговому стандарті.

Зокрема, у 2017 році до тимчасового мовлення на Донбасі долучилися КП «Телекомпанія “Львів-ТБ”» («Перший західний»), ТОВ «Інформаційне агентство “Правдатут”» («ПравдаТУТ»), ТОВ «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія (ICTV), ТОВ «Телеканал “Прямий”» (Прямий канал), ТОВ «ТРК “Нові комунікації”» (ZIK) тощо.

Аналогові телеканали додатково з’явилися в таких населених пунктах: Авдіївці, Єлизаветівці Донецької області; Білолуцьку, Зоринівці, Бахмутівці Луганської області. У Бахмутівці Новоайдарського району Луганської області організовано мовлення двох цифрових мультиплексів, які транслюють 10 телеканалів.

«За звітний період завдяки застосуванню практики надання ліцензіатам Національної ради тимчасових дозволів розширено охоплення населення або збільшено кількість FM-радіостанцій у таких населених пунктах Донецької і Луганської областей: Авдіївці, Бахмутівці, Світлодарську, Попасній, Бахмуті, Маріуполі, Станиці Луганській, Щасті», - йдеться у звіті.

Національна суспільна телерадіокомпанія України отримала дозвіл на тимчасове AM-мовлення у місті Часів Яр Донецької області. За даними Нацради, сигнал «Українського радіо» на середніх хвилях охопив усі території непідконтрольних українській владі районів Донецької і Луганської областей.

Окрім тимчасового мовлення Нацрада проводила конкурси частот. У 2017 році за результатами проведених конкурсів у зоні проведення АТО створено 4 нові радіостанції: видано ліцензії «Радио 49 параллель», «Тризуб ФМ», «Вільне радіо», «Армія ФM». А додаткові частоти на конкурсі отримала місцева радіостанція «Радіо М».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1776
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду