«Четверта світова війна»: дуже небезпечна вигадка російської пропаганди

«Четверта світова війна»: дуже небезпечна вигадка російської пропаганди

13 Жовтня 2017
4021
13 Жовтня 2017
12:00

«Четверта світова війна»: дуже небезпечна вигадка російської пропаганди

4021
Останнім часом у російських ЗМІ поширюється новий «модний» штамп: «четверта світова війна». Деякі публікації змальовують її як реальну, деякі — як гіпотетичну й імовірну, але й ті, й інші ведуть мову саме про «четверту».
«Четверта світова війна»: дуже небезпечна вигадка російської пропаганди
«Четверта світова війна»: дуже небезпечна вигадка російської пропаганди

Андрій Ілларіонов вважає, що автором цього терміна є російський пропагандист Сергій Кургінян: за теорією Кургіняна, «третьою світовою війною» була «холодна війна», яку Росія програла і через цю поразку буцімто втратила території колишніх радянських республік.

І дуже прикро, що цю модну тезу про «четверту світову війну» підхоплюють і українські ЗМІ, й українські автори. Взятий навмання, але кричущий приклад: «Третя світова була холодна. В ній програли соціалістичні країни. Були людські жертви, економічні втрати, переможець отримав дуже багато. Світ був перерозподілений. Повноцінна війна, просто не гаряча». От цікаво, до речі: чи й справді поляки, словаки, чехи, угорці, румуни, болгари вважають, що вони «програли»? Чи вони й справді відчувають ганьбу й відчай через те, що «світ був перерозподілений»? І чи мають сумувати українці через те, що вони «програли» й унаслідок цього програшу Україна стала незалежною?

А річ у тім, що «холодна війна» — як із погляду міжнародного права, так і з погляду повсякденних реалій, це був мир. Конфліктний, неспокійний, подеколи тривожний — але мир. На чому, до речі, повсякчас наголошувала радянська пропаганда — що «от уже тридцять (сорок) років Європа живе в мирі» — й це, звісно, виключно завдяки «рідній партії та особисто дорогому Леонідові Іллічу Брежнєву». Власне, на тому й ґрунтувалася вся радянська пропаганда: дякуйте «рідній партії», що немає війни й немає голоду — а все решта є дрібницями, «окремими недоліками», на які й увагу звертати не варто. Так, це було не по-людськи, це було безсовісно — брати найтравматичніші фрагменти суспільної пам'яті, найбільші суспільні трагедії й на них вибудовувати собі рекламу. Але, менше з тим, факт залишається фактом: радянська пропаганда пишалася тим, що війни немає — хоча «холодна війна» була в розпалі.

Бо цілком очевидно: у вислові «холодна війна» слово «війна» вживалося в переносному значенні. В тому самому, в якому воно вживається у висловах «торгівельна війна», «газова війна» тощо. Оголошення «холодної війни» буцімто «третьою світовою» є банальною підміною значень багатозначного слова.

Від вислову «четверта світова війна» варто було б утримуватися, бо він несе в собі кілька дуже небезпечних пропагандистських змістів.

По-перше, він навіює, буцімто розпад СРСР відбувся внаслідок впливу зовнішніх сил, а зовсім не став результатом внутрішніх суперечностей. Ця теза виносить поза увагу той факт, що розпад СРСР став ОБ'ЄКТИВНИМ І НЕВІДВОРОТНІМ наслідком горбачовської демократизації, бо виявилося, що, окрім влади КПРС, Радянський Союз ніщо не об'єднувало. Висловлюючись модерною мовою російської пропаганди, влада тоталітарної партії була єдиною «скріпою»: серед нових партій та громадських рухів, що виникали у великій кількості, не виявилося жодного загальносоюзного утворення, окрім як скандальна ЛДП СРСР Жириновського.

Ба більше: теза про «холодну війну» як про «третю світову» й горбачовську демократизацію змальовує як акт поразки. А саму демократію, відповідно — не як норму й не як мету, а як нав'язану ззовні принизливу умову поразки.

По-друге, концепція «четвертої світової війни» підмінює історичну правду фальсифікацією. Бо змальовує вступ колишніх комуністичних країн до НАТО та ЄС не як волевиявлення суспільств цих країн, а як територіальне розширення переможців. Як анексію, іншими словами. Як насильницький і ворожий акт. І в такій системі координат східноєвропейські країни виглядають уже не як повноправні й рівноправні члени НАТО та ЄС, а як «території, окуповані НАТО та ЄС».

І таким чином аудиторію підводять до висновку: якщо НАТО та ЄС «анексували» всю Східну Європу, то Росія має повне право анексувати маленький Крим. Анексувавши Крим, Росія буцімто зробила те саме, що роблять усі. І навіть більше: в такій системі координат Росія цілком має право вимагати реваншу й повернення «анексованих Заходом» територій. Воля людей, що населяють ці території, жодного значення не має.

По-третє, концепція «Четвертої світової війни» розмиває правові рамки й орієнтири. Розмиває реальність. Бо якщо оголосити «холодну війну» «третьою світовою», це розмиває, робить примарною й невизначеною саму межу між війною та миром. «Мир — це всього лише один із різновидів війни» — от саме так.

І в такій картині світу стає абсолютно непринциповим і незначущим, чи гинуть люди, а чи ні. Людське життя в цій картині світу не є цінністю, бо воно нічого не визначає. Справжня війна чи «холодна» — не має значення: війна — вона і є війна, все решта — деталізація.

По-четверте, з концепції «Четвертої світової війни» безпосередньо випливає: от уже щонайменше 78 років Європа буцімто живе в постійному стані війни. Перманентна війна — от що відбувається. Війна — це нормальний, природний стан. І якщо Росія розпочне (а чи вже розпочала?) «Четверту світову війну», це буцімто нічим не відрізнятиметься від того, що відбувалося протягом усіх останніх десятиліть, це теж буде нормально й природно.

Як на думку вашого автора, концепція тхне божевіллям — але саме такою вона є. Й тому не варто сліпо повторювати «розумні» фрази про «четверту світову війну». Чесне слово — не варто.

Фото: starwars.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4021
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду