Джинса, «кишенькові медіа» та економія на кадрах. Віталій Гордуз — про українські ЗМІ

Джинса, «кишенькові медіа» та економія на кадрах. Віталій Гордуз — про українські ЗМІ

2 Жовтня 2017
2457
2 Жовтня 2017
14:00

Джинса, «кишенькові медіа» та економія на кадрах. Віталій Гордуз — про українські ЗМІ

2457
Яке майбутнє чекає на українські медіа, чи зможуть роботи замінити журналістів та на чому тримається український інтернет.
Джинса, «кишенькові медіа» та економія на кадрах. Віталій Гордуз — про українські ЗМІ
Джинса, «кишенькові медіа» та економія на кадрах. Віталій Гордуз — про українські ЗМІ

Віталій Гордуз — екс-керівник КР Media та діджитал-напрямку UMH, нині — засновник та очільник Gorduz Consulting. Він — один із тих, хто стояв біля витоків медійного інтернет-ринку в Україні та запускав масштабні проекти в часи, коли українські ЗМІ тільки починали потроху виходити в онлайн.

Яке майбутнє чекає на українські медіа, чи зможуть роботи замінити журналістів, на чому тримається український інтернет — про це та інше Віталій Гордуз розповів під час свого виступу в діджитал-агентстві Postmen 28 вересня. Публікуємо найцікавіші тези цього виступу.

Нині поняття ЗМІ суттєво розширюється. Я вважаю, що тепер є одне глобальне ЗМІ — Facebook. Що він видає, те люди й читають. Він диктує тренди в контенті. У нього немає редакції, але є купа контенту, за який не треба платити, який усі бачать і яким можуть користуватися. Навіть Google у цьому плані не є ЗМІ, адже не видає контент у пасивному режимі.

Найпопулярніші нині в Україні сайти, окрім Facebook — сервісні, а не контентні. Сайт каналу «24» — 18-й у переліку, для прикладу.

Україна відстає від світових трендів. Хоча б тому, що компанії економлять на хороших спеціалістах. Набагато дешевше посадити студентів-редакторів, які будуть копіпастити тексти, аніж одного програміста, який напише якісний код, наприклад. У нас же чомусь думають, що журналістика — це, в основному, лише про букви, а цифри до цього поняття не пристосовані.

В Україні є дві структури, які «сидять» на великих обсягах big data та користуються великим попитом в аудиторії, й вони не є ЗМІ. Це «Розетка» та «ПриватБанк», які збирають дані про свою аудиторію й використовують в особистих цілях.

Що стосується роботизації: є така думка, що скоро роботи заберуть на себе частину роботи, наприклад, працюватимуть замість вантажників чи навіть замість водіїв таксі. А ми всі такі креативні сидітимемо й писатимемо тексти, бо ж здатність креативити для роботів нібито не передбачена. Погані новини: вже тепер є два випадки, коли роботи впроваджені в роботу медійних редакцій. Скажімо, робот займається тим, що розбирає фінансову звітність і готує аналітику по результату. У Японії тим часом створили робота, який уміє креативити — креативний бот створив експериментальний рекламний ролик.

В Україні — велика кількість «зомбі-проектів», тобто кишенькових медіа. Це політичні, суспільно-політичні видання, які відкривають різні олігархи, політики та бізнесмени. Такі ресурси зазвичай живуть на спонсорські гроші. Їх дуже багато, а отже вони розпорошують аудиторію. Що ж до рекламного ринку — він замалий для того, щоби покрити цю величезну кількість невеликих ЗМІ, які нині існують.

Наразі у світі більше мільярда онлайн-ресурсів: щосекунди їх додається по три, чотири нових. Зростає й рекламний інвентар — банери тощо. Зростання інвентарю в інтернеті прагне до нескінченності.

Ми бачимо, що в Україні низький рівень журналістики. Немає звички перевіряти факти — більшість журналістів просто транслюють меседжі, наприклад, тих же політиків чи політичних експертів, не перевіряючи їх. Це призводить, зокрема, й до того, що довіра аудиторії падає.

Українці звикли до халяви, а халява якісною бути не може. Безкоштовні ЗМІ стали звичкою для українців, хоча за кордоном нормально платити за якісний, цікавий та ексклюзивний медіаконтент у газетах чи журналах. Що в нас? Згадайте хоча б ту ж безкоштовну газету «Вести».

Також українські медіа грішать тим, що борються за трафік, я це називаю «пузомєркою» — це рейтинг Bigmir. На жаль, для багатьох значно простіше вкинути гроші в купівлю трафіку, а потім показати інвесторам, мовляв, погляньте, які ми круті, скільки нас читає людей, дайте ще грошей! Це стало окремим бізнесом — щодня формується новий рейтинг, тож аби щодня бути в топі, трафік потрібно купувати теж щодня. Також у багатьох медіа, особливо якщо це ті самі кишенькові ЗМІ, основне завдання полягає в тому, щоб новину з потрібним меседжем, на яку вказав хазяїн, побачило якомога більше людей. Ні про що інше, як-от про якість, не йдеться.

На нашому ринку практично відсутній ексклюзивний відеоконтент. Тобто він є, але не журналістський — це авторські влоги, огляди на YouTube тощо.

Порада журналістам: будьте креативнішими, не відставайте й не зупиняйтеся, переходьте на наступні щаблі еволюційного розвитку. Просто щось писати у вільний від роботи час — це вже не варіант. Такі часи закінчуються.

Україні потрібно підтягуватися до світових трендів. Один із таких, актуальних нині трендів — кросмедійні проекти. Як приклад — недавня новина про те, що інвестор видання «Новое время» придбав «Радіо Ера». Цікавий концепт — мати в одній зв'язці друкований журнал, онлайн-ресурс і радіо. Реалізовувати такі проекти важко, але це шлях до успіху.

Фото: fsb1879.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2457
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду