Суд в Австрії вирішив не передавати Фірташа Іспанії – раніше суд погодився видати власника «Інтера» США

Суд в Австрії вирішив не передавати Фірташа Іспанії – раніше суд погодився видати власника «Інтера» США

30 Серпня 2017
1347
30 Серпня 2017
17:19

Суд в Австрії вирішив не передавати Фірташа Іспанії – раніше суд погодився видати власника «Інтера» США

1347
29 серпня Земельний суд Відня (Австрія) вирішив не видавати іспанському правосуддю українського олігарха, одного з власників групи каналів «Інтер» Дмитра Фірташа. Як відомо, у лютому австрійський суд дозволив екстрадицію Фірташа до Сполучених Штатів, і, як повідомляли ЗМІ, ордер на його екстрадицію до Іспанії заважав видати українського олігарха США.
Суд в Австрії вирішив не передавати Фірташа Іспанії – раніше суд погодився видати власника «Інтера» США
Суд в Австрії вирішив не передавати Фірташа Іспанії – раніше суд погодився видати власника «Інтера» США

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на австрійське видання Kurier.

Австрійський суд вирішив, що суд у Барселоні (Іспанія) не зумів надати достатнє обгрунтування європейського ордеру на арешт, виданого на Дмитра Фірташа за підозрою у відмиванні грошей та створення кримінального угруповання.

Видання цитує захисників Фірташа - екс-міністра юстиції Дітера Бомдорфера та Рюдігера Шендера, які стверджують, що судова система Іспанії намагалась нав’язати Австрії політично мотивовану екстрадицію.

«Іспанська судова система на прохання США намагалась протиснути політично мотивовану екстрадицію нашого підзахисного. Іспанці навіть не зуміли задовольнити мінімальні вимоги, яких вимагає європейський ордер на арешт», - заявив виданню Бомдорфер.

Раніше DW  повідомляло, що після рішення Вищого земельного суду Відня (Австрія), який у лютому дозволив екстрадицію Дмитра Фірташа до США, ордер на його екстрадицію до Іспанії залишався єдиною причиною, чому українській олігарх ще не у Сполучених Штатах. У разі, коли існують два паралельні запити на екстрадицію від різних країн, рішення кому видавати підозрюваного, ухвалює міністр юстиції Австрії. Спершу він мав дочекатися рішення суду щодо екстрадиції - як щодо запиту однієї країни, так і щодо іншої.

Екстрадиція Дмитра Фірташа до США затягується також через те, що олігарх анонсував скаргу на рішення про екстрадицію до Конституційного суду Австрії. 

Нагадаємо, у США Фірташу загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів. У зв’язку з цим в Україні почали обговорювати майбутнє Inter Media Group і, зокрема, каналу «Інтер», де олігарху належить 36% (решта власників, згідно оприлюдненій мовником інформації станом на 31 грудня 2015 року – Сергій Льовочкін, Валерій Хорошковський та Світлана Плужнікова). При цьому саме Фірташ вказаний кінцевим бенефіціарним власником каналу.

21 лютого Вищий земельний суд Відня задовольнив апеляцію на рішення суду нижчої інстанції від 30 квітня 2015 року про відмову в екстрадиції Дмитра Фірташа до США, де його звинувачують у дачі хабара розміром 18,5 млн доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Остаточне рішення про екстрадицію Фірташа до США залишається за Федеральним міністром юстиції Австрії.

Однак одразу після засідання апеляційного суду прокуратура Відня затримала Дмитра Фірташа у зв'язку з новим запитом про його екстрадицією – в Іспанію, де його звинувачують у відмиванні грошей. 24 лютого суд у Відні звільнив олігарха, власника телеканалу «Інтер» Дмитра Фірташа під раніше внесену ним заставу в 125 млн євро.

Голова Мін'юсту Австрії  заявив місцевим ЗМІ, що питання про екстрадицію Фірташа до США «як і раніше, відкрите». За словами міністра, складність справи – в одночасному поданні запитів на екстрадицію українського бізнесмена в США і в Іспанію. У разі позитивних рішень за обома запитами постане вибір, який із них задовольняти.

Захист українського олігарха, одного з власників групи каналів «Інтер» Дмитра Фірташа очікує, що рішення апеляційного суду Австрії щодо запиту США про його екстрадицію буде скасовано.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1347
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду