Визначено лауреатів премії імені Івана Франка 2017 року

Визначено лауреатів премії імені Івана Франка 2017 року

25 Липня 2017
2864
25 Липня 2017
17:08

Визначено лауреатів премії імені Івана Франка 2017 року

2864
25 липня у Держкомтелерадіо відбулось засідання Комітету з премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності, на якому визначено лауреатів премії за 2017 рік.
Визначено лауреатів премії імені Івана Франка 2017 року
Визначено лауреатів премії імені Івана Франка 2017 року

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

На здобуття премії цього року надійшло 17 друкованих та аудіовізуальних робіт. Після обговорення висунутих робіт відбулося голосування. Члени Комітету більшістю голосів ухвалили рішення присудити премію у номінації  «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» Віктору Шпаку за публікацію «Від стародубської різні до путінських «народних республік» (газета «Урядовий кур’єр», 26 липня 2014 року). Автор досліджує історичне минуле України, коли на відторгнутих українських землях більшовики влаштували справжній терор, намагаючись знищити все українське – мову, звичаї, культуру. Велику увагу приділено практиці псевдореферендумів задля надання видимості законності актам анексії чужих земель.

У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» переможцем визнано фільм Тараса Каляндрука «Віденські стежки Івана Франка. Подорож на захист честі» (2016). Фільм, що вийшов в ефірі Львівської регіональної дирекції ПАТ «НСТУ», розповідає про навчання і наукову роботу Івана Франка у знаменитому Віденському університеті, захист ним докторської дисертації. Фільм розкриває взаємини Івана Франка з видатними вченими-славістами та лідерами тогочасної австрійської соціал-демократії, а також єврейським мислителем Теодором Герцлем.

Лауреатом премії 2017 року  у номінації «За кращий твір у радіомовній сфері» стала Тетяна Сергійчук за заключний випуск культурологічно-публіцистичної програми «Світоч» (2016) Першого каналу «Українського радіо».  У програмі її автор і ведуча презентувала власну інтерпретацію постаті Івана Франка передусім як поета, який своєю творчістю суттєво вплинув на формування модернізму в українській поетичній літературі.

У номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» одноголосно переміг науково-просвітницький інтернет-проект Наталії і Тихолоз та Богдана Тихолоза «Франко: Наживо», який стартував 1 травня 2016 року. «Ця культурологічна ініціатива стала однією з найпомітніших інтелектуальних подій ювілейного франківського року, оскільки вдало поєднала солідну  академічну наукову базу, популярний стиль викладу, адаптований до запитів масової аудиторії, та широкі можливості сучасних інформаційних і комунікаційних технологій. Сьогодні аудиторія його постійних читачів охоплює близько 24 тисяч користувачів з 68 країн світу», - зазначає прес-служба Держкомтелерадіо.

Нагадаємо, премія ім. Івана Франка заснована постановою Кабінету Міністрів України за пропозицією Держкомтелерадіо і Національної спілки журналістів у 2003 році. Вона присуджується щорічно напередодні дня народження Івана Франка 27 серпня. Премією відзначаються автори, чиї твори сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Склад Комітету з премії імені Івана Франка затверджується наказом Держкомтелерадіо. До нього входять представники Держкомтелерадіо, Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури України. Також до складу Комітету  включено представників громадськості – голову НСЖУ Сергія Томіленка, члена НСПУ Григорія Кримчука, голову правління Благодійного фонду «Троянди й виноград» Максима Рильського, президента громадської організації Всеукраїнський благодійний фонд «Журналістська ініціатива» Людмилу Мех, директора видавництва «Київ-Дакар-Париж» Бориса Клименка та інш. Очолює Комітет з премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.  

Лауреатами премії свого часу стали Андрій Цаплієнко, Андрій Бенкендорф, Костянтин Стогній, Галина Устенко-Гайдай, Світлана Короненко, Олександр Балабко, Сергій Шевченко, Леонід Мужук, Іван Мащенко, Анатолій Марущак, Володимир Бєлінський та інші.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2864
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду