Нацрада оштрафувала і попередила телеканал «Горизонт-TV» за фільми про Бузину та боротьбу ФСБ з наркоманією

Нацрада оштрафувала і попередила телеканал «Горизонт-TV» за фільми про Бузину та боротьбу ФСБ з наркоманією

6 Липня 2017
3141

Нацрада оштрафувала і попередила телеканал «Горизонт-TV» за фільми про Бузину та боротьбу ФСБ з наркоманією

3141
6 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення застосувала одразу дві санкції до супутникового телеканалу «Горизонт-TV»: штраф у розмірі 84 621 грн (25% ліцензійного збору) за показ фільму «Олесь Бузина: жизнь вне времени» і попередження за показ фільму «Наркотики. Секреты манипуляции».
Нацрада оштрафувала і попередила телеканал «Горизонт-TV» за фільми про Бузину та боротьбу ФСБ з наркоманією
Нацрада оштрафувала і попередила телеканал «Горизонт-TV» за фільми про Бузину та боротьбу ФСБ з наркоманією

Санкції застосовано за результатами двох різних позапланових перевірок ВМП «Горизонт» з міста Первомайського Харківської області. При чому, штраф телеканал отримав за обома своїми ліцензіями – на супутникове мовлення та ефірне цифрове в Харківській області, а попередження – тільки за супутникового ліцензією.

Перша позапланова перевірка «Горизонт-TV» була призначена через показ каналом 21 січня документального фільму «Олесь Бузина: жизнь вне времени». Нацрада звернулася по експертну підтримку в цьому питанні до Громадської ради та Незалежної медійної ради.

Громадська рада порекомендувала Нацраді запитати в Державного агентства з питань кіно, чи був законним показ цього фільму. Держкіно за рішенням своєї Експертної комісії заборонило демонстрацію цього фільму на території України. Крім того агентство повідомило Нацраду, що жоден суб’єкт не звертався до Держкіно за отриманням прокатного посвідчення на цей фільм.

Незалежна медійна рада проаналізувала фільм «Олесь Бузина: жизнь вне времени» та дійшла висновку, що його трансляція порушує заборону на використання телерадіоорганізацій для розпалювання національної та релігійної ворожнечі, а також є свідченням недотримання обов’язку телерадіоорганізації поширювати об’єктивну інформацію. Таким чином, Незалежна медійна рада віднайшла у фільмі порушення абзаців 4 та 6 частини 2 статті 6, пункту «в» частини 1 статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Аналогічної думку дійшла й сама Нацрада. Вона вважає, що цим фільмом телеканал «Горизонт-TV» розпалює національну ворожнечу та пропагує винятковість, зверхність або неповноцінність осіб за ознаками ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження. Тому що у фільмі, на думку Нацради, «має місце однобоке трактування та негативне ставлення до подій, пов’язаних із Революцією Гідності, до участі українців у протистоянні російській агресії на Сході України, до показу у негативному дусі носіїв української національної ідеї, до представлення людей на київському Майдані і бійців добровольчих батальйонів як знаряддя у протистоянні “між Сходом та Заходом”».

Під час позапланової перевірки, проведеної 23 лютого, Нацрада віднайшла ще одне порушення: показ фільму «Олесь Бузина: жизнь вне времени» відбувся без зазначення автора/авторів – у кінцевих титрах було лише вказано: «Київ, 2016». Представник каналу відповів, що автори й виробники були вказані в титрах на початку фільму.

Телеканал «Горизонт-TV» замовив окрему експертизу в «Київському експертно-дослідному центрі» і надав Нацраді експертний висновок психолога на 51 сторінці. У ньому йдеться, що документальний фільм «Олесь Бузина: жизнь вне времени» не містить ознак пропаганди винятковості, зверхності та неповноцінності осіб за ознаками ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження; також фільм не містить ознак неповаги до національної гідності та культури всіх народів світу.

Представник каналу повідомив, що «Київський експертно-дослідний центр» - установа, до якої звертаються по експертизу представники Адміністрації Президента та СБУ, їхні висновки беруть до уваги суди.

Нацрада взяла паузу, щоб ознайомитися з висновком «Київського експертно-дослідного центру». Після перерви голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що така організація дійсно існує, вона зареєстрована у формі ТОВ і пропонує широкий спектр послуг у сфері експертизи. Він наголосив, що цей документ не був наданий Нацраді вчасно на момент проведення перевірки. Крім того, експертизу робив психолог, а експерт в іншій сфері, можливо, дійшов би інших висновків.

Тому Нацрада взяла до уваги тільки лист Держкіно та рішення Незалежної медійної ради і вирішила покарати телеканал «Горизонт-TV» за пропаганду винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками ідеології, належності до тієї чи іншої нації тощо. За законом таке порушення карається одразу штрафом у розмірі 25% ліцензійного збору. Для «Горизонт-TV» сума штрафу склала 84 621 грн.

Додатково Нацрада поінформує про ухвалене рішення Службу безпеки України.

Друга позапланова перевірка «Горизонт-TV» була призначена через показ каналом 4 квітня документального фільму «Наркотики. Секреты манипуляции» («Наркотики. Секрети маніпуляції»).

Фільм присвячений висвітленню боротьби співробітників правоохоронних органів держави-агресора (зокрема, ФСБ Російської Федерації) з наркоманією. Він створений російською громадською організацією «Общее дело», що зареєстрована як загальноросійська громадська організація підтримки президентських ініціатив у сфері збереження здоров’я нації.

Нацрада вбачає в цьому порушення абзацу 9 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення», яка забороняє показ телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій тощо, а також частини 1 статті 15-1 закону «Про кінематографію», яка забороняє показ таких фільмів.

Представник «Горизонт-TV» заперечував популяризацію органів держави-агресора. За його словами, це фільм соціального спрямування, який був показаний на замовлення глядачів.

Нацрада все одно констатувала порушення, за яке оголосила каналу попередження.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3141
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду