Незалежна медійна рада: фільм «Олесь Бузина: життя поза часом» розпалює ворожнечу

Незалежна медійна рада: фільм «Олесь Бузина: життя поза часом» розпалює ворожнечу

2 Червня 2017
2429
2 Червня 2017
19:55

Незалежна медійна рада: фільм «Олесь Бузина: життя поза часом» розпалює ворожнечу

2429
Незалежна медійна рада (НМР) дійшла висновку, що трансляція документального фільму «Олесь Бузина: жизнь вне времени», який демонструвався телеканалом «Горизонт-TV» 21 січня 2017 року, порушує заборону на використання телерадіоорганізацій для розпалювання національної та релігійної ворожнечі, а також є свідченням недотримання обов’язку телерадіоорганізації поширювати об’єктивну інформацію.
Незалежна медійна рада: фільм «Олесь Бузина: життя поза часом» розпалює ворожнечу
Незалежна медійна рада: фільм «Олесь Бузина: життя поза часом» розпалює ворожнечу

Відповідний висновок НМР оприлюднила 2 червня.

За запитом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Незалежна медійна рада розглянула запис документального фільму «Олесь Бузина: жизнь вне времени», що транслювався 21 січня 2017 року на місцевому телеканалі в Харківській області. Фільм присвячено постаті Олеся Бузини — українського публіциста, відомого своєрідною позицією щодо історичного минулого України та приверненням уваги до негативних (реальних або вигаданих) аспектів особистостей відомих українських діячів ХІХ ст. Сам фільм було створено за підтримки сайту buzina.org «друзями та родичами Олеся Бузини» до других роковин вбивства пана Бузини в Києві.

Незалежна медійна рада зосередилася на питаннях, пов’язаних із мовою ворожнечі на національному та релігійному підґрунтях. У рамках аналізу не оцінювалися пацифістські погляди самого пана Бузини, адже попри непопулярність серед активної частини суспільства України, така позиція має право на існування як альтернативна думка. «Водночас, використання нібито пацифістських поглядів для розпалювання ворожнечі всередині суспільства не має толеруватися й підлягає обмеженням, особливо в контексті воєнних дій на сході України», - зауважила НМР.

Члени НМР вказали на важливу роль у створенні у фільмі атмосфери ворожнечі через демонстрацію відео з агресивною поведінкою певних осіб із використанням маніпулятивного прийому узагальнення окремих проявів такої агресії. «Завдяки показу таких кадрів та висловленню відповідних тез відбувається дегуманізація проукраїнських активістів, а також учасників Революції гідності та представників українських військових сил у війні на сході України», - вважає НМР.

Крім того, у фільмі згадується «обыденная практика доносов на соседей», «прямая, родственная связь» більшої частини громадян України із громадянами РФ відповідно до якоїсь «официальной статистики»; інформація про тиск на розслідування вбивства Олеся Бузини, отримана від «наших источников в силовых структурах». Подібні дані, що базуються на невідомих джерелах, спричиняють значний ризик перекручення інформації та можливість її використання для розпалювання ворожнечі, зауважила НМР.

Таким чином, Незалежна медійна рада віднайшла у фільмі порушення абзаців 4 та 6 частини 2 статті 6, пункту «в» частини 1 статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Читайте повний текст рішення НМР тут.

Нагадаємо, 16 лютого Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «Горизонт-TV» через показ ним документального фільму «Олесь Бузина: Жизнь вне времени», в якому Нацрада вбачає ознаки порушення законодавства. Результатів цієї перевірки Нацрада поки не розглядала, але у квітні стало відомо, що Держкіно заборонило демонстрацію цього фільму про Олеся Бузину на території України.

Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Центр демократії та верховенства права (у минулому – Інститут медіа права), Інститут масової інформації, «Інтерньюз-Україна», «Детектор медіа» (у минулому – ГО «Телекритика») та фундація «Суспільність».

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада планує надавати рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, секретарями – медіа юристи Ігор Розкладай (Центр демократії та верховенства права) та Роман Головенко (Інститут масової інформації).

За перший рік своєї роботи Незалежна медіайна рада ухвалила 11 рішень, які стосувалися порушення телеканалом НТН декомунізаційних норм законодавствазапису передачі за участі Вікторії Шилової в ефірі телеканалу «Репортер» (Одеса)порушень при висвітленні інформації про пункт для біженців у Яготинірезонансного «Подвійного життя Президента»серіалу «Не зарікайся»критики епізоду «Слідства.Інфо» на сайті texty.org.uaтрансляції телеканалом «Гамма» передач за участю Петра Симоненкарекламних роликів «Рідна Роса», «Шустов» і «Первак»випуску передачі «Відкритий мікрофон» на радіо «АКС»випусків передачі «Трафік з Кивою» на телеканалі NewsOne і публікації в газеті «Дзеркало тижня» матеріалу Вадима Трояна «Війна на кримінальному фронті». Крім того Незалежна медійна рада підготувала одну рекомендацію Нацраді щодо регулювання контенту.

У 2017 році Незалежна медійна рада ухвалила рішення щодо змісту розважальних передач та їх анонсів на телеканалі СТБ («Один за всіх», «Битва екстрасенсів», «Хата на тата», «МастерШеф»), щодо правомірності обмеження ретрансляції телеканалу «Дождь» в Україні, щодо трансляції передачі «Территория заблуждений» виробництва телеканалу РЕН ТВ у Маріуполі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2429
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду