Мова ненависті в регіонах: сучасні «надбання» в одеських медіа

Мова ненависті в регіонах: сучасні «надбання» в одеських медіа

1 Червня 2017
5857
1 Червня 2017
16:43

Мова ненависті в регіонах: сучасні «надбання» в одеських медіа

5857
У регіональних медіа об’єктами мови ненависті, крім українсько-російських відносин,стали представники етнічних та національних груп, мешканці окремих регіонів. Цю тенденцію було виявлено у ході проведеного нами аналізу матеріалів популярних онлайн-видань Одеси «Думская», «Таймер», УСИ, Odessit, «Вечерняя Одесса» за період з 1 жовтня 2016 року до 31 січня 2017 року.
Мова ненависті в регіонах: сучасні «надбання» в одеських медіа
Мова ненависті в регіонах: сучасні «надбання» в одеських медіа

У процесі комунікації завжди вирізняється значущістю не лише те, що сказано, а те, як сказано. Сучасний інформаційний простір, на жаль, активно тиражує негативні тексти, одним із маркерів яких є мова ворожнечі – будь-які вислови, контекст чи візуальне зображення, що призводить до створення або ж поглиблення вже існуючої ворожнечі між відмінними за певними ознаками групами суспільства.

За п’ять останніх років можна спостерігати поступовий спад інтенсивності вияву мови ворожнечі в сучасних медіатекстах. Проте разом з цим фіксуємо зміну акцентів цього явища: у регіональних медіа об’єктами мови ненависті, крім українсько-російських відносин,стали представники етнічних та національних груп, мешканці окремих регіонів. Цю тенденцію було виявлено у ході проведеного нами аналізу матеріалів популярних онлайн-видань Одеси «Думская», «Таймер», УСИ, Odessit, «Вечерняя Одесса» за період з 1 жовтня 2016 року до 31 січня 2017 року.

Зокрема встановлено, що найчастіше елементи мови ворожнечі наявні у цитатах героїв матеріалу, негативно оцінні вислови яких часто «персоніфікують» чужих, підкреслюють їхню агресію та ворожу сутність. Інколи в цих цитатах простежуються навіть відверті заклики до насилля, визнання насилля припустимим способом вирішення проблеми. Як-от простежується в матеріалі «"Майдановка" из Краматорска: если в Николаеве поднимут голову, мочите их лопатой» (Таймер. – 7 грудня 2016). Героїня матеріалу – Марина, яка переїхала в Миколаїв із Краматорська, досить агресивно висловлюється щодо подій на Донбасі: «Если только у вас кто–то поднимет голову или начнёт речь, просто мочите их без разговоров. Лопатой, руками, чем хотите, — поделилась Марина своей схемой примирения». Журналіст намагається пояснити читачам, що це відхилення від норми, винісши в лід свій коментар: «Война на Донбассе изменила сознание многих людей. Иногда эти изменения в лучшую, а иногда и в худшую сторону». Проте наявна в заголовку агресивна цитата вже налаштовує читача на негативність матеріалу, персоніфікує образ ворога, пропагує насилля.

У матеріалі від 31 січня 2017 року в заголовок журналіст виніс досить агресивний вислів Марка Гордієнка (одеського активіста): «Гордиенко: проклятый Донбасс, это раковая опухоль Украины» (Таймер. – 31 січня 2017). У наведеному прикладі простежується емоційне посилення контексту шляхом використання негативних оцінок при характеристиці Донбасу, використання принципу переносу з часткового на загальне, внаслідок чого пересічний споживач інформації може сприйняти: «все, що має відношення до Донбасу, – це зло» (про висвітлення інших тем сайтом «Таймер», відомим проросійськими поглядами, читайте в статті «Як навчити читачів боятися українських військових, або Майстер-клас про пропаганду від одеського видання «Таймер» - ред.).

Мова ворожнечі в одеських медіа проявляється стосовно представників інших етнічних груп, національностей. Як правило, ця тенденція простежується в матеріалах, в яких висвітлюються проблеми криміналу, ДТП: журналісти часто зазначають національність підозрюваних у здійсненні того чи іншого злочину або учасників надзвичайної події. Порівняйте: у медіатексті «Стрельба возле одесского суда: полиция разыскивает банду грузин» (Таймер. – 1 грудня 2016) журналіст, використовуючи вислів «банда грузин», створює негативний образ національної групи, позиціонує її як джерело кримінальної загрози, а це, у свою чергу, призводить до її дискредитації.

Необґрунтована актуалізація національності підозрюваних простежується й в матеріалах «СБУ в Одессе накрыла организованный россиянкой конвертцентр» (Думская. – 8 ноября 2016), «В одесском аэропорту задержали турка, подозреваемого в терроризме» (УСИ. – 5.12.2016).

Як бачимо, у текстовому просторі створені журналістами образи «своїх» та «чужих» перебувають в опозиції. При цьому спрацьовує стереотип сприйняття «чужого» передусім як загрози для «своїх». «Ворогами» у сучасних одеських медійних текстах подекуди виступають представники окремих національностей, мешканці певного регіону.

Часто журналісти задля привернення уваги читачів до свого матеріалу використовують у заголовку досить «жорстокі» вислови-цитати своїх персонажів, тим самим легітимізують мову ворожнечі. Внаслідок цього частина суспільства,«вживаючи» таку інформацію, починає стереотипно сприймати навішані ярлики, які з часом (за умови їх активного тиражування) можуть «вростатися» в масову свідомість, що, у свою чергу, може привести як до деформації думки певних груп людей, так і до породження нової агресії.

Поряд з цим варто зазначити, що явища мови ворожнечі не вирізняються активністю свого вияву в одеських медіа. Нами не було виявлено й публікацій, в яких би простежувалася релігійна та гендерна дискримінація, некоректне висвітлення внутрішньо переміщених осіб.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5857
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду