На Кіровоградщині міська влада перевіряє газету «Знамʼянсьскі вісті»

На Кіровоградщині міська влада перевіряє газету «Знамʼянсьскі вісті»

11 Квітня 2017
3058
11 Квітня 2017
13:45

На Кіровоградщині міська влада перевіряє газету «Знамʼянсьскі вісті»

3058
У Знамʼянці (Кіровоградська область) місцева влада проводить перевірку редакції газети «Знамʼянсьскі вісті». Міськрада вимагає від головного редактора видання Надії Коленченко укласти контракт з місцевою владою, погоджувати всі відпустки, відгули, заробітну плату працівників і всі фінансові витрати.
На Кіровоградщині міська влада перевіряє газету «Знамʼянсьскі вісті»
На Кіровоградщині міська влада перевіряє газету «Знамʼянсьскі вісті»

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Зараз, як розповіла пані Коленченко, в редакції тривають численні перевірки. Вона пояснила, що це сталося через те, що за минулий рік редакція як комунальне підприємство не принесла прибутку, бо у редакції відбулося скорочення двох працівників.

«Щодня у нас працюють перевіряючі, сторонні люди, в нас вилучено всі папери, всю фінансову документацію, накази. Мені поставили умови укласти контракт, відповідно до якого, моя трудова книжка має знаходитися в міськвиконкомі, я маю погоджувати відпустки, відгули з заступником міського голови. Також – з фінуправлінням – зарплати працівників», – сказала пані Коленченко.

Як повідомляє НСЖУ, у програмі перевірки стану фінансово-господарської діяльності редакції газети «Знам'янські вісті» за 2016 рік та І квартал 2017 року, підписаній заступником міського голови, вказано дев’ять пунктів, за якими має ця перевірка здійснюватися. Зокрема, «повнота надходження, достовірність і правильність визначення доходів», «Законність здійснення та достовірність відображення витрат», «Перевірка стану виконання, фінансових планів», «Перевірка проведення готівкових операцій», та інші.

При цьому, як зазначила головред, «Знамʼянські вісті» – це газета міської ради, а не міськвиконкому.

«Ми прийняли рішення реформуватися в другому етапі, бо раніше конфліктів з владою не виникало. Зараз ситуація змінилася. Через ці перевірки нагнітається така думка, мовляв, газета причетна до якихось правопорушень», – сказала вона та припустила, що причиною несподіваних «претензій» може бути приміщення в центрі міста.

В.о голови НСЖУ Сергій Томіленко, коментуючи ситуацію, зазначив, що законодавством обмежено права міської влади втручатися у діяльність редакції на етапі реформування, зокрема, і призначати чи звільняти керівника, проводити перевірки чи здійснювати інший тиск.

«На жаль, часто місцеві чиновники демонструють низький рівень політичної культури, вирішуючи, що можуть підпорядкувати собі газети. Зараз редакція отримує юридичні консультації від медіаюриста Людмили Панкратової. А поруч із цим ми будемо готувати відповідні звернення до найвищих органів влади з тим, аби припинити політику тиску на «Знамʼянські вісті», – сказав він.

«Детектор медіа» намагається отримати коментар міського голови Знам’янська.

Нагадаємо, у вересні 2016 року на Кіровоградщині районна влада, яка була «незадоволена» зарплатами в комунальній газеті «Долинські новини», влаштувала перевірку журналістів.

За інформацією НСЖУ, найбільше юридичних консультацій нині потребують саме комунальні газети. За січень-березень юристи громадської організації «Платформа прав людини» Людмила Опришко та Олександр Бурмагін надали 11 усних консультацій, 27 – письмових, шість правових висновків, а також допомагали складати письмові документи, позовну заяву, заперечення на позовну заяву.

Фото: TaxLink

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3058
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду