З 244 учасників першого етапу роздержавлення ЗМІ перереєструвалися 37 видань – НСЖУ

З 244 учасників першого етапу роздержавлення ЗМІ перереєструвалися 37 видань – НСЖУ

17 Травня 2017
2059
17 Травня 2017
12:13

З 244 учасників першого етапу роздержавлення ЗМІ перереєструвалися 37 видань – НСЖУ

2059
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) повідомляє, що 37 з 244 друкованих ЗМІ та редакцій здійснили перереєстрацію із збереженням назви, цільового призначення, мови видання, тематичної спрямованості. Спілка закликає газетярів долучитися до вдосконалення законодавства про реформування
З 244 учасників першого етапу роздержавлення ЗМІ перереєструвалися 37 видань – НСЖУ
З 244 учасників першого етапу роздержавлення ЗМІ перереєструвалися 37 видань – НСЖУ

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Як зазначено, «однією з причин повільного руху реформи є зволікання співзасновників з ухваленням відповідних рішень та підписанням документів, необхідних для перетворення редакції в суб’єкт господарювання».

«Засновники державних і комунальних видань ігнорують вимогу Закону, якою передбачається у місячний строк після надходження пропозиції трудового колективу редакції ухвалити рішення про реформування. Вже практикою стали звільнення редакторів комунальних ЗМІ без згоди трудового колективу, незаконне відчуження майна редакцій, скорочення штату працівників редакції», – повідомляє Спілка.

За повідомленням НСЖУ, процес реформування супроводжується оскарженням в судах бездіяльності або неправомірних дій органів влади та органів самоврядування.

НСЖУ закликає редакції ЗМІ, журналістів долучитися до громадського обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації». Відповідний проект розроблений Держкомтелерадіо та покликаний удосконалити ті законодавчі норми, які є суперечливими, або через які виникають певні труднощі на шляху реформування. 

«Прийняття Закону України дасть можливість вдосконалити норми Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», що в свою чергу сприятиме створенню економічно незалежних друкованих засобів масової інформації, належних умов їх діяльності та покращенню інформаційного забезпечення громадян України», – йдеться в релізі Спілки.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко повідомляє, що, важливо, аби в процесі внесення змін до законодавства були враховані побажання власне редакцій і трудових колективів.

«Реформа повинна бути не просто проголошена, а успішно реалізована. На жаль, бачимо, що на найвищих рівнях влада декларує підтримку реформування, а чиновники і політики на місцях цьому перешкоджають. Тож насамперед, треба дослухатися до тих газетярів, які безпосередньо стикаються з труднощами роздержавлення. Тому НСЖУ закликає редакторів, журналістів, усі трудові колективи висловлювати свої зауваження і пропозиції, аби внесені до Закону зміни сприяли ефективній роботі»,– сказав він.

Документи для обговорення опубліковані на сайті НСЖУ.

Нагадаємо, за січень-березень 2017 року юристи громадської організації «Платформа прав людини» Людмила Опришко та Олександр Бурмагін надали 11 усних консультацій, 27 – письмових, шість правових висновків, а також допомагали складати письмові документи, позовну заяву, заперечення на позовну заяву.

До Спілки найчастіше звертались з питань реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ, а також застосування трудового законодавства України.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2059
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду