У редакціях комунальних друкованих ЗМІ  очікують скорочень у процесі реформування

У редакціях комунальних друкованих ЗМІ очікують скорочень у процесі реформування

1 Березня 2017
1210

У редакціях комунальних друкованих ЗМІ очікують скорочень у процесі реформування

1210
Редактори комунальних друкованих видань, які взяли участь у семінарі «Роздержавлення: вчимося на досвіді пілотних редакцій» 1 березня в Національній спілці журналістів України (НСЖУ), заявили про такі головні проблеми редакцій у процесі реформування: як витримати конкуренцію з приватними ЗМІ, як взаємодіяти з місцевою владою та новоствореними територіальними громадами, як в умовах необхідної економії зберегти трудовий колектив.
У редакціях комунальних друкованих ЗМІ  очікують скорочень у процесі реформування
У редакціях комунальних друкованих ЗМІ  очікують скорочень у процесі реформування

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НСЖУ.

Головний редактор газети «Подільська зоря» (Вінницький район Вінницької області) Федір Безнар не приховує, що  має сумніви щодо процесу реформування.

«У Вінниці дуже велика конкуренція – це і незалежні газети, і телебачення, і радіо. Як нам в цих умовах вижити, невідомо. Звісно, будемо намагатися, укладати угоди з територіальними громадами. Але не всі хочуть, дехто вже підпільно створює свої газети», – звертає увагу Федір Безнар.

Микола Петричук, заступник головного редактора газети «Галичина» (Івано-Франківщина), висловив думку, що газета може вижити за рахунок реклами і передплати, але потрібно економити і чітко рахувати витрати. Відтак виникає питання про скорочення у трудовому колективі.

«Ми вже і так пережили два скорочення. Але ось знову – в газеті працюють люди, яким залишилося по два-три роки до пенсії. Наприклад, де знайде роботу коректор у передпенсійному віці. Скорочення – економічно необхідне, але це якось не по-людськи… В той же час, як ефективно працювати, якщо, наприклад, у радянській газеті «Прикарпатська правда» було три журналісти у відділі промисловості, три журналісти у відділі сільського господарства і два журналісти у відділі рад, а зараз всі ці теми веде одна людина, – зазначив пан Микола Петричук.

Головний редактор газети «Голос відродження» (Бродівський район, Львівська область) Надія Забокрицька зазначає, що спершу була категорично проти роздержавлення, але зараз визнає, що з владою дедалі важче працювати.

«Депутати хочуть безкоштовно висвітлювати діяльність на сторінках газети, але надають матеріали з наклепами проти своїх конкурентів. Тому, звісно, для газети краще бути незалежною від їхнього впливу. Водночас, я побоююсь того, чи зможемо ми вижити фінансово, чи зможемо ми укласти угоди на висвітлення…», - сказала вона.

Надія Забокрицька заявила, що зараз дуже помітні намагання з боку політичних сил, організацій підпорядкувати собі газету.

Редактор «Печенізького краю» (Харківська область) Тетяна Сиром’ятникова зазначає, що районні комунальні газети – одні з небагатьох, що виходять українською мовою і пишуть про життя району та його людей, а не лише в інтересах тих чи інших політичних сил.

Раніше співголова Ради «Реанімаційного Пакету Реформ» Тарас Шевченко назвав 2017 рік роком важливих змін у сфері медіа, але водночас, за його словами, без державної підтримки реформовані газети можуть масово збанкрутувати.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

НСЖУ нагадує, що для редакцій комунальних ЗМІ діє юридична «гаряча лінія». Залишити запит на консультацію можна на сайті Спілки або за посиланням.

На фото - під час семінару

Фото: НСЖУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1210
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду