«Чим більше у законі дірок, тим легше хорошому юристу провести роздержавлення», – учасники конференції НСЖУ

«Чим більше у законі дірок, тим легше хорошому юристу провести роздержавлення», – учасники конференції НСЖУ

26 Квітня 2017
1401
26 Квітня 2017
09:50

«Чим більше у законі дірок, тим легше хорошому юристу провести роздержавлення», – учасники конференції НСЖУ

1401
Про недосконалість Закону щодо реформування комунальних ЗМІ говорили під час конференції з питань реформування, яка відбулася в рамках XIV з’їзду Національної спілки журналістів України (НСЖУ) 25 квітня.
«Чим більше у законі дірок, тим легше хорошому юристу провести роздержавлення», – учасники конференції НСЖУ
«Чим більше у законі дірок, тим легше хорошому юристу провести роздержавлення», – учасники конференції НСЖУ

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

У конференції взяли участь перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, медіаюристи партнера НСЖУ – ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко і Олександр Бурмагін, заступник голови наглядової ради НСТУ, заступник шеф-редактора порталу «Детектор медіа» Світлана Остапа, секретар НСЖУ, редактор газети «Обрії Ізюмщини» Костянтин Григоренко, повноважний представник Польської асоціації журналістів в Україні Павєл Боболович.

Як зазначає НСЖУ, на сьогодні реформування – найактуальніша проблема журналістської спільноти України.

«З усіх регіонів надходять повідомлення про проблеми, що виникають на різних етапах реформування і створюються через дії місцевої влади, ґрунтуються на недосконалості законодавства. Паро це здебільшого і йшлося як у виступах спікерів обговорення, так і в запитаннях та виступах делегатів. І всі вони заслуговують на посилення уваги в подальшому», – повідомляє Спілка.

Власник і головний редактор чернігівської обласної газети «Вісник Ч» Сергій Народенко під час конференції розказав, що знайшов можливість вивести із числа засновників «Вісника Ч»  облдержадміністрацію у 2004 році.

«Дванадцять  років робимо абсолютно  свою газету, що виходить нині тиражем 60 тисяч примірників. Бажаю всім успішно реформуватися, і коли все у вас вийде, ви зрозумієте, що морально це небо і земля, – розказав він.

Також пан Народенко назвав нинішній закон про реформування «дебільним», але зазначив, що «чим більше у законі дірок, тим легше хорошому юристу провести роздержавлення».

«Можливо, це голослівно, але роздержавлення перетворилося на годівницю для купи Остапів Бендерів, які нічого у своєму житті не роздержавили, але тим не менше вони колесять по всій країні, розповідають про роздержавлення. І якщо ви будете їх слухати, ви не роздержавитесь ніколи, – звернувся він до присутніх. – Та, незважаючи на «інтенсивне лікування», «пацієнт» ще трохи живий: 24 газети успішно змогли довести  реформування до логічного завершення.  Сьогодні я пропоную створити при НСЖУ робочу групу з роздержавлення й увести до неї  людей з цих видань».

Крім того, як повідомляє НСЖУ, пан Червак, пані Остапа та пан Григоренко наголосили на неприпустимості будь яких політичних мотивів в діяльності Спілки. Доречними були й роз’яснення медіаюристів пані Опришко та пан Бурмагін,  які відповіли на численні запитання залу, поінформували, які зміни до закону про роздержавлення планується внести. А польський журналіст  Боболович розповів про не зовсім світлий досвід Польщі, де після реформування засоби масової інформації опинилися в руках зарубіжного інвестора.

Детальніше про цю зустріч і про те, що на ній прозвучало, розповість черговий номер журналу «Журналіст України».

Нагадаємо, медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко повідомляла, що редакціям комунальних газет у процесі реформування потрібно посвідчувати документи, зокрема, договори про оренду приміщення, тільки в тих нотаріусів, які працюють у межах округу.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1401
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду