Канал RTVI пообіцяв Нацраді не порушувати українське законодавство

Канал RTVI пообіцяв Нацраді не порушувати українське законодавство

4 Квітня 2017
2590
4 Квітня 2017
16:20

Канал RTVI пообіцяв Нацраді не порушувати українське законодавство

2590
Правовласник іноземної телевізійної програми RTVI компанія Brenrose limited із Великої Британії запевнила, що виявлені Національною радою в ефірі телеканалу порушення українського законодавства будуть усунені найближчим часом, а також буде докладено зусиль для унеможливлення подібних порушень надалі.
Канал RTVI пообіцяв Нацраді не порушувати українське законодавство
Канал RTVI пообіцяв Нацраді не порушувати українське законодавство

Про це регулятора повідомило ТОВ «Компанія СонаР», яке є дистриб’ютором цього телеканалу в Україні, йдеться на сайті Нацради.

Як повідомляється, 13 березня 2017 року Нацрада звернула увагу «Компанії СонаР» на те, що в ефірі телеканалу RTVI 2 лютого 2:27, 16:08, 18:08, 22:29 і 10 лютого о 16:08 транслювалася передача «Особое мнение» (спільний проект з російською радіостанцією «Эхо Москвы») за участі російського політолога Сергія Маркова, головного редактора журналу  Forbes Миколи Ускова, журналістів М. Шевченка і А. Красовського. Їх висловлювання, як зазначає Нацрада, ставили під сумнів існування України як суверенної держави.

«Учасники передачі вказували на нелегітимності чинної влади в Україні, висловлювали думку про необхідність поділу території України, збройного повалення конституційного ладу,  анексії іншими країнами її територій. Такий контент свідчить про порушення частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і частини першої статті 28 Закону України «Про інформацію», – йдеться в повідомленні регулятора.

Нацрада звертала увагу дистриб’ютора і правовласника на те, що до  пана Маркова і пана Шевченка згідно з рішенням РНБО було застосовано санкції як до осіб, що створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України.

Регулятор також повідомляє, що 7 лютого 2017 року  на телеканалі RTVI транслювався художній фільм «Мотыльки» (Film.UA, 2013) за участі Ю. Назарова, що є порушенням частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». А 4 лютого зафіксовано трансляцію художнього фільму «Мамочки» (R-media, 2010), в якому позитивно зображено діяльність працівників російських правоохоронних органів та військовослужбовців ЗС РФ, що є порушенням статті 15-1 Закону України «Про кінематографію».

Відповідаючи на звернення ТОВ «Компанія СонаР», компанія «Brenrose limited» зауважила, що зазначені порушення стали можливими через недостатню поінформованість працівників творчих колективів програм стосовно наявних в Україні обмежень щодо ретрансляції передач за участі осіб, що створюють загрозу національній безпеці, та обмежень у показі фільмів країни-агресора.

Національна рада листом на адресу «Компанії СонаР» також просила дистриб’ютора поінформувати правовласника іноземної програми «Наше любимое кино», що має юрисдикцію Німеччини, про виявлені в його діяльності порушення українського законодавства.

«Так, 31 січня 2017 року, 2 лютого 2017 року транслювалася передача-телевікторина «Счастливый час», зміст якої суперечить частині третій статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», оскільки трансляція передач з інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами) в Україні заборонена», - повідомляє Нацрада.

Як зазначено, дистриб’ютор зробив повторні зауваження з попередженням про відповідальність компанії Inter TV limited, надаючи низку роз’яснень. Попередньо повідомлення компанії надсилалося ще у вересні 2016 року.

Нагадаємо, в березні стало відомо, що Нацрада звернулася до дистриб’ютора телеканалу «TV1000 Русское кино» (юрисдикція Швеції) - компанії Viasat Ukraine - з проханням попередити мовника про необхідність усунення порушень, а саме: припинити показ заборонених в Україні фільмів.

Як писав «Детектор медіа», поки що в Україні дозволеними для ретрансляції в мережах провайдерів залишаться п’ять телеканалів з юрисдикцією Російської Федерації – «Зоопарк» (пізнавальний), «Топшоп ТВ» (телеторгівля), «Теле 9» (інформаційний, культурно-просвітницький), «Охотник и риболов HD» (пізнавальний), «Еврокино» (фільмопоказ).

Однак 23 лютого Нацрада вилучила з переліку російський телеканал «Охотник и рыболов». Це рішення набуде чинності через місяць - 23 березня.

Крім де-юре російських у переліку є ще низка телеканалів, які мають європейську юрисдикцію, але орієнтовані насамперед на російську аудиторію: RTVI (Велика Британія), RTVI – M (Велика Британія), TV XXI (Латвія), «Детский мир» (Велика Британія), «Наше любимое кино» (Німеччина), «Телеклуб» (Велика Британія), Multimania TV (Латвія), Bollywood HD (Ізраїль), серед яких також є «ТВ1000 Русское кино» (Швеція).

При цьому щодо телеканалу «Телеклуб» Нацрада 12 січня ухвалила рішення про тимчасову на три місяці заборону ретрансляції в Україні. Тимчасове обмеження почало діяти з 16 лютого.

Також 12 січня Нацрада вилучила російський телеканал «Дождь» із Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України. Це рішення набрало чинності через місяць - 13 лютого.

У 2016 році Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України, 50 телеканалів.

Нагадаємо, у серпні – вересні 2016 року Нацрада провела моніторинг дотримання загальнонаціональними мовниками законодавства України про кінематографію та виявила трансляцію п’яти художніх фільмів та одного телесеріалу з ознаками порушень статті 15 Закону України «Про кінематографію».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2590
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду