Нацрада заборонила «Дождь» і «Телеклуб»

Нацрада заборонила «Дождь» і «Телеклуб»

12 Січня 2017
17158
12 Січня 2017
12:11

Нацрада заборонила «Дождь» і «Телеклуб»

17158
12 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила російський телеканал «Дождь» із Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України, а також тимчасово на три місяці припинила ретрансляцію на території України телеканалу «Телеклуб», який має юрисдикцію Німеччини.
Нацрада заборонила «Дождь» і «Телеклуб»
Нацрада заборонила «Дождь» і «Телеклуб»

Телеканал «Дождь» вилучено з переліку через трансляцію в його ефірі забороненої українським законодавством реклами (закон забороняє розміщення реклами в ефірі російських телеканалів, що ретранслюються в Україні), а також через трансляцію інформації, що посягає на територіальну цілісність України («Дождь» зображає Крим як територію Російської Федерації). Рішення про вилучення має набути чинності через місяць після оприлюднення.

Член Нацради Сергій Костинський розповів, що регулятор рік моніторив ефір «Дождя» і давав каналу два місяці на приведення його діяльності до умов українського законодавства. Власниця і керівниця телеканалу «Дождь» Наталія Синдєєва поінформувала Нацраду, що «Дождь» створив окрему інтернет-версію для України без реклами. Але Нацрада так і не отримала від «Дождя» документів на внесення української версії до Переліку іноземних каналів, і канал так і не вирішив питання з українськими провайдерами про ретрансляцію ними окремої версії – провайдери наразі ретранслюють супутникову версію «Дождя», де є реклама.

Стосовно Криму – за словами пана Костинського, у «Дождя» системна політика, що Крим є частиною РФ. Журналісти «Дождя» їздять до Криму з порушенням українського законодавства, називають адміністративний кордон між Херсонською областю та Кримом «російсько-українським кордоном», показують в ефірі карти, на яких Крим позначений як територія Російської Федерації.

Тому, зваживши всі ці факти, Нацрада вирішила вилучити «Дождь» із Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України. Водночас регулятор дав провайдерам місяць на пошуки заміни телеканалу «Дождь» у їхніх мережах: рішення про вилучення «Дождя» з переліку набуде чинності через місяць із моменту оприлюднення (орієнтовно – 13 лютого).

Телеканал «Телеклуб» має юрисдикцію Німеччини – країни-члена ЄС. В його ефірі Нацрада зафіксувала трансляцію заборонених українським законодавством фільмів російського виробництва. Голова Нацради Юрій Артеменко розповів, що Нацрада вела тривалу дискусію з каналом, зверталася до дистрибутора каналу з проханням припинити порушення. Дистрибутор повідомив, що передав прохання регулятора керівництву каналу. Але програмна політика «Телеклубу» так і не змінилася.

Юрій Артеменко запропонував не забороняти «Телеклуб», а звернутися до німецького регулятора, щоб він вплинув на свого ліцензіата. Але член Нацради Валентин Коваль зауважив, що німецьке законодавство не передбачає обмежень на показ російських фільмів, тому навряд чи німецький регулятор на прохання українського буде щось вимагати від «Телеклубу». «Ми можемо просто поставити німецьких колег до відома про своє рішення», - зазначив пан Коваль. Його підтримав член Нацради Олег Черниш, який наголосив, що «Телеклуб» є російським каналом, який має німецьку ліцензію.

Відтак, більшість членів Нацради (крім Юрія Артеменка) проголосували за те, щоб припинити тимчасово на три місяці ретрансляцію телеканалу «Телеклуб» на території України та повідомити німецького регулятора про ухвалене в Україні рішення.

Нагадаємо, станом 22 грудня змін Перелік іноземних програм (так званий «список адаптованих каналів») налічував 156 іноземних телеканалів. Після вилучення «Дождя» і тимчасової заборони «Телеклубу» українським провайдерам дозволені для ретрансляції 154 іноземних телеканали.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17158
Читайте також
06.07.2017 14:03
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
5 026
16.01.2017 10:00
Богдан Логвиненко
для «Детектора медіа»
12 936
15.01.2017 10:32
Сергій Маслобойщиков
«Детектор медіа»
3 054
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду