Мирослава Гонгадзе: «Світ нині проходить інформаційну революцію без правил, як колись індустріальну революцію»

Мирослава Гонгадзе: «Світ нині проходить інформаційну революцію без правил, як колись індустріальну революцію»

29 Листопада 2016
5667
29 Листопада 2016
10:00

Мирослава Гонгадзе: «Світ нині проходить інформаційну революцію без правил, як колись індустріальну революцію»

5667
«Детектор медіа» вирішив поцікавитися, як відомі журналісти й медійні експерти оцінюють роль ЗМІ в цьогорічній виборчій кампанії у США. На наш погляд, ця роль яскраво зафіксувала головні актуальні тренди в розвитку медіа як таких. Тренди суперечливі та неоднозначні. І, можливо, приголомшливий діагноз сучасному медіасвіту стане й початком радикальних змін у ньому?
Мирослава Гонгадзе: «Світ нині проходить інформаційну революцію без правил, як колись індустріальну революцію»
Мирослава Гонгадзе: «Світ нині проходить інформаційну революцію без правил, як колись індустріальну революцію»

Першою про свої спостереження нам у бліц-інтерв’ю розповіла журналістка, шеф-редакторка Української служби «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе.

Мирославо, якою, на вашу думку, була роль ЗМІ у виборчій кампанії в США? Як ви оцінюєте цю роль?

— Роль ЗМІ в американській виборчій кампанії була ключовою. Це стосується як традиційних медіа, так і соціальних мереж. На жаль, ані ті, ані інші не дотримувалися принципу суспільної відповідальності. Вся кампанія була побудована на скандалах, які медіа самі роздмухували. Кандидати й медіа використовували одне одного. Одні для просування свого бренду, інші для заробляння рейтингів.

Традиційні медіа переважно фокусували увагу на популярних і скандальних кандидатах або тих, яких самі медіа визначили прохідними. Соціальні ж мережі заполонили неправдиві новини, які масово поширювалися без критичного ставлення до інформації. І вже традиційно у США саме медіа першими оголосили переможця виборів — ще до остаточних результатів.

Чи очікуються тепер якісь зміни — швидкі й не дуже — у світовому порядку денному в cфері медіа? Якщо так — то які?

Думаю, що соціальні медіа стають тепер ключовими. Їхній розвиток має позитивний і негативний вплив на суспільства. З одного боку, соціальні мережі збільшують відкритість, дають доступ до першоджерел і можливість будь-якому користувачу повідомляти цікаві або важливі події, погляди, позиції. З іншого боку, соціальні мережі забруднюють інформаційний простір великою кількістю непотребу. Також, як уже тепер стає зрозуміло, в соціальних медіа як ніде проявляється людська природа. Не раціо й аналіз, а емоції та інстинкти стають головними критеріями поширення інформації.

Прикро, але ці негативні тенденції переймають і традиційні медіа. Адже соціальні мережі ближчі до читача і глядача, яких традиційні медіа — зрозуміло ж! — хочуть завоювати. Таким чином ЗМІ втрачають свою роль як інформаційного фільтра і суспільно важливого інструменту. В результаті — медійний простір примітивізується, а від цього примітивізуються й суспільства.

Світ нині проходить інформаційну революцію без правил, як колись індустріальну революцію. Боюся, нас ще чекають великі потрясіння — поки знайдуться механізми регуляції цих процесів.

— Як, на вашу думку, змінилася роль соцмереж порівняно з першою виборчою кампанією Обами?

— Кардинально змінилася. Соцмережі перетворилися з засобу достукатися до виборців та їх мобілізації на статус ключових медіа, які поширюють неправдиві новини, стають підбурювачем скандалів та маніпуляцій.

— Чи винесли ви особисто якісь уроки з подій? Чого вони могли би навчити українські ЗМІ?

Я намагаюсь аналізувати процеси. Ми в «Голосі Америки», як і інші медійні ресурси, були під впливом аналітиків, соціологів, аудиторії, яка часто демонструвала свої політичні преференції. Водночас наш статут і принципи журналістської етики вимагали від нас розповідати про різні погляди суспільства й усіх кандидатів. Ця кампанія стала для нас хорошим уроком того, як дотримуватися журналістських принципів і норм, повідомляти окремо думки й окремо факти.

Люди ж усе більше хочуть почути саме оцінки, а не інформацію та факти. І балансу між фактами та їх оцінкою чимраз стає все важче дотримуватися. Українські ЗМІ, на жаль, здебільшого не є незалежними, тому тут поки спрацьовують інші принципи, зокрема інтереси власника. Тож для них у цій виборчій кампанії може бути один урок: Україні треба більше незалежних медіа, для яких на першому місці будуть інтереси суспільства, а не господаря.

На фото - Мирослава Гонгадзе

Фото: Перший

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5667
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду