Мирослава Гонгадзе про стан українських ЗМІ: Плюралізм є, незалежності немає

Мирослава Гонгадзе про стан українських ЗМІ: Плюралізм є, незалежності немає

11 Травня 2018
4297

Мирослава Гонгадзе про стан українських ЗМІ: Плюралізм є, незалежності немає

4297
Вчора, 10 травня, в Американському домі в Києві відбулася зустріч із нагоди Дня свободи преси за участі Посла США в Україні Марі Л. Йованович та голови української служби Voice of America («Голос Америки») Мирослави Гонгадзе.
Мирослава Гонгадзе про стан українських ЗМІ: Плюралізм є, незалежності немає
Мирослава Гонгадзе про стан українських ЗМІ: Плюралізм є, незалежності немає

Захід відбувався у форматі інтерв'ю пані Посла з пані Гонгадзе та сесії питань-відповідей з учасниками дискусії.

У відповідь на запитання Марі Йованович щодо загального стану українських ЗМІ Мирослава Гогадзе підкреслила залежність останніх від власників-олігархів. Тому, на її думку, плюралізм в українському медійному просторі є, але це плюралізм заангажованостей. Зваживши на реакцію із зали виконавчої директорки «Громадського телебачення» Катерини Горчинської, пані Гонгадзе додала, що, звісно, є в Україні і якісні незалежні ЗМІ. Серед останніх особисто пані Гонгадзе послуговується найчастіше «Громадським радіо» та журналом «Новое время», але поки що таких ЗМІ небагато. Подолати цю залежність, за словами журналістки, можна — подолавши корупцію.

При цьому, на думку голови української служби «Голосу Америки», тиск олігархів нині в Україні превалює над тиском держави, хоча остання, водночас, не виконує своїх зобов'язань, наприклад, щодо фінансування нещодавно створеного суспільного мовника. А тим часом саме суспільне мовлення є джерелом, яке би мало надавати українцям якісну, достовірну, незаангажовану інформацію.

Мирослава Гонгадзе нагадала присутнім, що у США громадяни можуть обирати, куди направити частину власних податків, і в тому числі за рахунок цього — поряд із державним фінансуванням — існують там суспільні мовники. «Якщо є медіа, якому я довіряю, — зауважила журналістка, — я як платник податків залюбки підтримаю такий ресурс. І ця модель можлива й в Україні».

Також під час дискусії пані Посол та пані Гонгадзе наголосили на відповідальності самих журналістів за якість інформації, яку вони надають громадянам, адже саме послуговуючись цією інформацією, останні роблять свій вибір. Потрібна солідарність журналістів навколо дотримання професійного етичного кодексу.

Під час розмови спікери також приділили значну увагу темі розвитку медіаосвіти і критичного мислення.

Нагадаємо, що цьогоріч Мирослава Гонгадзе стала гарвардською стипендіаткою Фонду журналістики Неймана й вивчатиме пропаганду та стратегії боротьби з нею в епоху посиленої інформаційної агресії Росії. Раніше видання «Новое время» включило медіаекспертку в топ-сотню найвпливовіших жінок України.

Фото: Леся Трачук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4297
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду