«112 Україна»: Телеканал не контролюється ні АП, ні урядом, ні будь-якою політичною силою

«112 Україна»: Телеканал не контролюється ні АП, ні урядом, ні будь-якою політичною силою

27 Вересня 2016
2086
27 Вересня 2016
09:50

«112 Україна»: Телеканал не контролюється ні АП, ні урядом, ні будь-якою політичною силою

2086
Телеканал «112 Україна» стурбований повідомленнями у ЗМІ щодо продажу телеканалу та заявляє, що відчуває тиск
«112 Україна»: Телеканал не контролюється ні АП, ні урядом, ні будь-якою політичною силою
«112 Україна»: Телеканал не контролюється ні АП, ні урядом, ні будь-якою політичною силою

Про це йдеться в офіційній заяві «112 Україна», яку розміщено на сайті каналу.

 «Телеканал «112 Україна» не перестає відчувати тиск з боку влади, сьогодні позбавлення телеканалу ліцензій на мовлення вже розглядається судом. Крім того, телеканал «112 Україна» змушений постійно відбиватися від спроб маніпулювання питанням його придбання одним або іншим одіозним бізнесменом», – повідомляє телеканал.

В заяві сказано, що «112 Україна» «ставиться з побоюванням до нового витка скандалу навколо купівлі-продажу телеканалу, оскільки досі невідомо, яку мету переслідують його ініціатори».

Телеканал називає себе «незалежним та об'єктивним джерелом інформації» та наголошує на тому, що не виступає ретранслятором конкретної політичної лінії влади чи опозиції.

«Право на слово в нашій студії має кожен спікер, незалежно від політичних переконань. Телеканал не контролюється ні Адміністрацією президента, ні урядом, ні будь-якою парламентською чи позапарламентською політичною силою. Канал "112 Україна" не є учасником переговорів про продаж або пом'якшення своєї редакційної політики ні з ким з політичних діячів країни», – йдеться в заяві.

«112 Україна» також повідомляє, що власник телеканалу Андрій Подщипков дистанціювався від впливу на інформаційну політику «112 Україна» і передав свої корпоративні права в управління менеджменту телеканалу.

«Протягом останніх двох років на канал надходили пропозиції щодо придбання телеканалу від багатьох представників бізнесу та політичних сил країни, але жодного з можливих варіантів угоди не було досягнуто, предмет переговорів є комерційною таємницею телеканалу»,  – повідомляє канал.

У заяві також зазначено, що «112 Україна» повідомлятиме глядача про будь-які спроби тиску на телеканал.

26 вересня власник «112 Україна» Андрій Подщипков відреагував на повідомлення у ЗМІ щодо переговорів з приводу продажу телеканалу та зробив заяву, у якій каже, що Олександр Онищенко був потенційним покупцем і діяв у власних інтересах.

Нагадаємо, 26 вересня у виданні «Страна.ua» вийшов матеріал, з якого випливає, що депутат Олександр Онищенко навесні 2015 року начебто вів переговори щодо купівлі каналу «112 Україна» за дорученням Президента і в його інтересах. Про це заявив сам пан Онищенко, згодом надавши виданню «УП» скани нібито переговорів про можливу угоду.

У коментарі «Детектору медіа» Дмитро Носіков, якого «Страна.ua» у своєму матеріалі назвала нібито автором ідеї створення медіахолдингу, який би об’єднав під одним дахом три провідних новинних телеканали – 5 канал, «112 Україна» та NewsOne, повідомив, що «ніхто нічого не продає».

В інтерв’ю «Детектору медіа» екс-глава департаменту по боротьбі з наркозлочинністю Ілля Кива стверджує, що канал «112 Україна» належитьВіктору Зубрицькому.

Також чутки щодо переговорів про купівлю цілого ряду каналів оточеннямПетра Порошенка «Детектору медіа» прокоментував народний депутат від БПП Григорій Шверк, який в 2014-2015 роках був заступником голови Нацради. Зокрема він сказав, що канали «112 Україна» і NewsOne хотіли б знайти покупців, але не знайшли – принаймні поки.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виграла ще одну апеляцію в групи компаній, що мовлять з логотипом «112 Україна». Раніше Нацрада за результатами позапланових перевірок оголосила про три попередження та призначила штрафи п’яти компаніям з групи «112 Україна» за недотримання визначених ліцензіями програмних концепцій (паралельно Нацрада вже 15 разів відмовила їм у зміні програмних концепцій під концепцію загальнонаціонального телеканалу «112 Україна»). 3 вересня 2015 року Нацрада вирішила звернутися до суду про анулювання ліцензій на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 (регіональне мовлення) ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ».

П’ять ліцензіатів не сплатили штрафів та оскаржують у суді всі рішення Нацради про санкції та про відмови в переоформленні ліцензій. Відповідно, розгляд позову Нацради про анулювання ліцензій заблоковано до моменту вирішення в суді інших справ.

Частина справ за позовами групи компаній «112 Україна» проти Нацради пройшли вже апеляційну інстанцію:

11 листопада 2015 року Нацрада виграла апеляцію у справі щодо правомірності відмов групі компаній «112 Україна» у зміні програмних концепцій, винесених 26 березня 2015 року.

1 лютого 2016 року Нацрада виграла апеляцію у справі щодо правомірності призначення 12 лютого 2015 року позапланових перевірок групі компаній «112 Україна».

16 лютого 2016 року Нацрада виграла апеляцію у справі щодо оголошення попереджень у серпні 2014 та лютому 2015 року групі компаній «112 Україна».

8 червня 2016 року Нацрада виграла апеляцію у справі щодо правомірність відмов групі компаній «112 Україна» у зміні програмних концепцій, винесених 11 червня 2015 року.

8 та 31 серпня 2016 року Нацрада виграла дві апеляції у справах щодо правомірності відмов групі компаній «112 Україна» у зміні програмних концепцій, винесених 26 жовтня та 26 листопада 2015 року.

Нагадаемо, що співрозмовники та джерела «Детектора Медіа» не підтвердили  інформацію щодо можливої продажі-купівлі каналів, або майбутньої зміни власніків каналів «112 Україна» ,NewsOne та 1+1. Але, за їх словами, мова може йти про отримання або посилення контролю над редакційною політикою телеканалів або узгодження позицій між власниками та командою Президента.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2086
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду