Тетяна Попова пояснила, чому «Армія ФМ» не отримала частоти в Маріуполі

Тетяна Попова пояснила, чому «Армія ФМ» не отримала частоти в Маріуполі

23 Вересня 2016
2894
23 Вересня 2016
15:42

Тетяна Попова пояснила, чому «Армія ФМ» не отримала частоти в Маріуполі

2894
Радниця міністра інформаційної політики (колишня заступниця міністра) Тетяна Попова пояснила, чому військова радіостанція «Армія ФМ» не отримала дозволу на тимчасове мовлення в Маріуполі, який натомість отримало «Громадське радіо». За її словами, «Армія ФМ» спершу має стати ліцензіатом Нацради, щоб мати можливість отримувати тимчасові дозволи.
Тетяна Попова пояснила, чому «Армія ФМ» не отримала частоти в Маріуполі
Тетяна Попова пояснила, чому «Армія ФМ» не отримала частоти в Маріуполі

«Армія ФМ» - це радіостанція Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України, яка мовить в інтернеті, а також на частоті радіо «Блік» бізнесмена Андрія Карпія в Бахмуті (ліцензіат – ТОВ «“Комунікаційне агентство Сума технологій”») та на другій звуковій доріжці супутникового каналу Vintage TV Андрія Карпія. Сама Центральна телерадіостудія Міноборони поки що зареєстрована тільки як суб’єкт інформаційної діяльності та не має ліцензій Нацради. У лютому та в липні 2016 року Нацрада за запитом «Армії ФМ» замовила в «Українського державного центру радіочастот» прорахунок частот в ФМ-діапазоні в низці міст Донбасу, а також у Києві.

Минулого тижня, а саме 15 вересня, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення видала дозвіл на тимчасове мовлення в Маріуполі на частоті 89,1 МГц «Громадському радіо». Тиждень потому у Facebook розгорівся скандал з приводу того, що частота в Маріуполі замість «Армії ФМ» дісталася «Громадському радіо». У невидачі частоти звинуватили Міністерство інформаційної політики, хоча тимчасові дозволи на мовлення, як і ліцензії, видає Нацрада.

Радниця міністра інформаційної політики (колишня заступниця міністра) Тетяна Попова надала детальні роз’яснення ситуації з частотами «Армії ФМ» на своїй сторінці у Facebook.

Пані Попова пояснила, що ліцензії та дозволи на тимчасове мовлення видає Нацрада. З приводу тимчасових дозволів у зоні АТО регуляторний орган іноді звертається за рекомендацією до МІП, але все одно голосує самостійно.

За її словами, для отримання тимчасових дозволів «Армія ФМ» (Центральна телерадіостудія Міноборони) має спершу стати ліцензіатом Нацради: «Незважаючи на те, що директор "Армії ФМ" (тоді ще тільки Центральної телерадіостудії МОУ) та радник МОУ перший раз з'явилися на зустрічі Комісії по відновленню мовлення ще влітку 2015 року, де їм пояснили, що треба зробити для отримання швидких тимчасових дозволів на мовлення в зоні АТО (а) перереєстрація телерадіостудіі в телерадіокомпанію; б) отримання першої ліцензії (де завгодно) від Нацради для того, щоб уже ставши ліцензіатом можна було отримати тимчасові дозволи), але "віз і нині там", на жаль. "Армія ФМ" подала на ліцензію тільки у лютому 2016 року. І досі її не отримала. Тому що ліцензії – це досить тривалий час на конкурс, міжнародні погодження та інше. Тобто "Армія ФМ" не є ліцензіатом Нацради і може хоч сто разів подавати на дозволи в зоні АТО (подавали, до речі, разів 10, наскільки я пам'ятаю), вони їх не отримають, поки не стануть ліцензіатом».

Також пані Попова згадала про інший шлях отримання тимчасових дозволів – через інших, уже існуючих ліцензіатів Нацради: «Можна було з початку 2016 року йти іншим шляхом і подаватися на тимчасове мовлення в зоні АТО через існуючого ліцензіата з правом подальшої передачі дозволів пізніше на "Армію ФМ"? Можна. Рекомендували це з весни 2016. По Маріуполю подача від іншого ліцензіата відбулася лише 19 серпня». З коментарів на Facebook стало відомо, що заявку на тимчасовий дозвіл на частоту в Маріуполі від імені «Армії ФМ» подало радіо «Блік», яке вже ретранслює «Армію ФМ» у Бахмуті.

За даними Тетяни Попової, в Маріуполі, крім переданої «Громадському радіо» ФМ-частоти, є ще вільна частота в УКХ-діапазоні, на яку може претендувати «Армія ФМ»: «Не знаю як в ФМ-діапазоні, але в УКХ в Маріуполі точна є вільна частота і вільний УКХ-передавач з антеною, що встановлена на самому високому рівні Маріупольської телевежі - 196 м. Раніше там мовив "Голос Донбасу", але після його переходу в ФМ-діапазон і передавач, і частота, й антена вільні. Причому все вже змонтовано. Підказка - ця частота 67,34 МГц».

Радниця міністра інфорполітики рекомендує також передавати сигнал «Армії ФМ» через інтернет (так, власне, радіостанція й мовить з 1 березня 2016 року), а також через мобільний додаток Zello, чого радіостанція поки не зробила.

Насамкінець пані Попова навела демографічні дані, які відображають обсяг потенційної аудиторії в Маріуполі «Армії ФМ» (орієнтується на військових) та «Громадського радіо» (орієнтується на цивільне населення):

- у Маріуполі проживає приблизно 0,5 млн населення;

- військових разом з Національною гвардією та батальйонами МВС у районі Маріуполя не більше 20 тис. «І не факт, що вони всі знаходяться в зоні дії телевежі», - зауважила вона.

Від «Детектора медіа» зазначимо, що процедура видачі дозволів на тимчасове мовлення не передбачена чинним законодавством і придумана Міністерством інформаційної політики та Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. 18 липня Міністерство інформаційної політики оприлюднило власний законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення», яким пропонує узаконити поняття тимчасового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів Нацради. 20 липня Нацрада погодила цей законопроект із зауваженнями. Зокрема, Нацрада пропонує, щоб тимчасове мовлення існувало лише на прикордонних з Росією територіях. Але законопроект досі навіть не зареєстровано в парламенті.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2894
Читайте також
17.10.2019 12:51
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 580
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду