Мінінформполітики хоче узаконити тимчасове мовлення

Мінінформполітики хоче узаконити тимчасове мовлення

20 Липня 2016
2291
20 Липня 2016
16:20

Мінінформполітики хоче узаконити тимчасове мовлення

2291
Міністерство інформаційної політики України розробило законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення», яким пропонує узаконити поняття тимчасового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів Нацради.
Мінінформполітики хоче узаконити тимчасове мовлення
Мінінформполітики хоче узаконити тимчасове мовлення

Законопроект оприлюднено 18 липня на сайті міністерства. Наразі триває його погодження з іншими відомствами. Документ поки ще не зареєстровано у Верховній Раді.

Законопроект передбачає визначити в законі «Про телебачення і радіомовлення» такі поняття:

  • тимчасове мовлення – мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, що здійснюється телерадіоорганізаціями на підставі наданого Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення дозволу на тимчасове мовлення;
  • дозвіл на тимчасове мовлення – рішення, прийняте Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, що надає телерадіоорганізації право здійснювати тимчасове, на строк, визначений Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, мовлення на територіях з особливим режимом мовлення, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;
  • території з особливим режимом мовлення – адміністративно-територіальні одиниці, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України з урахуванням потреб захисту інформаційної безпеки держави, та на яких шляхом аналогового та/або цифрового мовлення поширюються програми або передачі держави-агресора, та може здійснюватися тимчасове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, у тому числі аналогове мовлення, на підставі дозволу, виданого Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Відповідно до законопроекту, надання дозволів на тимчасове мовлення має стати одним з регуляторних повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Такі дозволи можуть надаватися виключно на територіях з особливим режимом мовлення, перелік яких визначено Кабміном. Дозволи надаватимуться Нацрадою шляхом прийняття відповідних рішень. Порядок видачі дозволу, вимоги до телерадіоорганізації, а також особливості регулювання та нагляду за такою діяльністю визначатимуться Нацрадою.

Передбачається, що прорахунок частот для тимчасового мовлення і надання відповідних висновків здійснюватиме «Український державний центр радіочастот» на замовлення Нацради.

Відповідно до законопроекту, на території з особливим режимом мовлення, що визначається Кабміном, може бути продовжене аналогове мовлення навіть після переходу країни від аналогового до цифрового мовлення.

Якщо закон буде ухвалено, він має набрати чинності з дня, наступного за опублікуванням. У такому разі Кабмін протягом трьох місяців повинен буде затвердити «перелік адміністративно-територіальних одиниць, з урахуванням потреб захисту інформаційної безпеки держави, та на яких шляхом аналогового та/або цифрового мовлення поширюються програми або передачі держави-агресора, та може здійснюватися тимчасове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, у тому числі аналогове мовлення, на підставі дозволу, виданого Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення».

Автори законопроекту пояснюють, що процедура ліцензування мовлення в Україні не передбачає особливих умов щодо територій з особливим статусом і є досить довготривалим процесом, а ліцензування мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до того ж передбачає проведення конкурсу.

На думку Міністерства інформаційної політики, в умовах збройної та інформаційної агресії, від яких потерпає впродовж двох років Україна, «необхідно передбачити правові механізми, які б гарантували населенню територій, що є вразливим до негативного інформаційного впливу, право на доступ до інформації, можливостей задоволення інформаційних потреб, а також сприяли розширенню національного інформаційного простору».

Нагадаємо, що протягом останніх півтора років Нацрада надала тимчасові дозволи на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції 14 телеканалам і радіостанціям, які оформлені на дев'ять юридичних осіб-телерадіоорганізацій. Однак ця процедура не передбачена жодним законом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду