СБУ розслідує діяльність екс-продюсерки «НІС» Столярової

СБУ розслідує діяльність екс-продюсерки «НІС» Столярової

31 Серпня 2016
1908
31 Серпня 2016
18:38

СБУ розслідує діяльність екс-продюсерки «НІС» Столярової

1908
Служба безпеки України розслідує у рамках кримінального провадження діяльність колишньої креативної продюсерки компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє для телеканалу «Інтер» інформаційно-аналітичні програми, громадянки Росії Марії Столярової.
СБУ розслідує діяльність екс-продюсерки «НІС» Столярової
СБУ розслідує діяльність екс-продюсерки «НІС» Столярової

Про це повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська у своєму Facebook у відповідь на звернення глави МВС Арсена Авакова.

Вона зазначила, що наведені міністром обставини для СБУ не є новиною.

«Так упродовж 2016 року, у межах кримінального впровадження, досліджуються діяння громадянки "С" як на території, не підконтрольній українській державі, так і на іншій території України. На цей час здійснюється лінгвістично-психологічне дослідження телевізійних сюжетів, відеоматеріалів та інших джерел інформації з її виступами та коментарями», - написала Олена Гітлянська.

Є всі підставили зробити висновок, що йдеться про креативну продюсерку компанії «Національні інформаційні системи»,  громадянку Росії Марію Столярову, яка була вислана за межі України.

«За наявності достатніх даних щодо обґрунтованої підозри громадянки "С" органом досудового розслідування СБУ будуть прийняті відповідні процесуальні рішення», - повідомляє речниця СБУ.

Водночас вона нагадала, що «МВС України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що, окрім іншого, забезпечують охорону прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави».

«Тому, якщо викладені обставини були відомі МВС України значно раніше, прямий обов’язок пана Авакова, діючи в межах та у спосіб, передбачений законом (фейсбук до цього не має жодного відношення), своєчасно спрямувати та скоординувати діяльність підрозділів Національної поліції на виконання вимог статей 2 та 214 КПК України щодо захисту суспільства та держави від протиправних правопорушень шляхом ініціювання проведення відповідного розслідування», - зазначила Олена Гітлянська.

Раніше Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вимагає від СБУ та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення зреагувати на факти щодо зв’язків співробітників каналу «Інтер» з кремлівською пропагандою.

У лютому 2016 року СБУ заборонила в'їзд до України на п’ять років колишній креативній продюсерці ТОВ «НІС» Марії Столяровій. Пані Столярова вже залишила Україну і в коментарі ЗМІ заявила, що зробила це через погрози в соціальних мережах.

Варто нагадати, що у лютому речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська заявила, що СБУ не знайшла підстав для відкриття кримінального провадження щодо колишньої креативної продюсерки програми «Подробности недели» на телеканалі «Інтер», громадянки РФ Марії Столярової. Напередодні канал вибачився за нецензурну лайку журналістки у прямому ефірі 21 лютого під час сюжету про Небесну Сотню.

Нагадаємо, 3 серпня в інтернетпотрапило листування співробітниці міністерства державної безпеки так званої «ДНР» Тетяни Єгорової з представниками українських телеканалів. Листування датоване 2015 роком.  З масиву викладеного листування виходить, що співробітники каналів «Інтер», «Україна», «Донбас» затверджували із представниками так званої «ДНР» тексти своїх матеріалів.

Аналітик Дмитро Золотухін у своїй статті на «Детекторі медіа» зазначив, що до липня 2015 року в оприлюдненому листуванні присутні ознаки тісної співпраці між помічником Єгорової –Леонідом Муравйовим та його колегами з «Інтеру», керівництво якого неодноразово наполягало, що «Подробности» та «Подробності недели» ніяк від них не залежать, а з Муравйовим їх ніщо не пов’язує.

У своїй наступній статті на «Детекторі медіа» Дмитро Золотухін «Як саме телеканал «Інтер» співпрацював з «ДНР»» пише: «Одразу за оприлюдненням вмісту поштової скриньки співробітниці "міністерства інформації ДНР" Тетяни Єгорової сайт "ОРДІЛО", що контролюється представниками волонтерської організації "Миротворець", оприлюднив зламану поштову скриньку російського журналіста Леоніда Муравйова. Муравйов був висланий з України в березні 2015-го року Службою безпеки України. Попри це, він, можливо, продовжував тісне співробітництво зі своєю колегою Марією Столяровою, яка працювала на телеканалі «Інтер» у НІСі».

Водночас Назім Бедіров, один з топ-менеджерів НІС - новинного продакшну групи «Інтер», де працювала вислана в 2016 році з України Марія Столярова, назвав оприлюднене листування підробкою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1908
Читайте також
24.02.2016 15:01
Мар'яна Закусило
для «Детектора медіа»
1 525
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду