На Волині районна газета,  яка перебуває в стані роздержавлення, оголосила місцевій владі протест

На Волині районна газета, яка перебуває в стані роздержавлення, оголосила місцевій владі протест

16 Серпня 2016
3408
16 Серпня 2016
13:34

На Волині районна газета, яка перебуває в стані роздержавлення, оголосила місцевій владі протест

3408
13 серпня Ківерцівська районна газета «Вільним шляхом» (Волинська область) вийшла друком з чистими аркушами і зверненням до читачів, у якому висловлює свою незгоду з діями місцевої влади через звільнення редакторки видання
На Волині районна газета,  яка перебуває в стані роздержавлення, оголосила місцевій владі протест
На Волині районна газета,  яка перебуває в стані роздержавлення, оголосила місцевій владі протест

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ), посилаючись на кореспондентку газети Інну Батенчук.

За її словами, причиною протесту стало звільнення керівництвом Ківерцівської районної ради редакторки видання Марії Хітько за нібито прогул.

Як зазначено ІМІ, колектив газети вважає такий крок місцевої влади помстою за те, що він, перебуваючи в стані роздержавлення, відмовляється підписати Договір оренди на частину приміщення та нову редакцію Статуту видання. 15 серпня, як повідомляється на сайті, районна рада має представити нового редактора.

«Ми вважаємо такі дії районної ради прямим тиском на колектив редакції, перешкоджанням реформуванню друкованого ЗМІ, професійній діяльності журналістів і бажанням повністю підпорядкувати газету собі», – каже в.о. головного редактора Марія Хітько.

У зв’язку з цим редакційний колектив звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Генерального прокурора Юрія Луценка і Президента України Петра Порошенка з проханням «припинити свавілля місцевої влади».

Подаємо повний текст звернення редакції:

«Шановні читачі!

Редакція районної газети “Вільним шляхом” повідомляє про те, що посадові особи Ківерцівської районної ради – голова Недопад Г.В. та заступник голови Чигрин Т.Г. і голова Ківерцівської райдержадміністрації Ткачук В.Є. – у період, коли триває реформування друкованого засобу та Редакції, чинять тиск на працівників редакції, перешкоджають професійній діяльності й штовхають на посадовий злочин, а саме: змушують підписати Договір оренди на частину приміщення й підписати та зареєструвати нову редакцію Статуту підприємства з тим, аби змінити організаційно-правову форму юридичної особи й підпорядкувати районній раді усю фінансово-господарську та професійну діяльність, незважаючи на пряму дію Закону України “Про реформування друкованих ЗМІ”.

Варто зазначити, що ці посадові особи зневажають чинне законодавство, всіляко намагаються придушити свободу слова й думки, попри зусилля Президента України, НСЖУ, Держкомітету  телебачення і радіо України, громадськості реалізувати реформу друкованих ЗМІ. Вони прагнуть мати кишенькового редактора, вказувати про що писати і друкувати в газеті, аби суспільство залишалося необізнаним та пасивним в державотворчих процесах.

Порушення чинного законодавства триває. Так, 1 серпня 2016 року голова Ківерцівської районної ради Г. В. Недопад на підставі сфальшованого прогулу підписав розпорядження про звільнення М. Г. Хітько з посади в.о. редактора газети, незважаючи на те, що в день так званого прогулу вона перебувала на роботі, про що ми одностайно підтверджуємо, а з наступного робочого дня - була у відпустці. Варто зазначити, що Хітько виконувала обов’язки редактора не лише на підставі розпорядження голови Ківерцівської районної ради, але й за рішенням трудового колективу від 18 грудня 2015 року та наказом попереднього редактора Л. В. Якимчук.

Проте нам стало відомо, що з 15 серпня 2016 року районна рада має представити редакції нового виконувача обов’язків редактора (не члена колективу). Ні згідно з чинним Статутом редакції, ні згідно з пропонованою новою редакцією Статуту, який трудовий колектив, як один із співзасновників, відмовився підписувати, нова кандидатура не погоджувалася з колективом редакції, як цього вимагає чинне законодавство та Статут редакції. Це питання не розглядала і сесія районної ради. Чи погоджена кандидатура нового в.о. редактора з райдержадміністрацією – нам теж не відомо, хоча чомусь вийшовши зі складу співзасновників (29 березня 2016 року, розпорядження №101), голова райдержадміністрації продовжує втручатися у діяльність редакції.

У зв’язку з цими порушеннями чинного законодавства та нехтуванням прав трудового колективу, журналісти звернулися до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ та Президента України з проханням припинити свавілля місцевої влади, адже колектив редакції розцінює такі дії не лише як перешкоджання реформуванню друкованого ЗМІ, але й як порушення права журналістів на професійну діяльність.

Доки не буде дано правової оцінки діям ківерцівських чиновників, які грубо втручаються у роботу редакції, трудовий колектив залишає за собою право на акції протесту. Вихід у такому вигляді цього числа газети – одна із них, а тому просимо вибачення у наших читачів та передплатників. Сподіваємося на розуміння і підтримку.

Трудовий колектив редакції Ківерцівської районної газети “Вільним шляхом”.

В.о. редактора Марія Хітько, члени колективу: М.В. Королюк, І.І. Левасюк, А.П. Заболотна, І.І. Батенчук, Л.С. Величко».

Водночас голова Ківерцівської районної ради Григорій Недопад у коментарі інтернет-виданню «Волинь24» заявив, що насправді немає жодного втручання в діяльність колективу, а є «незрозумілий бухгалтерський облік» і «амбіції» редакційного колективу, який відмовився надавати фінансові звіти, хоч отримала на розвиток із місцевого бюджету 60 тис. грн. Також він зауважив, що пропонований договір оренди навпаки допоможе редакції винаймати приміщення на пільгових умовах іще 15 років, а зміна Статуту необхідна через виявлені самовільні виправлення.

Нагадаємо, конфлікт редакційного колективу газети «Вільним шляхом» із районною радою триває вже не один місяць. Партія УКРОП звинувачувала видання в рейдерському захопленні приміщення, у зв’язку з чим голова Ківерцівської районної ради Григорій Недопад (партія УКРОП) ввійшов у першу п’ятірку рейтингу “Вороги преси”, оголошеному Національною спілкою журналістів України 2016 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3408
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду