Газета «Вільним шляхом» піде на роздержавлення після того, як надасть фінансову звітність – голова Ківерцівської райради

Газета «Вільним шляхом» піде на роздержавлення після того, як надасть фінансову звітність – голова Ківерцівської райради

28 Вересня 2016
2158
28 Вересня 2016
17:00

Газета «Вільним шляхом» піде на роздержавлення після того, як надасть фінансову звітність – голова Ківерцівської райради

2158
Голова Ківерцівської районної ради (Волинська область) Григорій Недопад прокоментував «Детектору медіа» ситуацію навколо районної комунальної газети «Вільним шляхом», колектив якої з 19 вересня страйкує.
Газета «Вільним шляхом» піде на роздержавлення після того, як надасть фінансову звітність – голова Ківерцівської райради
Газета «Вільним шляхом» піде на роздержавлення після того, як надасть фінансову звітність – голова Ківерцівської райради

За словами пана Недопада, райрада не блокує процес роздержавлення газети «Вільним шляхом», колектив якої 29 вересня збирається пікетувати у Києві Адміністрацію Президента та Кабмін.

«Коли розглядався процес роздержавлення, вони не подали вчасно інформацію про те, яка у них заборгованість по всіх платежах. Бухгалтерські документи подавалися пізніше, вже в червні, з не зовсім правдивими цифрами. На початку року у звітах були інші цифри. І це я неодноразово заявляв. І, дійсно, ми їх не могли так «відпустити». Хоча ми хотіли б виконати все щодо роздержавлення. Рішенням ківерцівської районної ради від 8 квітня 2016 року ми відпускаємо  газету на роздержавлення в другому етапі. Тобто після того, як вони наведуть лад у своїх фінансових документах, як передбачено законом. Ніяких застережень і вимог з нашої сторони не було», – розказав «Детектору медіа» голова райради.

Пан Недопад підтвердив, що, дійсно, рішенням голови райради було звільнено з посади виконувачку обов’язків редактора газети Марію Хітько. Але, як він стверджує, з поважної причини. 

 «Пані Хітько була звільнена за прогули. І ми це зробили законно. Вона зараз відстоює свої права в суді. Чекаємо рішення суду. Яким воно буде, будемо його приймати», – додав він.

Як зазначала «Детектору медіа» колишня в.о. редактора газети Марія Хітько, крім її звільнення та роздержавлення газети, у колективу редакції є претензії до райради щодо оренди приміщення. За словами пані Хітько, замість 339 кв м, які значаться на балансі редакції, у новому договорі прописано лише 167,2 кв м. Пан Недопад це не заперечує та каже, що пропонував керівництву газети підписати новий договір та зазначає, що у колективі редакції працює семеро осіб. Він зазначив, що пані Хатько, очевидно, в перспективі розраховує використовувати приміщення для підприємницької діяльності, здаючи його в суборенду. Однак здача приміщення редакції,за його словами, відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», заборонена. 

«Це все приміщення – власність районної ради. Є всі відповідні документи. Наша комісія перевірила, що вони займають ту саму площу. У нас зафіксовано все протокольно. А решту я їм запропонував, що оскільки це комунальна власність районної ради, ми будемо здавати в оренду, і всі вилучені кошти будемо вкладати в газету. Але вони чомусь відмовились. Я вважаю, що майно громади має залишитись майном громади. Я їм казав, що давайте вже сьогодні зробимо договір, щоб у вас не виникало питань. Але вони, можливо, хочуть більше. Можливо, щоб здавати це майно в оренду. Але, згідно з законом про роздержавлення, це забороняється», – каже голова райради.

Пан Недопад стверджує, що намагався вирішити ситуацію мирним шляхом, але, мовляв,  у зверненні НМПУ щодо складу  примиреної комісії значилась пані Хітько, яка на той момент вже не була членом трудового колективу, тож не могла представляти інтереси газети. Пан Недопад також вважає, що ситуація навколо газети перебільшена НМПУ і необґрунтовано винесена на всеукраїнський рівень.

За його словами, представники медіа-профспілки розкручу чують ситуацію, щоб показати, що «все так погано, що вже ніяк не розрулити», а це не так.

Як писав «Детектор медіа», 29 вересня колектив ківерцівської районної газети «Вільним шляхом»  збираються провести пікет під Адміністрацією президента та Кабінетом міністрів. 19 вересня в Луцьку працівники ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» (Волинська область) під стінами приміщення Волинської обласної ради розпочали безстроковий страйк через конфлікт з районною владою з приводу роздержавлення газети.

Конфлікт  розпочався ще в квітні 2016 року, коли районна рада вирішила забрати в газети частину приміщення, а згодом почала вимагати підписання і реєстрації нового Статуту. Всі ці процеси відбувалися в період, коли видання вступило в процес роздержавлення.

13 серпня газета «Вільним шляхом» вийшла з чистими аркушами і зверненням до читачів, у якому висловила свою незгоду з діями місцевої влади через звільнення редакторки видання Марії Хітько за нібито прогул.

Також у серпні колектив газети написав заяву в поліцію про перешкоджання професійній журналістській діяльності та перевищення повноважень керівництвом районної ради через призначення виданню нового керівника і втручання засновників у діяльність газети.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2158
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду