МЗС України вимагає припинення переслідування кримського журналіста Миколи Семени

МЗС України вимагає припинення переслідування кримського журналіста Миколи Семени

26 Липня 2016
1964
26 Липня 2016
17:19

МЗС України вимагає припинення переслідування кримського журналіста Миколи Семени

1964
Міністерство закордонних справ України висловлює глибоке занепокоєння у зв’язку з непоодинокими фактами зникнення громадян України, а також триваючими кримінальними переслідуваннями за політичними ознаками українських громадян на тимчасово окупованій території АР Крим, і вимагає припинити переслідування кримського журналіста Миколи Семени.
МЗС України вимагає припинення переслідування кримського журналіста Миколи Семени
МЗС України вимагає припинення переслідування кримського журналіста Миколи Семени

Про це йдеться у заяві на сайті МЗС.

Яскравим прикладом переслідування окупаційною російською владою громадян України у зв’язку із їхньою професійною діяльністю є справа українського журналіста Миколи Семени, який утримується окупаційною владою на території українського півострова за надуманими обвинуваченнями у сепаратизмі, зазначає МЗС України.

«Справа Миколи Семени є показовою для усвідомлення масштабів репресивної політики окупаційної влади в Автономній Республіці Крим, спрямованої на замовчування та приховування від громадськості ситуації критичного стану у сфері дотримання прав і свобод громадян на окупованій території, а також порушення прав журналістів і обмеження свободи слова», - йдеться у заяві МЗС.

Окрему стурбованість української сторони викликає факт загострення стану здоров’я Миколи Семени, що «є черговим свідченням сталої для російських компетентних органів практики застосування тортур та інших заборонених методів під час проведення слідчих дій».

«Вимагаємо від Російської Федерації як держави-окупанта припинити переслідування Миколи Семени та негайно його звільнити», - вимагає МЗС України.

Нагадаємо, у квітні російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.

Через переслідування Микола Семена не може залишити окупований півострів. З 7 липня йому обмежили доступ до особистого банківського рахунку. Зокрема, його банківська карта Російського національного комерційного банку (РНКБ) виявилась заблокованою.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала і Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович.

На фото - Микола Семена

Фото: з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1964
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду