Мінінформполітики скаржиться Дуні Міятович на затримання журналістів у Криму - вона занепокоєна

Мінінформполітики скаржиться Дуні Міятович на затримання журналістів у Криму - вона занепокоєна

19 Квітня 2016
2593
19 Квітня 2016
15:20

Мінінформполітики скаржиться Дуні Міятович на затримання журналістів у Криму - вона занепокоєна

2593
Міністерство інформаційної політики України готує звернення у зв'язку з обшуками і затриманнями ФСБ кримських журналістів в окупованому Росією Криму 19 квітня.
Мінінформполітики скаржиться Дуні Міятович на затримання журналістів у Криму - вона занепокоєна
Мінінформполітики скаржиться Дуні Міятович на затримання журналістів у Криму - вона занепокоєна

Про це повідомила у Facebook радник глави українського відомства Еміне Джеппар.

«Готуємо звернення Мінінформу до правоохоронних органів України, міжнародних організацій, у тому числі, представнику ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуні Міятович щодо обшуків і затримання журналістів», – написала вона.

«З Криму підтверджують інформацію про 7 обшуків - поки відомі імена трьох журналістів - дві кримські татарки Леньяра Абібуллаєва, Руслана Люманова - і Миколи Семени», - написала Еміне Джеппар.

Пізніше стала відома реакція Дуні Міятович на затримання журналістів у Криму.

«Дуже занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму, буду далі стежити за http://investigator.org.ua/ru/news/178093/  », - написала Дуня Міятович у своєму Twitter.

Нагадаємо, сьогодні, 19 квітня, російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста видання «Крим.Реалії» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Про кримінальну справу щодо журналіста повідомила так звана «прокурор» Криму Наталія Поклонська«Відносно журналіста видання порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 280.1 КК РФ. Цим журналістом була підготовлена й опублікована стаття, в якій наводяться висловлювання, спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, що не дозволено ні журналістам, ні будь-кому іншому».

Вона також заявила, що її відомство готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Пізніше адвокат Еміль Курбедінов повідомив про обшуки у ще двох кримських журналістів, крім обшуку в Миколи Семени, про який стало відомо раніше. За його інформацією, після обшуку, журналістів відвезли в управління російської ФСБ у Сімферополі. «Обшук проведено у трьох кримських журналістів і їх вивозять в управління ФСБ. Це Леньяра Абібулаєва, Люманова Руслана і Микола Семена. По-моєму, Миколі Семені висуватимуть звинувачення», – сказав Еміль Курбедінов.

Кримськотатарська журналістка Лілія Буджурова також підтвердила обшук у Миколи Семени. «Сьогодні провели обшуки у Миколи Семени, Леньяри Абібуллаєвої і Руслани Люманової.У Миколи вилучили техніку. На комп'ютері знайшли статті, написані для Крим.Реалії.  Обшук закінчено, наразі Семену вивозять на допит, ймовірно в ФСБ. Зв'язок телефоном з ним перервався», - написала Ліля Буджурова у Facebook.

Водночас підконтрольний російській окупаційній владі Криму сайт «Крыминформ» повідомляє про проведення обшуків російськими силовиками у кримських журналістів за сімома адресами. 

Координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила, що наразі правозахисники намагаються зв'язатися із журналістами, які після обшуків затримані сьогодні, 19 квітня, в окупованому Росією Криму.

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов заявив, що українська влада має негайно відреагувати на сваволю проти журналістів у Криму, яких російська окупаційна влада затримала у справі про начебто «сепаратизм».

На думку Юрія Луканова, відбувається  жорсткіше продовження тієї політичної лінії, яка вже здійснювалася в окупованому Росією Криму раніше. На півострові періодично відбуваються обшуки у кримських журналістів, їх затримували, допитували, а проти Анни Андрієвської порушили кримінальну справу.

Раніше Юрій Луканов назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.  Він  заявив, що НМПУ готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2593
Читайте також
09.05.2016 10:55
Александр Владимиров, для Lb.ua
1 311
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду