detector.media
08.07.2016 17:59
«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими»
«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими»
Редакція російської «Новой газеты» оприлюднила заяву у зв’язку з ініціюванням прес-центру Штабу АТО щодо призупинення акредитації на роботу в зоні АТО спецкора видання Юлії Полухіної. Газета заявляє, що дозвіл на зйомку українських вояків, які тримають оборону в промзоні Авдіївки (Донецька область) надав журналістці командувач ВДВ України, а під час зйомок поруч з нею знаходився прес-офіцер ЗСУ.

Заяву опубліковано на сайті газети.

«Новая газета» пише, що Штаб ЗСУ в Донбасі запропонував призупинити акредитацію спеціальній військовій кореспондентці газети Юлії Полухіній через те, що вона «оприлюднила факт грубого порушення Мінських домовленостей з боку самопроголошеної ДНР».

Нагадаємо, прес-центр Штабу АТО просить СБУ призупинити  акредитацію у зоні АТО журналістів «Громадського» Анастасії Станко, Костянтина Реуцького та спеціальної кореспондентки російської «Новой газеты» Юлії Полухіної до з’ясування всіх обставин через публікацію відео з позицій українських десантників, які тримають оборону в промзоні Авдіївки (Донецька область).

Зокрема, у заяві йдеться, що 6 липня у промзоні Авдіївки вели зйомки журналісти «Громадського» Анастасія Станко і Костянтин Реуцький. З ними також була спецкор російського видання «Новая газета» Юлія Полухіна. Як стверджує Штаб АТО, журналісти «Громадського» представили російську журналістку як свого працівника.

У заяві також стверджується, що зранку 8 липня цей сюжет було виставлено на сайті «Громадського». Після оприлюднення відео захисники промзони начебто звернулися з вимогою до керівництва каналу зняти сюжет, що й було зроблено.У заяві «Громадського» ця інформація прес-центру спростовується. Через деякий час подібний сюжет вийшов на сайті «Новой газеты» за авторством Юлії Полухіної, заявляє прес-центр. Насправді матеріал журналістки вийшов 7 липня.

«Юлія Полухіна з загрозою для власного життя зафіксувала обстріл розташування підрозділів ЗСУ з 120-міліметрових мінометів, які, згідно з Мінським угодами, повинні були бути відведені на обумовлену відстань від лінії розмежування», - заявляє «Новая газета».

Як стверджує редакція видання, журналістка поінформувала світову спільноту, що на сході України продовжують гинути люди, «хоча багато політиків вдають, що ситуація у них під контролем».

«Але війна може повернутися в будь-який момент - про це був текст, фото- та відео-репортаж нашої військової кореспондентки, яка працювала в зоні конфлікту, маючи на руках всі необхідні акредитації, представляючись своїм ім'ям, називаючи газету, згідно відрядження якої вона працює в зоні АТО», - заявляє «Новая газета».

Редакція також зазначає, що в якості журналістки «Нової газети» Юлія Полухіна взяла інтерв’ю  у командувача ВДВ України, який і дозволив їй роботу в передмісті Авдіївки.

«З нашим журналістом, як того вимагають правила, встановлені Штабом АТО, знаходився прес-офіцер ЗСУ. Журналістка "Нової газети" не знімала ні вогневі точки, ні позиції української армії, а вела зйомку всередині тимчасового притулку бійців ЗСУ, робила це відкрито і з дозволу офіцерів. Всі звинувачення, висловлені прес-службою АТО, є брехнею. Своїм рішенням вони поставили під сумнів роботу кореспондентів "Новой газеты" в Україні, що абсолютно не сприяє об'єктивному висвітленню трагічних подій, що відбуваються на сході країни», - йдеться у заяві.

В редакції російської газети впевнені, що ініціювання призупинення акредитації у зоні АТО для трьох журналістів відображає позицію «окремих командирів та посадових осіб української армії, які за старою радянською звичкою вважають, що суспільство не може і не повинно знати правду про те, що відбувається в зоні конфлікту, тому що ця правда може загрожувати їх відомчим та особистим інтересам».

«Очевидно, що грубі і необгрунтовані обмеження роботи журналістів, які дотримуються зі свого боку всіх встановлених правил, несумісні з європейським вибором і демократичними реформами, про прихильність яким заявляють вище політичне керівництво України і її народ», - підсумовується у заяві.

Нагадаємо, 7 липня російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулась» з підзаголовком «Вдень 6 липня поруч з Донецьком йшов важкий бій. Під мінометним обстрілом загинули два українських десантника».

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявляє, що кореспондентка російської газети «Новая газета» Юлія Полухіна, опублікувавши відео з місць розташування українських військових під Авдіївкою, порушила правила роботи в зоні АТО. За словами чиновниці, це може призвести до вилучення прес-карти, яка дозволяє працювати у зоні АТО.

Редакція «Громадського» заявила, що шокована «необґрунтованими звинуваченнями» з боку прес-центру Штабу АТО, вважає заяву прес-центру АТО непорозумінням і закликає разом розібратися у ситуації.

На фото - акредитаційна картка Юлії Полухіної

Фото: «Новая газета»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY