Стець звинуватив свою заступницю, яка захищала журналістів, у самопіарі – вона отримує погрози

Стець звинуватив свою заступницю, яка захищала журналістів, у самопіарі – вона отримує погрози

16 Травня 2016
6505
16 Травня 2016
10:51

Стець звинуватив свою заступницю, яка захищала журналістів, у самопіарі – вона отримує погрози

6505
Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявляє, що його заступниця Тетяна Попова, яка захищала права журналістів у скандалі з приводу публікації хакерами на сайті «Миротворець» персональних даних кореспондентів ЗМІ різних країн, у тому, що вона не висловлювала позицію міністерства, займалась самопіаром і вибачився за її коментарі.
Стець звинуватив свою заступницю, яка захищала журналістів, у самопіарі – вона отримує погрози
Стець звинуватив свою заступницю, яка захищала журналістів, у самопіарі – вона отримує погрози

Про це він написав у своєму Facebook.

«Беззаперечним є той факт, що ми маємо захищати право і можливість журналістів чесно виконувати свою роботу. Так само, як беззаперечним є той факт, що ДНР, ЛНР - терористичні організації. Це правда, спільна для всіх, а от далі у кожного "своя правда"», - написав Юрій Стець.

Далі міністр звинуватив свою заступницю у тому, що вона використовувала волонтерські організації для власного піару і «прикривалась журналістами» у своїх заявах.

«Я очікував ці дні, що Тетяна Попова зрозуміє, що мудрість політика або чиновника полягає в тому, що треба визнавати свої помилки. На жаль, цього не сталось.  Таню, ми не маємо права використовувати інформаційні волонтерські організації для власного піару. Це, на жаль, відбулось. Власне, як і прикриватись у своїх заявах журналістами. Це теж відбулось. Українська влада, представниками якої ми з тобою є, має бути вдячна українським волонтерам за їхню діяльність. Реагувати на їхню критику ми теж маємо. Але в жодному разі, наші офіційні заяви чи просто коментарі в соцмережах, навіть, якщо нас провокують, не можуть ображати громадян - патріотів України», - написав він.

Юрій Стець також вважає необхідним вибачись від імені Тетяни Попової перед «патріотами, інформаційними волонтерами».

«І хоча наговорене за цей час є лише твоєю, а не офіційною позицією МІП, варто було б вибачитись. Ок, я зроблю це за тебе. Отже, хочу принести вибачення всім патріотам, інформаційним волонтерам. Всім тим, кому коментарі Тетяни Попової видалися зневажливими», - написав міністр.

Водночас Тетяна Попова повідомляє про численні погрози, які надходять на її адресу і на адресу журналістів, і публікує у своєму Facebook скани таких повідомлень.

«Антон Геращенко, ти питав де факти погроз. Ось будь ласка. І це тількі 1% найбільш прямих. Все це завдяки тій людині з "Миротворця", що вирішила оббрехати мене і журналістів, написавши, що ми "антиукраїнські" і що це я з журналістами завела справи на "Миротворець". Думаю розслідування варто почати саме з цієї людини. Наскільки мені відомо аналогічні повідомлення надходять і журналістам. Причому я певна, що такими речами можуть спеціально займатися і представники інших країн або псевдо-республік. Ім такі речі найбільш вигідні», - написала вона.

Раніше народний депутат, радник МВС Антон Геращенко заявив, що публікація персональних даних журналістів різних країн, які були свого часу «акредитовані» в «ДНР» для отримання доступу на окуповані терористами території, є «правом хакерів».

Нагадаємо, 7 травня на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, був оприлюднений  завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів перелік персональних даних близько 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». При цьому сайт «Миротворець» звинувачує усіх цих журналістів у співпраці із сепаратистами.

36 українських та іноземних журналістів виступили із вимогою до сайту «Миротворець» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ, які отримували акредитацію на окупованих сепаратистами територіях України.

Представник правозахисної організації «Репортери без кордонів» Йоганн Бір заявив, що відповідальні за появу персональної інформації працівників ЗМІ у публічному доступі повинні постати перед судом.

Народна депутатка (БПП), заступниця голови парламентського Комітету свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова заявляє, що опублікування сайтом «Миротворець» переліку акредитованих в «ДНР» журналістів з різних країн світу є порушенням українського законодавства. За її словами, Комітет розгляне це питання на своєму засіданні.

11 травня український журналіст-фрілансер Роман Степанович  заявив про погрози невідомих, які почали надходити після оприлюднення сайтом «Миротворець» списку журналістів.

Прокуратура Києва зреагувала на повідомлення у ЗМІ щодо оприлюднення в інтернеті персональних даних журналістів. За фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів шляхом оприлюднення їх персональних даних (на сайті «Миротворець» - Ред.) розпочато кримінальне провадження.

Посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінські заявляє, що публікація на сайті «Миротворець» персональних даних журналістів порушує міжнародні норми та українське законодавство.

Як заявила координатор програм Комітету захисту журналістів у Європі й Середній Азії Ніна Оґнянова, публікація приватних даних журналістів наражає їх на ризик і може сприйматися й як погано прихований заклик узяти їх за ціль, а те, що ці безвідповідальні дії підтримав член парламенту Антон Геращенко («Народний фронт»), обурливо.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловила занепокоєння оприлюдненням персональних даних журналістів різних країн світу, які отримували так звану «акредитацію» в «ДНР». «Це дуже тривожна подія, яка може створити додаткову загрозу для ситуації з безпекою журналістів», – сказала Дуня Міятович, додавши, що журналісти не повинні зазнавати переслідувань за виконання своєї роботи.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Служби безпеки України та голови Національної поліції України Хатії Деканоїдзе з рекомендацією вжити заходів щодо припинення незаконного збору та поширення персональних даних осіб на інтернет-сайті «Миротворець», а також забезпечити блокування доступу до зазначеного сайту на території України.

11 травня члени Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики прийняли заяву щодо неприпустимості порушення права на захист персональних даних та публікації персональних даних журналістів на сайті «Миротворець».

Багато закордонних видань критикують дії української влади та зазначають, що хакери «Миротворця» помилково зводять всю журналістику до пропаганди. Іноземні медіа нагадують, що в опублікованому списку опинились імена тих журналістів, які зіграли важливу роль у висвітленні збройного конфлікту на сході України.

13 травня проект «Миротворець», який опублікував персональні дані журналістів з різних країн світу, що отримати «акредитацію» в так званих «ДНР/ЛНР», оголосив про своє закриття.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука пообіцяв повернути роботу сайту «Миротворець», «попри будь який тиск».

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд направив Президентові України Петру Порошенку листа, у якому висловив стурбованість з приводу публікації на веб-сайті особистих даних тисяч журналістів, які висвітлювали події на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Фото: з Facebook Тетяни Попової і rbc.ua (фото Юрія Стеця)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6505
Читайте також
14.05.2016 15:19
Дмитро Донський, Тетяна Якубович, «Радіо Свобода»
2 023
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду