Комітет свободи слова вирішив доопрацювати проект про вилучення з реформування друкованих ЗМІ Міноборони

Комітет свободи слова вирішив доопрацювати проект про вилучення з реформування друкованих ЗМІ Міноборони

11 Травня 2016
1611
11 Травня 2016
18:40

Комітет свободи слова вирішив доопрацювати проект про вилучення з реформування друкованих ЗМІ Міноборони

1611
Члени Комітету свободи слова та інформаційної політики вирішили створити робочу групу разом з авторами законопроекту про внесення змін до закону про реформування друкованих ЗМІ щодо непоширення дії закону на друковані ЗМІ органів сектору безпеки та оборони.
Комітет свободи слова вирішив доопрацювати проект про вилучення з реформування друкованих ЗМІ Міноборони
Комітет свободи слова вирішив доопрацювати проект про вилучення з реформування друкованих ЗМІ Міноборони

Таке рішення було ухвалене на черговому засіданні Комітету 11 травня 2016 року.

Доповідач з цього питання, один з авторів законопроекту № 4412 про внесення змін до закону «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» (щодо непоширення дії Закону на друковані ЗМІ органів сектору безпеки та оборони) заступник голови Комітету Сергій Висоцький зазначив, що в період, коли в Україні йде війна, не можна роздержавлювати видання Міноборони. За його словами, в цих виданнях справді є пропаганда, але це необхідно нашим військовим, щоб підтримати їх бойовий дух. Він наполягав на тому, що всі друковані виданні мають залишитися на утриманні міністерства, інакше вони просто зникнуть.

Члени Комітету звернули увагу на те, що в запропонованому проекті є низка неузгодженостей, а деякі вважали, що винятки не можна робити, бо потім інші міністерства і відомства захочуть вилучити свої видання з процесу реформування. Голова Комітету Вікторія Сюмар назвала тиражі всіх видань Міноборони, зокрема деякі журнали мали наклад трохи більше 400 примірників. Тому вона запропонувала вилучити з процесу роздержавлення одне з багатьох друкованих видань, яке має найбільший наклад. Також голова Комітету запропонувала створити робочу групу, доопрацювати цей проект разом з авторами і внести на розгляд повторно.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко  підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

Протягом наступних трьох років в Україні триватиме роздержавлення преси: вихід органів влади і місцевого самоврядування зі складу засновників (співзасновників) друкованих ЗМІ або перетворення друкованих ЗМІ, заснованих центральними органами виконавчої влади, на офіційні друковані видання. Реформування друкованих ЗМІ та редакцій здійснюється у два етапи: перший – протягом одного року з дня набрання чинності закону та другий – протягом наступних двох років. Реформа, яка є одним із зобов’язань України перед Радою Європи, зачепить близько 550 видань.

7 квітня голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко повідомив, що станом на той день до Комітету надійшло 291 звернення від редакцій друкованих ЗМІ, які заявили про свою участь у реформуванні згідно Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Як писав «Детектор медіа», народні депутати Дмитро Тимчук, Сергій Висоцький, Іван Винник та інші зареєстрували в парламенті законопроект № 4412 «Про зміни до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (щодо непоширення дії Закону на друковані засоби масової інформації органів сектору безпеки і оборони).

Зокрема вони пропонують внести такі зміни до ст.1 «Сфера дії Закону»: «Дія цього Закону поширюється на друковані засоби масової інформації, засновниками (співзасновниками) яких є органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування (далі - друковані засоби масової інформації), і редакції друкованих засобів масової інформації, засновниками (співзасновниками) яких є органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування (далі - редакції), за винятком друкованих засобів масової інформації і редакцій, засновниками (співзасновниками) яких є Міністерство оборони України, Національна гвардія України, Державна прикордонна служба України».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1611
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду