Пленум НСЖУ просить Петра Порошенка сприяти реформуванню друкованих ЗМІ

Пленум НСЖУ просить Петра Порошенка сприяти реформуванню друкованих ЗМІ

21 Квітня 2016
2067

Пленум НСЖУ просить Петра Порошенка сприяти реформуванню друкованих ЗМІ

2067
Керівництво Національної спілки журналістів України (НСЖУ) на черговому пленумі 21 квітня, розглянувши питання про стан реформування друкованих ЗМІ, одноголосно підтримало звернення до Президента України з проханням посприяти реформі державних та комунальних ЗМІ.
Пленум НСЖУ просить Петра Порошенка сприяти реформуванню друкованих ЗМІ
Пленум НСЖУ просить Петра Порошенка сприяти реформуванню друкованих ЗМІ

За словами секретаря Спілки, редактора газети «Трудова слава»  Валерія Горобця, бажаючих реформуватися на першому етапі більш, ніж очікувалося. Головною перешкодою реформі стали місцеві ради.

«Є багато випадків, коли сесії ради відмовляються ухвалювати рішення, відмовляючи в участі в пілотному проекті, свідомо роблять так, щоб не було кворуму, перероблюють свої рішення в останній день. Вчора, наприклад, в Каховці Херсонської області голова райради написала заяву в міліцію на редактора газети, що та нібито збирається самовільно керувати майном комунального підприємства.

У деяких районах є повне нерозуміння, і це системна проблема. Нам треба її якось вирішувати, бо це може викинути за борт реформування деяку кількість видань. Колективи провели збори, прийняли рішення, передали його засновникам, а ті не приймають рішення. А деякі редакції не наважуються подавати в суд. А подавати в суд потрібно. Потрібно переконувати чиновників, що такими діями вони доводять газети до закриття. Керівники рад незадоволені тим, що їм законом відводиться роль простих статистів», – зазначив він.

Валерій Горобець запропонував оновити дорожню карту з врахуванням нових термінів, розробити ще одну для учасників другого етапу, розробити покрокову інструкцію, зразки проектів документів для наступних кроків (зразки статутних документів суб’єктів господарювання, роз’яснення щодо розподілу майна тощо).

«Також нам пора підготувати можливі зміни до закону, щоб ми були готові в будь-який момент їх подати. Спілка повинна підключитися до розробки Держкомтелерадіо проекту Порядку надання адресної підтримки реформованим друкованим ЗМІ. І потрібно ініціювати і лобіювати, щоб ці кошти були передбачені в бюджеті на 2017 рік. Тому ми вирішили звернулися за допомогою до Президента», – зауважив пан Горобець.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко повідомив присутнім, що у першому етапі уже зголосилися взяти участь близько 180 редакцій, 120 йдуть на другий. При цьому тільки 55 редакцій подали в Комітет повний пакет документів.

«Міністерство юстиції зареєструвало Порядок формування Зведеного переліку об’єктів реформування, який розроблено відповідно до статті 6 Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" та "Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України". Ми готуємо проект рішення для уряду щодо реформування, який, сподіваюсь буде готовий у липні-серпні», – сказав він.

У зверненні зокрема керівництво НСЖУ від імені понад 500 колективів комунальних газет просить Президента України доручити головам обласних, районних адміністрацій взяти здійснення реформи комунальної преси під свій особистий контроль і знайти можливість переконати керівників і депутатські корпуси органів місцевого самоврядування в тому, що реформа комунальної преси має відбуватись тільки у спосіб і за юридичними процедурами, передбаченими Законом України про реформування преси.

Також спілка звертає увагу Президента на необхідність вжиття заходів до виконання органами виконавчої гілки влади Закону «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування».

«Впродовж всіх років існування державних адміністрацій, особливо районного рівня, в їхніх кошторисах, всупереч прямим вимогам названого закону, жодного разу не передбачались кошти на висвітлення діяльності цих адміністрацій в ЗМІ. Ця проблема набуває особливої актуальності саме зараз, в процесі реформування комунальних та державних ЗМІ, бо законом передбачено пріоритетне право реформованих ЗМІ на укладання угод на висвітлення діяльності органів влади. За відсутності цільових коштів для здійснення такого висвітлення в держадміністрацій, вони будуть позбавлені можливості інформувати населення про свою діяльність», – йдеться в зверненні.

Також НСЖУ просить передбачити в бюджеті на 2017 рік такі цільові кошти для органів державної виконавчої влади в необхідному розмірі (за попередніми розрахунками – від 35 до 50 тисяч грн. на рік на кожний район країни).

Крім того Президента просять сприяння щодо виділення в Державному бюджеті на 2017 рік суми, не меншої 20 млн грн (для тимчасової фінансової підтримки учасників першого етапу реформування, що передбачено законом). І посприяти якнайшвидшій підготовці змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ», особливо в частині порядку прийняття рішень про реформування друкованих ЗМІ (направлених на підсилення прав трудових колективів редакцій), зняття заборони на суборенду приміщень, зміни назв друкованих ЗМІ тощо.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко  підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

7 квітня голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко повідомив, що до Комітету надійшло 291 звернення від редакцій друкованих ЗМІ, які заявили про свою участь у реформуванні згідно Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2067
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду