Надію Савченко висунуто разом із загиблим Борисом Нємцовим на премію Сахарова

Надію Савченко висунуто разом із загиблим Борисом Нємцовим на премію Сахарова

10 Вересня 2015
1651
10 Вересня 2015
19:01

Надію Савченко висунуто разом із загиблим Борисом Нємцовим на премію Сахарова

1651
Надію Савченко висунуто разом із загиблим Борисом Нємцовим на премію Сахарова
Надію Савченко висунуто разом із загиблим Борисом Нємцовим на премію Сахарова

Українська льотчиця, народний депутат Надія Савченко, яку у Росії незаконно утримують за звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1»,  номіновано на здобуття премії Європарламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на прес-службу Європарламенту.

 

Серед номінантів премії крім Надії Савченко - також Едвард Сноуден, загиблий Борис Нємцов та інші. Загалом у списку вісім номінантів.

 

«Премія присуджується щороку, щоб вшанувати видатних людей, які борються з нетерпимістю, фанатизмом і пригнобленням», - йдеться у повідомленні.

 

Офіційно список номінантів буде представлений 28 вересня під час спільної зустрічі комітетів з закордонних справ і розвитку і підкомітету з прав людини.

 

Переможця буде оголошено в жовтні.

 

Премія імені Сахарова «За свободу думки» вручається Європейським парламентом щороку, починаючи з 1988 року.

 

Нагадаємо, 10 вересня депутати Європарламенту ухвалили резолюцію щодо Росії у справах естонського офіцера Естона Кохвера і українських громадян Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Надії Савченко та інших українських в'язнів в РФ.

 

«Депутати Європарламенту закликають РФ звільнити Естона Кохвера, Олег Сенцова і Олександра Кольченка і гарантувати їх безпечне повернення до Естонії та України відповідно. Вони також вимагають звільнення всіх незаконно затриманих українських громадян, у тому числі Надії Савченко, відповідно до узгодженого пакету заходів із реалізації мінських угод», - йдеться у повідомленні.

 

Раніше Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що з європейськими та американськими колегами готується список «Сенцова-Савченко».  До переліку, подібного до «списку Магнітського», повинні увійти особи РФ, причетні до сфабрикованих звинувачень проти українських громадян Олега Сенцова, Надії Савченко та інших, утримуваних в Росії українців, які стали політв'язнями путінського режиму.

 

Днями  Міністри закордонних справ північних і балтійських країн на зустрічі у Копенгагені вісімки Norden-2015 закликали звільнити незаконно викрадених і ув'язнених громадян Естонії та України. Про це йдеться у спільній заяві Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії, Ісландії, Естонії, Литви та Латвії.

 

10 вересня на Форумі видавців у Львові було презентовано книжку «Сильне ім'я Надія», написану у СІЗО українською льотчицею, народним депутатом Надією Савченко, яку в Росії почали судити за звинуваченням у загибелі співробітників каналу «Россия 1». 

 

Суд над Надією Савченко у Донецьку Ростовської області (Росія) розпочався 30 липня. Російське слідство стверджує, що «Надія Савченко, будучи офіцером Збройних Сил України, перебуваючи у розташуванні воєнізованого батальйону "Айдар", 17 червня 2014 в районі п. Металіст Слов'яносербського району Луганської області, вела приховане спостереження і коригування артилерійського обстрілу по ділянці блокпоста ополченців Луганської Народної Республіки з перебували на ньому мирними громадянами, у тому числі трьома громадянами Російської Федерації - кореспондентами ВДТРК. В результаті обстрілу двоє росіян були вбиті».

 

Захист Надії Савченко неодноразово спростовував такі дані, наводячи докази, що обстріл, під час якого загинули співробітники телеканалу «Россия 1», стався після того, як Надія Савченко потрапила у полон до терористів «ЛНР». Її адвокати заявляють про два фактичних підтвердження алібі українки - білінг  її мобільних телефонів і відеозйомку бойовика «ЛНР».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1651
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду