28 листопада в Києві покажуть перший художній фільм про Євромайдан «Одного разу в Україні»

28 листопада в Києві покажуть перший художній фільм про Євромайдан «Одного разу в Україні»

28 Листопада 2014
6766
28 Листопада 2014
16:30

28 листопада в Києві покажуть перший художній фільм про Євромайдан «Одного разу в Україні»

6766
28 листопада в Києві покажуть перший художній фільм про Євромайдан «Одного разу в Україні»
28 листопада в Києві покажуть перший художній фільм про Євромайдан «Одного разу в Україні»

Кіностудія «Ступєні» зняла художній фільм «Одного разу в Україні»,  який сьогодні, 28 листопада, о 19.00 покажуть в кінотеатрі «Київ», під час подій Євромайдану. Про це режисер стрічки Ігор Парфьонов повідомив журналістам перед прес-показом.

 

Повнометражний 95-хвилинний фільм зняли за чотири місяці без жодного фінансування. Фільм не мав бюджету, бо знімався на громадській основі та за волонтерської допомоги.

 

 «Абсолютно всі - режисер, оператор, більше 10 акторів, люди, які монтували - всі працювали безкоштовно. Але деякі сцени, які у нас є, вийшли кращими, ніж у стрічках, на які виділяють мільйони», - сказав режисер.

 

У фільмі «Одного разу в Україні» йдеться про дівчину Ніну, яка з кримського селища на березі моря їде до Києва, аби приєднатися до протестувальників і врятуватися від місцевих перевертнів у міліцейських погонах, які її зґвалтували. Крім того Ніна стала свідком того, як вони вбили її подругу. Євромайдан дає героїні підтримку нових друзів, у кожного з яких своя історія. Серед них - Афганець, тренер «Беркута» по самбо, який перейшов в табір опозиції після подій 30 листопада 2013 року. Проте злочинці-міліціонери приїжджають за Ніною, яка залишається небезпечним свідком, в Київ. Вони тут не тільки, щоб знищити Ніну, але і кров`ю дискредитувати мирних демонстрантів з єдиною метою - розігнати Євромайдан.

 

Зйомки розпочалися з перших днів Майдану - наприкінці листопада 2013 року, а в березні роботу над повнометражною стрічкою уже було завершено. Для фільму творці їздили у Крим, де зняли деякі сцени для початку стрічки. «Хіба що на дорогу туди, проживання і харчування ми витрачали гроші - власні», - зазначив режисер.

 

Світова прем'єра цього фільму відбулася 6 листопада на міжнародному кінофестивалі Cottbus Festival of East European Cinema в Котбусі (Німеччина). Також творці фільму показували свій проект в  Культурному центрі «Український світ» у Варшаві (Польща) та у домі української культури при посольстві України в Парижі (Франція).

 

«Ми з успіхом показали фільм у цих містах, і всі питали, коли він вийде в Україні. Дякую дирекції кінотеатру, яка дала нам показ тут - поки що один. Я намагаюся домовлятися про покази в інших місцях, але поки - не вдається. Хоча я звертався абсолютно до всіх можливих інстанцій», - розповів Ігор Парфьонов.

 

За його словами, європейців насамперед вразило, що цей художній фільм який знімався впродовж реальних революційних подій, а також те, що він багато в чому виявився пророчим.

 

«Наприклад, розстріл Небесної сотні ми у фільмі передбачили ще за три тижні до того, як це сталося. У мене є титри, за 26 січня, де герой фільму каже: влада стояти не буде, буде знищувати своїх громадян. А також Крим - саме там починається наша історія, це знімалося за декілька місяців до анексії. Наші антигерої-міліціонери - також з Криму», - зазначив режисер.

 

Пан Парфьонов розповів, що епізод зі зґвалтуванням - це з одного боку кіно втілення «врадіївських подій» (в 2013 році двоє міліціонерів зґвалтували та намагалися вбити мешканку селища Врадіївка на Миколаївщині, що викликало народний бунт). «А з іншого боку - йдеться про насилля влади над людьми. Чиновницької і міліцейської влади. Я кажу своїм фільмом, що насамперед в Україні треба припинити цей беспредєл. Щось зміниться, тільки якщо влада стане ближчою до народу», - вважає режисер, який також виконав одну з ролей у фільмі.

 

Головну роль у фільмі виконала актриса Олена Слюсарчик. Крім того у фільмі знімалися Олександр Яхно, Сергій Отводенко та інші актори.

 

Над зйомкою фільму «Одного разу в Україні» працювали чотири оператори - Олександр Буров, Дмитро Шиповський, Юрій Перетяченко і Володимир Аксьонов.

 

«Олександр Буров - відомий на весь світ оператор з Санкт-Петербурга, який зняв близько 20 фільмів з режисером Олександром Сокуровим. І от він захотів приїхати в Україну та знімати фільм про революцію на Майдані. Теж як волонтер», - розповів пан Парфьонов.

 

Трейлер фільму «Одного разу в Україні» набрав більше 140 тисяч переглядів на Youtube.

 

Стрічка стала восьмою художньою роботою кінорежисера Ігоря Парфьонова. «Я знімаю малобюджетні стрічки. На жаль, вони більш цікаві в Європі, Америці та в Росії, ніж в Україні. Мій минулий фільм «Інакомислення» проїхав по 20 країнам світу, був на декількох фестивалях, а тут його не показали», - розповів він.

 

Зараз режисер працює над стрічкою «Дикі» - другою частиною трилогії про події в Україні, задуманої ним. «Це буде більш філософська робота, хоча вона теж про реальні події - про те, що зараз відбувається на Донбасі. Ця стрічка буде більш сильна, кінематографічна. Вже більше половини знято», - повідомив режисер.

 

 

Нагадаємо, над українська режисерка Олена Фетисова шукає партнерів для художнього фільму «Гру закінчено», в якій виступить сценаристом і режисером. В центрі сюжету майбутнього фільму - життя трьох поколінь киян під час Євромайдану.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6766
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду