Курська операція, вибори у США: огляд інформаційних каналів за 7—9 серпня 2024 року

Курська операція, вибори у США: огляд інформаційних каналів за 7—9 серпня 2024 року

30 Серпня 2024
475

Курська операція, вибори у США: огляд інформаційних каналів за 7—9 серпня 2024 року

475
На 24-му розлого цитували російські медіа, на «Еспресо» аналізували стосунки Зеленського з Трампом і Гарріс, на «Прямому» наполягали на забороні УПЦ МП.
Курська операція, вибори у США: огляд інформаційних каналів за 7—9 серпня 2024 року
Курська операція, вибори у США: огляд інформаційних каналів за 7—9 серпня 2024 року

Провідною темою вечірніх етерів чотирьох інформаційних каналів (24-й, «Еспресо», «FreeДом» і «Прямий») цими серпневими днями стали події в Курській області. Проблему, як саме їх висвітлювати, канали розв’язували майже в однаковий спосіб — залучали до обговорення як військових, так і цивільних гостей.

Варто зазначити, що, як і раніше, всі канали щодня проводять збори на потреби Збройних Сил України.

24-й: тест для Заходу, туман війни, «Суджа наша»

7 серпня вечірній етер вели Андріана Кучер і Андрій Вігірінський, який із частого гостя каналу перетворився на господаря студії. «Продовжуємо обговорювати топновину дня сьогоднішнього, а може, й не лише сьогоднішнього: прорив поки що невідомих нам сил на територію Курської області», — оголосила Андріана Кучер. Ведучі цитували російські пропагандистські джерела, наголосивши, що «наші партнери й союзники поки що жодним чином не коментують інформацію про події в Курській області». Журналісти висловлювали сподівання, що західні партнери України «в курсі ситуації» та не відмовлять у підтримці. А також міркували, чи розцінить Росія події в Курській області як загрозу згідно зі своєю ядерною доктриною та чи оголосить замість так званої «СВО» війну й загальну мобілізацію. На думку Вігірінського, «до цього не дійде». 

Намагалися ведучі й угадати, кого мав на увазі очільник ГУР Кирило Буданов, коли в інтерв’ю виданню Forbes сказав, що для нового заколоту в Росії потрібен лідер на місці, й один із кандидатів на цю роль зараз «набуває спроможності» в Україні. Іллю Пономарьова? Але він не має підтримки широких російських мас, не без скепсису пояснив Вігірінський.

Побоювання ведучого щодо ймовірної ескалації з боку Росії у відповідь на події в Курській області почасти розвіяв, увімкнувшись в етер, політичний коментатор Володимир Фесенко, який нагадав, що Путіна до миру можна примусити лише військовим шляхом. За словами Фесенка, боятися не варто, варто діяти нестандартно, жорстко й переносити війну на російську територію. Гість назвав події в Курській області тестом не лише для Росії, але й для Заходу та закликав «відсувати червоні лінії подалі, зокрема й географічно». Питання лише в тому, чи вистачить у нас ресурсів, говорив Фесенко.

 Андріана Кучер і Андрій Вігірінський та Володимир Фесенко в етері 24 каналу

Ведуча Альбіна Підгірняк, говорячи про події в Курській області, ретельно перелічила статті, за якими Слідчий комітет Росії звинувачує Збройні Сили України. Ведуча також із посиланням на воєнних експертів Владислава Селезньова й Івана Кириченка озвучила версії того, що відбувається, зокрема що наступ у Курській області превентивний — із метою запобігти наступу ворога на Сумщину. Та що мета — змусити ворога відтягнути війська з інших напружених напрямків на сході. Події в Курській області та наступ ворога на Донеччині Альбіна Підгірняк обговорювала і з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком, який теж припустив, що росіяни змушені будуть перекинути під Суджу в Курській області війська з інших напрямків.

Коментатор широкого профілю Олексій Буряченко на прохання ведучої розповів про губернатора Міннесоти Тіма Волца, якого Камала Гарріс обрала своїм кандидатом у віцепрезиденти. Також Буряченко прогнозував, чи відбудуться дебати між Гарріс і Трампом.

8 серпня ведучі Роман Цимбалюк і Катерина Соляр обговорювали події в Курській області та реакцію на них світу з головою аналітично-адвокаційної організації «Центр спільних дій» Олегом Рибачуком. «Тобто Україна обороняється в Курській області?» — поставила запитання ведуча. Гість відповів, що, з погляду ведення війни, Україна має право робити все, що дозволяє їй знищити агресора.

«За словами пана Олега Рибачука, Захід такий м’який, такий складний, що йому треба пояснювати, зокрема термінологію… — сказав після увімкнення Рибачука Роман Цимбалюк. — Це ж західні журналюги написали про “вторгнення” України в Курську область? А те, що було з 2014 року, вони “не помітили” чи винесли за дужки, а виносити за дужки нічого не треба, бо якщо війна, то росіян треба вбивати, вбивати й не боятися цього робити. Це, між іншим, не мої слова, це я цитую посла України у Великій Британії Залужного. Це він говорив, що росіян, як і будь-яких ворогів, треба вбивати й не боятися цього робити». «Як і будь-яких ворогів», — важливе уточнення, яке свого часу викинули з висловлювання колишнього головкома Залужного російські пропагандисти.

Чи не найобережнішим серед гостей каналу виявився воєнний експерт Сергій Грабський, який на прохання ведучої прокоментувати події в Курській області відповів, мовляв, є таке поняття, як туман війни, інформація поки закрита.

9 серпня ведучий Олекса Кібкало зокрема нагадав, що українські офіційні особи не коментують події в Курській області. Тим часом, мовляв, у мережі з’являються «неймовірно цікаві» історичні матеріали про місто Суджа. «Не треба було росіянам чіпати Україну», — підсумував ведучий відео про історію міста, яке понад сто років тому було навіть столицею радянської України, щоправда, недовго. 

Бойові дії в Курській області Олекса Кібкало обговорював із військовим експертом Андрієм Крамаровим. «Чи можуть російські військові використовувати Курську АЕС як своєрідний ядерний щит, щоб обстрілювати українські війська, знаючи, що ми не битимемо в тому напрямку?» — запитав зокрема ведучий. «Наразі ця станція не працює, — відповів гість, — тому використовувати її як щит… Ну так, це доволі міцна будівля…». Ведучий не поставив слова гостя під сумнів і не поцікавився, звідки в пана Крамарова така інформація. Згідно з публікацією, зокрема на сайті 24 каналу, хоча росіяни й планують зняти з експлуатації застарілі реактори та побудувати нову станцію, зараз Курська АЕС працює в штатному режимі.

Альбіна Підгірняк і Олег Білоусов розпитували про ситуацію в Курській області експерта з міжнародної безпеки Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Тараса Жовніренка, який, попри те, що не є військовим експертом, розповідав про деталі ворожої логістики, інструментарій росіян і перекидання резервів.

Альбіна Підгірняк  і Олег Білоусов в етері 24 каналу

Після коментаря експерта-міжнародника Станіслава Желіховського про перебіг президентської кампанії в США в етер увімкнувся представлений як політолог Валентин Гладких (у недалекому минулому — завсідник «медведчуківських» каналів), якого ведуча запитала про реакцію Путіна на події в Курській області: «Що, на вашу думку, відбувається в Кремлі, тире — в Ново-Огарьово?». Навряд чи Гладких втаємничений у кремлівські залаштункові процеси аж настільки, тож знизав плечима: «Я, чесно кажучи, схильний думати, що нічого екстраординарного не відбувається». На запитання про реакцію західних партнерів гість зокрема відповів, що йому кумедно було слухати скиглення Захарової (представниці російського МЗС — «ДМ»).

Нагадаємо, на каналі також майже щодня виходить детальний «Огляд бойових дій», який того тижня вів Ігор Гаврищак.

«Еспресо»: телевізор як об’єднавча ідея росіян, веслувальний клуб «Гірник», who is містер Єрмак

7 серпня у «Великому етері» з Василем Зимою ведучий «Воєнних підсумків дня» Сергій Згурець теж висловлювався щодо теми дня з обережністю: «Ми будемо говорити про події в Курській області, хоча Генштаб про це мовчить… Інформація з російської сторони, з нашої інформації немає… Розуміємо, що ситуація динамічна… Сподіваємося, що військово-політичне керівництво володіє ситуацією».

Глядачів і гостей програми «Вердикт» її ведучий Сергій Руденко запитував, чи є серед «хороших росіян» корисні для України? Наприкінці програми «так» відповіли 18% телеглядачів, які взяли участь у опитуванні, і 25% користувачів Youtube, решта учасників відповіла, що корисних «хороших росіян» у природі не існує.

Один зі співрозмовників Руденка, голова підкомітету з питань культурної політики Комітету парламенту з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький (фракція «Європейської солідарності»), сказав, що не бачив таких росіян, які б говорили чесно, не боячись Путіна. Натомість політичний коментатор Ігор Рейтерович назвав «хорошими росіянами» лише тих, хто зі зброєю в руках воює на боці України.

Найголовнішої, за словами ведучого, теми — подій на Курщині — торкалися всі учасники програми, щоправда, переважно в тому сенсі, що стратегічний задум, імовірно, українського військового командування наразі незрозумілий. Політичного коментатора Володимира Цибулька Руденко запитав, чи можуть подібні рейди та подібні операції змінити ставлення росіян до війни й уплинути на перебіг подій на фронті? «Єдина об’єднавча ідея російського населення — це російський телевізор, — сказав гість. — Якщо російський телевізор почав втрачати позиції, залишається набір телеграмканалів на тлі дефрагментованої пострадянської імперії». За його словами, Путін вважав, що напад на Україну створить нову російську ідентичність, натомість на третьому році повномасштабної війни російське населення почало відчувати всі тяготи війни, сказав Цибулько.

Сергій Руденко та Володимир Цибулько в етері «Еспресо» 

Згадали й про анонсоване президентом збільшення кількості українських ракет. «Добре, що на третьому році війни Ставка верховного головнокомандувача ухвалила таке рішення,сказав сам Руденко. — Хоча ракетні програми починалися ще за часів Порошенка, але у 2019 році були призупинені. Якщо ті рішення помилкові, то хто має за них відповісти?». Цибулько своєю чергою нагадав, що за Порошенка в Україні випускалося шість тисяч ракет щороку, і «лінійка була досить широка», однак у 2020 році підприємство «Промінь» («Луч») позбавили держзамовлення, у 2023 році оголосили про банкрутство «Променю», а проти його головного конструктора Коростельова порушили справу. Якщо Зеленський щирий, то, перш за все, слід припинити кримінальне переслідування Коростельова, який є одним із розробників славнозвісного «Нептуна», а до відповідальності притягти тих, хто це все влаштував, казавЦибулько.

Інкримінував Руденко Зеленському й псування відносин, як свого часу з Дональдом Трампом, так і згодом із Камалою Гарріс. «Трампа тіпає від згадки про Зеленського», — сказав Цибулько та розвинув тему, звинувативши Зеленського в «отруюванні» стосунків України й США, договорившись до того, що Камала Гарріс «дивиться на Зеленського, як прокурор на злочинця, точніше на обвинуваченого». Якщо це був жарт, то, думається, не дуже вдалий. «Вона так дивиться не лише на Зеленського, але й на Трампа, бо щодо нього є купа кримінальних справ», — заради справедливості уточнив ведучий.

8 серпня події в Курській області та слова Зеленського щодо посилення ракетної програми лишалися головними темами «Вердикту». Генерал-майор запасу, колишній перший заступник командувача ССО Сергій Кривонос повідомив, що «про цілі наступу в Курській області знає лише Зеленський та його команда, але удар був несподіваний і потужний». Завданням номер один є, за словами Кривоноса, якомога сильніше відтягнути сили ворога, розхитувати ситуацію, нарощувати успіх. Обіцянку Зеленського щодо розширення виробництва українських ракет Кривонос оцінив скептично: «Ви реально вірите в сказане? Після того, як було двічі завдано ударів по одному з найпотужніших підприємств з випуску ракетної зброї? Звідки візьметься велика кількість ракет, якщо ті, хто їх виробляє, відчувають певні труднощі?». Під ударами Кривонос мав на увазі те, про що раніше розповідав Цибулько. Авіаційний експерт Валерій Романенко своєю чергою нагадав, що в Україні велися розробки за трьома ракетними програмами, однак вони не були дофінансовані до початку повномасштабної війни. Зараз усе залежить від рівня фінансування та допомоги союзників, адже все необхідне Україна виробляти не в змозі, додав Романенко.

9 серпня одним зі співрозмовників Василя Зими у «Великому етері» був Костянтин Жеваго — політик, олігарх, фігурант низки кримінальних справ, якого підозрюють зокрема в організації розтрати майна банку «Фінанси та Кредит» на суму $113 млн. Зараз Жеваго перебуває у Франції. У липні Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував Жеваго як фігуранта ще й у справі ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва. Проте ведучий Василь Зима запитував «інвестора, підприємця і мецената» Жеваго не про це, а про… олімпійське срібло українських каноїсток Людмили Лузан і Анастасії Рибачок. Виявляється, Жеваго особисто тридцять років підтримував веслувальний клуб «Гірник» із міста Горішні Плавні, вихованками якого є наші олімпійські призерки. «Підтримка бізнесом спорту завжди дає результат», — резюмував Василь Зима, натякаючи на те, кому саме дівчата завдячують своїм успіхом. Як і попереднього разу, жодного маркування «Реклама» або ж «Піар» увімкнення в етер пана Жеваго не мало.

Сергій Руденко свого першого гостя, дипломата, колишнього посла України у США Валерія Чалого, запитав зокрема, як непорозуміння між Зеленським і Трампом, Зеленським і Гарріс вплинуть на двосторонні відносини України й США. Однак гість відповів доволі ухильно: за його словами, для України головне не хто переможе, Трамп чи Гарріс, а чи надаватимуть США нам озброєння та фінансову допомогу.

Учасниками традиційного п’ятничного журналістського клубу програми «Вердикт» цього разу стали Лариса Волошина й Андрій Яніцький. Як журналістам реагувати на такі важливі для України події, як наступ у Курській області, за повної відсутності офіційної інформації? — запитав ведучий. «Ми всі розуміємо, що це українські військові, але не знаємо, як їх назвати, — сказала Лариса Волошина. — Ми бачимо, як аналогічні речі висвітлюються, наприклад, в Ізраїлі: вони, перебуваючи 70 років у війні, навчилися, нам теж треба цього вчитися». Андрій Яніцький зі свого боку порадив довіряти лише офіційній інформації.

 Андрій Яніцький, Лариса Волошина та Сергій Руденко в етері каналу «Еспресо» 

Іншою темою для обговорення стало інтерв’ю керівника Офісу Президента Андрія Єрмака «Європейській правді». За словами ведучого, це інтерв’ю розраховане перш за все на західну авдиторію, адже західна преса, мовляв, упродовж останніх пів року пише про роль Єрмака і про те, що його повноваження набагато ширше передбачених посадою. «Колеги, чому Єрмак змушений виправдовуватися?» — запитав Руденко. Лариса Волошина нагадала, як колись на Заході запитували, who is mister Putin, нині ж, за її словами, запитують, who is містер Єрмак. Вона також привітала пана Єрмака з тим, що він обрав для себе «рольову модель» радника президента з національної безпеки, аналогічну ролі Джейка Саллівана в США. Різниця в тому, пояснила Волошина, що там така посада прописана, а в нашому випадку людина займається тим, що виходить за межі її посадових обов’язків. І представників західної демократії, де демократія — це передусім процедура, таке лякає. А от в Андрія Яніцького, за його словами, більше питань до Єрмака щодо внутрішньої політики: скажімо, як Офіс Президента працює з урядом і з бізнесом, у якого чимало скарг на владні рішення.

«FreeДом»: «неіснуюча» Курська область, шантаж Кремля, історичний день для Грузії 

7 серпня провідною темою етеру (блок ICTV/СТБ, ведучі Сергій Єрьоменко й Анастасія Мазур), як і на інших інформканалах, стали події в Курській області. Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко пояснив, що в Суджі був штаб, де ворог готувався наступати на Сумщину. Про події в Курській області та бойові дії на Донеччині розповів воєнний експерт Іван Ступак. Про реакцію на події в Курській області західних партнерів ведучі говорили з головою Комітету парламенту з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександром Мережком (фракція «Слуги народу»). Мережка, як і деяких інших гостей, ведучий Сергій Єрьоменко запитав, якої ще ескалації боїться Захід? Гість погодився, що розмови про ескалацію — це шантаж із боку Кремля, а реакція на цей шантаж — питання політичної волі та рішучості Заходу.

Директорка фонду «Русь сидяча» Ольга Романова висловила думку, що російську владу Курська область не цікавить, Курської області для Кремля не існує, на відміну від кілера Красікова, шпигунів Дульцевих і їхніх дітей, які в літаку дізналися, що вони росіяни (про російських шпигунів у Європі на прикладі родини Дульцевих на каналі того вечора був окремий сюжет). Романова також спрогнозувала, що у вересні ми побачимо на фронті солдат із Північної Кореї. Російський соціолог і публіцист Ігор Яковенко сказав, що події в Курській області захопили російську владу зненацька, Кремль не встиг зорієнтуватися і дати вказівки, виник хаос.

Ще одним росіянином в етері каналу того вечора був економіст Ігор Ліпсіц, який, за традицією, розповів про те, як все погано з російською економікою.

Про роковини окупації частини Грузії та те, куди Грузія йде зараз, ведучі поговорили з депутаткою парламенту Грузії від опозиційної партії «Лело» Саломе Саадашвілі. Гостя назвала 26 жовтня, день виборів, «можливо, найважливішим днем у новітній історії країни», адже цього дня вирішуватиметься, куди Грузія рухатиметься.

Анастасія Мазур, Саломе Саадашвілі та Сергій Єрьоменко в етері «FreeДом»

В етері показали також два заздалегідь записаних інтерв’ю ведучого Сергія Єрьоменка — з російською історикинею, фахівчинею з тоталітарних режимів Ксенією Кример про санкції проти Росії в контексті пресконференції обміняних російських опозиціонерів. Та з політичним коментатором Олегом Саакяном про ситуацію на Близькому Сході.

8 серпня подіям у Курській області уваги практично не приділяли. Ведучі Катерина Вишневська й Олег Борисов говорили з директором Центру суспільних досліджень «Український меридіан» Дмитром Левусем про візит очільника МЗС Дмитра Кулеби до Африки, де Україна змушена протистояти російському впливу. З керівником безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павлом Лакійчуком — про потоплення російського підводного човна «Ростов-на-Дону». Зі старшим науковим співробітником Фонду стратегічних і міжнародних досліджень Грузії Шотою Утіашвілі — про 16-ту річницю початку війни проти Грузії. За словами гостя, Росія обіцяла ООН вивести війська з Абхазії та Осетії, але не зробила цього, тож усім слід пам’ятати, що угоди з Росією нічого не варті.

Ситуацію на фронті коментував воєнний експерт Сергій Грабський, коментар якого на каналі «FreeДом» виглядав дещо оптимістичніше, ніж на інших інформканалах. Зокрема Грабський погодився з очільником ГУР Кирилом Будановим, що в росіян ресурсів для активного наступу вистачить не більше, ніж на два місяці, і спрогнозував, що з отриманням F-16 Україна отримає незаперечні переваги над ворогом. Обнадійливим виявився і коментар російського воєнного експерта Яна Матвєєва щодо спустошеності російських складів техніки.

В етер вийшов також репортаж воєнної кореспондентки каналу Альони Грамової про примусову евакуацію в Покровському районі.

Альона Грамова

9 серпня в етері показали сюжет Альони Грамової про наслідки ворожого удару по Костянтинівці, а також ще кілька сюжетів, зокрема про те, як західні санкції впливають на фінансові взаємини Росії та Китаю і — вчергове — про провал імпортозаміщення в Росії, традиційно доповнений коментарем російського економіста Ігоря Ліпсіца.

Литовський політолог Вітіс Юрконіс прокоментував сюжет про те, як сусіди Росії відгороджуються від неї. Про Курську область знову майже не згадували.

Прямий: «денацифікація» Суджі, (без)діяльність Ради, хохулі під загрозою

7 серпня у першій частині «Вечора про головне» ведучий Слава Варда обговорював ситуацію в Курській області з депутатом Київради від «Голосу» Тарасом Козаком і експертом-міжнародником Богданом Ференцом. З огляду на відсутність інформації Генштабу, обговорення звелося до того, що, на думку Козака, українське місто Суджа слід денацифікувати, бо «росіяни його зіпсували». Чи був це жарт, пан Козак не уточнив.

Слава Варда, Тарас Козак та Богдан Ференц в етері Прямого каналу

У другій частині програми американський політолог і політтехнолог Джейсон Смарт поганою російською розповів про кандидата у віцепрезиденти США від демократів Тіма Волза, а ізраїльський політолог, підполковник запасу ЦАХАЛ Аріє Зайден гарною українською — про ситуацію на Близькому Сході, зокрема про те, що «Нетаньягу (прем’єр-міністр Ізраїлю — «ДМ») не прагне завершувати війну». 

В етері кілька разів прокрутили відеозапис брифінгу очільника «Європейської солідарності» Петра Порошенка з закликом до Ради повернутися до роботи (у засіданнях парламенту оголошeно перерву до 21 серпня«ДМ»), щоб ухвалити зокрема заборону РПЦ. Потім в етер увімкнувся народний депутат від тієї ж «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, який без жодних застережень сказав, що пишається нашими Збройними Силами, і що «Курськ повертається в рідну гавань».

Одним із гостей Матвія Ганапольського в «Людях війни» був ще один нардеп від «Європейської солідарності» Ростислав Павленко, який щодо подій у Курській області висловив сподівання, що «наше політичне керівництво прорахувало всі сценарії, і завтра ми не будемо хапатися за голову так само енергійно, як сьогодні всі аплодуємо Збройним Силам».

У «Прямому контакті» події в Курській області коментував Володимир Цибулько, якого Ганапольський час від часу називав «коханим» і «любимим».

Матвій Ганапольський та Володимир Цибулько в етері Прямого каналу

8 серпня учасникам токшоу «Вже на часі» — сержантці ЗСУ, позафракційній народній депутатці Людмилі Буймістер, народним депутатам Роману Бабію (МФО «Розумна політика») й Олексію Мовчану («Слуга народу»), а також депутату Київради від «Європейської солідарності» Леоніду Ємцю — довелося почекати, поки події у Курській області та бойові дії на Донеччині прокоментує воєнний експерт Іван Ступак, а вже після його увімкнення озвучувати власні версії. Леонід Ємець висловив упевненість, що «Україна не мінятиме Донбас на Курськ», Олексій Мовчан закликав «зберігати певну скромність у почуттях і заявах», натомість Роман Бабій перелічив кілька відомих йому версій включно з захопленням Курської АЕС.

«Вже на часі»

Відео з брифінгу Порошенка з вимогою заборонити РПЦ спричинило суперечку між Олексієм Мовчаном, за словами якого «питання церкви складне, чутливе для деяких регіонів», і ведучою. «Це питання не про релігію і не про церкву! Це про заборону агентури, яка вбиває українців!» — сказала Світлана Орловська настільки емоційно, що Мовчан попросив її не кричати. Звинувачення на адресу своїх колег по фракції у блокуванні ухвалення законопроєкту про заборону РПЦ пан Мовчан відкинув, проте це йому не допомогло.

«Ми толерували питання мови, тепер маємо широкомасштабне вторгнення, тому жодного толерування у питаннях щодо ворожої агентури бути не може», — підбила риску під цим обговоренням ведуча. Натомість дискусія про те, чому народні обранці не збираються на пленарні засідання для розв’язання нагальних питань, продовжилася: думки щодо того, хто винен, розійшлися, чітка відповідь на запитання «що робити?» також не прозвучала.

Про вибір Камалою Гарріс кандидата у віцепрезиденти детально розповіла редакторка Української служби «Голосу Америки» Тетяна Ворожко. Настільки детально, що часу для обговорення цієї теми в учасників токшоу лишилося небагато.

9 серпня в етер вийшов «Тижневик війни» з Павлом Рольником — годинна програма, переважно інформаційна, чимось схожа на щоденні огляди бойових дій на 24 каналі. 

У програмі «Люди війни» Матвій Ганапольський надав майданчик для виправдань адвокату Ігорю Голованю: за словами самого Голованя, адвокатка і сестра Андрія Портнова звинуватила його, а також його брата й брата його дружини в ухилянні від мобілізації. Тож Головань довго й багатослівно пояснював, що жодним чином не ухиляється.

В останній третині програми зайшлося про справу Червінського, тож принаймні стало зрозуміло, хто в цій програмі «людина війни». «Наша система тримання під вартою — це катівня! — сказав Головань. — Людину змушують визнати свою провину, і вона зізнається, щоб не мучитися в камері… Наша правоохоронна і судова система полюбляють тримати людину під тортурами — або в тюрмі, або під домашнім арештом, що теж не кайф». Наприкінці Ганапольський пообіцяв Голованю згадати про нього у своїй черговій книзі: «Я напишу, що ви мені відкрили Україну в цьому сенсі».

У «Прямому контакті» Ганапольський, з-поміж іншого, традиційно розлого цитував роспропагандистів, вихваляв «чудову» школу дубляжу на каналі (насправді дубляж на каналі більше схожий, як влучно зауважив один із користувачів Youtube, на кривляння), а також переймався долею хохуль, які через російську агресію в Україні опинилися під загрозою зникнення.

Скриншот на головній: Роман Цимбалюк і Катерина Соляр в етері 24 каналу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
475
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду